Siirry pääsisältöön

Maista Ruokamessuilla kevään tuoreimmat maut

Ruokamessuilla on luvassa niin makuja maailmalta kuin maistiaisia Helsingin tuoreimpien ravintoloiden listoilta. Maista ja nauti -alueen maisteluannokset ovat Aoin, Dagmarin, 305:n ja Outo-ravintolan käsialaa. Maistele vaikka kaikki ilman pöytävarausta! Tässä jutussa esittelemme nämä ravintolat ja kerromme myös muusta Ruokamessujen kuratoimasta ruokatarjonnasta.

Kaupungin tuorein tulokas: Aoi

Pari vuotta sitten pop upina aloittanut Aoi tarjoaa huolellista ja huoletonta ruokaa huhtikuusta lähtien Neitsytpolulla Helsingin Eirassa.

”Huolellista tarkoittaa, että jokaisella komponentilla on tarkoitus ja ne ovat huolella mietittyjä, kun taas tarjoilutapa on huoleton”, Olli Ruotsalainen kuvailee.

Kolmen nuoren kaverin ravintola ammentaa kokkitaustaisten omistajiensa ammattihistoriasta. Von Quillao on kotoisin Filippiineiltä ja työskennellyt muun muassa Australiassa ennen kuin asettui Helsinkiin ja pääsi mukaan avaamaan Jackie- ja Pontus-ravintoloita. Riku Laine ja Olli Ruotsalainen ovat puolestaan työskennelleet kaupungin kiinnostavimmissa osoitteissa kuten Askissa, Grönissä, Wayssa, Nollassa ja Pleinissä, Laine keittiöissä ja Ruotsalainen sekä keittiössä että salissa.

Aoin tyyliin on tähän mennessä voinut tutustua pop up – tapahtumissa, joita kolmikko on järjestänyt 2022-23 Sake barissa, Kuurnassa, Way Bakeryssa, One Day Coffeessa, Kajossa ja Bona Fidessä. 

Ruoka on modernia, eikä nojaa mihinkään maahan, maanosaan tai ruoanlaiton suuntaukseen. Jokainen osakas tuo oman sävynsä kokonaisuuteen, ja Aoi jatkaakin tällä tutulla linjalla.

”Luotamme omiin henkilöhistorioihimme siinä, mistä annosten ideat ja maut tulevat. Näiden vaikutteiden yhteenliittymästä on syntynyt jo tähän mennessä sen verran hyvää, että kannattaa jatkaa samalla linjalla kun avaamme ravintolan”, Ruotsalainen summaa.

Pop up -ravintoloiden perua on muun muassa Ruokamessujen annos, jonka Aoi löi lukkoon heti päätettyään tulla mukaan tapahtumaan. Kokkien ideologiaan sopii naudan kieli, joka tällä kerralla tarjoillaan filippiiniläisittäin maustetun sipulin kanssa. Perinteinen maustekastike on nimeltään adobo, ja Quillao on testaillut sen sopivuutta monien Suomessa tykättyjen raaka-aineiden kanssa.

”Annos kiteyttää sen mitä teemme: lainaamme silloin tällöin ideoita, tekniikoita tai makuja myös Filippiineiltä. Valmistautumistamme Ruokamessuihin selkiyttää se, että voimme käyttää samoja aineksia kuin ravintolassakin sillä hetkellä”, Ruotsalainen sanoo.

Lainaamme silloin tällöin ideoita, tekniikoita
tai makuja myös Filippiineiltä.

– Aoi

Tuoreille ravintoloitsijoille suunnittelu onkin tärkein työvaihe: messujen Maista ja nauti -maisteluannoksiksi valikoituu annoksia, jotka nousevat helposti ja nopeasti, sillä Aoi ennakoi suuria volyymeja.

”Maisteluannoksissa on oltava vähän komponentteja, mutta sitä suuremmalla syyllä niissä on oltava niin paljon makua, että kahden tai kolmen komponentin annos ei jää tylsäksi. Sen me osaamme!”

Naudankielen lisäksi Aoi tekee kaksi annosta: kuhaa, jalapeñoa ja rapeaa shalottia sekä juuriselleriä, mantelia ja parmesaania.

Näitä rohkeita oman tiensä kulkijoita on kuvailtu myös kulttihahmoiksi. Tule Ruokamessuille ottamaan selvää, mitä miehiä he ovat!

305: sesongin tartar ja messuille räätälöity cocktail

Kesällä 2023 Hakaniemeen avautunut 305 on Janne Keskevaarin ensimmäinen ravintola. Taustajoukkoineen hän on luonut nyt niin trendikkääseen kaupunginosaan kutsuvan keitaan, jonka menu on kiinni sesongissa.

Keskevaari työskenteli edellisessä työpaikassaan Michelin-tähtiravintola Grönissä kuusi vuotta ja ammensi sieltä valtavasti ammatillisesti. Ravintola 305:n konsepti on erilainen, joten Toisella linjalla kokataan samoilla opeilla, mutta omalla tavalla. Helposti lähestyttävää ruokaa Keskevaari kuvailee näin: 

Janne Kaskevaari ja Dani Hänninen ravintolasta 305.

”Ruoka on korttelihenkistä, ja siihen voi jokainen helposti hypätä sisään. Haluan että ruoassa on paljon makua, mutta teen sen yksinkertaisesti. Toivon, että ruoka herättää keskustelua!” 

Ruoka on korttelihenkistä, ja siihen voi
jokainen helposti hypätä sisään.

– 305

305:n tunnistaa Ruokamessuilla samoista elementeistä kuin ravintolan kotipesänkin; vihreä värimaailma ja taide tulevat mukaan messuille. Varma ruokatäky on 305:n tartar, joka elää aina sesongissa. Ruokamessujen aikaan se tarjoillaan sipulin kanssa. 305:n muut annokset ovat sienitempura ja hapankerma sekä raparperi ja seljankukka.

Messuille tulee myös kevätcocktail, joka on sinne suunniteltu ja nostaa esiin talon cocktail-osaamisen.

Dagmar tuo lempiruokia Ruokamessuille

Dagmar Bistro & Wine Bar tarjoilee vain lempiruokia. Puolisen vuotta perinteikkään Bottan naapurissa toimineen Dagmarin annokset syntyvät keittiöpäällikkö Mikko Nymanin ja muun henkilökunnan rakkaudella vaalimilla resepteillä. Dagmarin jokaisella annoksella on tarina. 

Lempiruoat syntyvät raaka-aineista, jotka ovat hyviä juuri nyt. Asiakkaiden toiveannokset ja kansainvälisen henkilökunnan lempiruoat eri puolilta maailmaa toteutetaan sesongin raaka-aineista, joten ruoka on aina ajankohtaista, raikasta ja freesiä.

Viinibaarin annokset ovat pienehköjä ja ne on tarkoitettu syötäviksi yksin tai jakaen. Esimerkiksi osso bucco tarjoillaan Dagmarinkadulla luuytimestä, josta voi imeä maut mukaan. Tartar tehdään peurasta. Kampasimpukat tarjoillaan tomaatilla ja katkaravuilla maustetun beurre blanc -kastikkeen kanssa. Vitello tonnaton keittiöpäällikkö Nyman tekee vasikan kielestä. Se on jo muodostunut ravintolan klassikoksi, ja sen Dagmar tuo Ruokamessuille.

”Annokset ovat muutaman suupalan kokoisia, jotta voit maistella mahdollisimman monta erilaista makua! Useimpia annoksia ei uskalla ottaa listalta pois, sillä niistä on lyhyessä ajassa tullut kanta-asiakkaidemme suosikkeja”, ravintolanjohtaja Annamari Holmborg kertoo.

Annokset ovat muutaman suupalan kokoisia, jotta voit
maistella mahdollisimman monta erilaista makua!

– Dagmar Bistro & Wine

Vitello tonnaton ohella Ruokamessuilla voi maistella annoksen, joissa on misolla maustettua kukkakaalikreemiä, paahdettua broccoliinia ja sitruunaa sekä creme brule -tartaletin ja vadelmaa. 

Omintakeinen Outo 

Juho Saralehdon ravintola Outo alkoi pop upina Teurastamolla, toimi puoli vuotta Kalliossa Pengerkatu 9:ssä ja palasi jälleen Teurastamolle, tällä kerralla The Helsinki Distillingin baariin. Saralehto tavoittelee Oudolle koko ajan pysyvää tilaa – toistaiseksi vain muutos on ollut pysyvää.

Saralehto on todennut, että ainoa tapa selvitä elämässä jollain tavalla järjissään on se, että löytää oman värähtelyn tasolla olevat ihmiset. Hän panostaa paljon työntekijöiden hyvinvointiin. Asiakkaalle ravintolasta tekee kiinnostavan omintakeinen, hieman outo ruoka. Saralehtoa inspiroi aasialainen keittiö, tarkemmin Kiinan Sichuanin ja Korean keittiöt. Työrupeama Inarissa herätti Saralehdon ruuanlaiton rajattomiin mahdollisuuksiin, mutta hänen 17 vuotta pitkälle keittiöuralleen mahtuu myös lukuisia muita tähtiravintoloita, kotimaassa Inarin ohella Ask ja Olo.

Outo on noteerattu alan piireissä: tuoreella 50 parasta ravintolaa -listalla se oli yksi kovimpia tulokkaita, sijoittuen sijalle 31. Lisäksi Juho Saralehto palkittiin alan parhaana innovatiivisena toimijana.

Outo yhdistelee taidokkaasti erilaisia makumaailmoja. Oletko maistanut katkarapua yhdessä punajuuren, kookoksen ja piparjuuren kanssa? Yllättävän toimivaa. Udon-nuudeleistaan Outo on erityisen kuuluisa, tämän parempaa ei näillä leveyksillä saa, ja udonit munankeltuaisella ja herkkusienillä Saralehto tuo myös Ruokamessuille. Lisäksi Outo kokkaa Ruokamessuilla tällaiset yhdistelmät: kohlrabi – bonito – kanzuri, egg tofu – tomato –chili ja beef – pickles – soy. 

Panimo Do Good Brew osallistuu messuille Outo-ravintolan osastolla ja tarjolla on olutparitukset jokaiselle Oudon messuilla olevalle ruokalajille. 

Jos haluat kokea jotain Outoa, maistele näitä annoksia!

– ravintola Outo

Parita maisteluannokset viinin kanssa

Hallin neljä tarjontaa täydentää tusinan verran juomatoimijoita laajoine kattauksineen. Mukana ovat muun muassa BaseOn, WMountains, Laughing Drinks, Santas Ice Cream, BB wines, Beverage Partners, MrNebbiolo, Hedon, Muru Wines, Ainoa Winery, Authors’ Distillery ja Lasso Drinks.

Ruokamessujen hallissa viisi on hieman isompia ruoka-annoksia ja mielenkiintoinen oluttarjonta. Mukana ovat pienpanimot Stadin Panimo, Lammin Sahti, Husky Brewing, Mallaskosken Panimo, Tired Uncle, Masis Brewery, Panimo X, Oma Panimo ja Fat Lizard, pieni espoolainen limonaditehdas Ohakune, Kopparbergin siiderit ja maahantuojat Diamond Beverages ja Pikkulintu.

Maailman makuja

Hallin viisi olutkattauksen vieressä houkuttelevat kaiken maailman ruoat. Libanonista Japaniin, Turusta Venezuelaan ja Italiasta Georgiaan käy herkuttelijan matka.

Mukana ovat muun muassa Sulo Catering, Tumpin Savukala, Fastfood Festivals ja R.A.O. pizza.

Lähi-idän pikaruokaa tarjoilee Levant ja saman yrittäjän Syriana-catering. Al Khadour Mazen perusti ensimmäisen Levantin vuonna 2013. Lähi-idän pikaruoka on säilynyt omaperäisenä ja raikkaana ideana yli kymmenen vuotta. Ravintoloitsija pitää tärkeänä aktiivista otetta ja on ollut alusta alkaen mukana erilaisissa tapahtumissa – miksei siis myös ensimmäisillä Ruokamessuilla! Maista klassikkoannosta, meze-lautasta. Levantin taustalla toimii catering-yritys nimellä Syriana, ja se tuo messuille halloumin, risoton ja ribsit.

RikiYaki on vasta viime vuonna aloittanut perheyritys. Oli ravintoloitsijaperheen pojan Rikin idea tuoda perinteinen japanilainen katuruoka takoyaki suomalaiseen katukeittiöön. Valurautagrillillä voissa paistetut rapeat taikinapallerot täytetään eri täytteillä ja annos täydentyy muutamilla lisukkeilla. Riki toimii RikiYakin pääkokkina ja lupaa ainutlaatuista murkinaa, jota ei muualta saa.

Ville Haapasalon tuhti georgialainen eväs Hatsapuri ei enää kaipaa esittelyjä. Juustolla täytetty lätty täyttää isommankin nälän!

Arepera Bros tutustuttaa Väli-Amerikan katuruokaan. Venezuelalaisen ravintolan päätuote ovat arepat. Heidän vastauksensa makeannälkään on maissipannukakku cachapa.

Maistelumenut

Aoi (10 – 12 €)

 • Naudan kieli, sipuli & adobo
 • Kuha, jalapeño & rapea shalotti
 • Juuriselleri, manteli & parmesaani

305 (10-12 €)

 • Tartar & sipuli
 • Sienitempura & hapankerma
 • Raparperi & seljankukka

Dagmar (10-12 €)

 • Vitello Tonnato
 • Misolla maustettua kukkakaalikreemiä, paahdettua broccoliinia & sitruunaa
 • Creme brule tartaletti & vadelmaa 

Outo (10 € annos)

 • KOHLRABI-BONITO-KANZURI
 • EGG TOFU-TOMATO-CHILI
 • UDON-EGG YOLK-MUSHROOMS
 • BEEF-PICKLES-SOY

Helsingin Messukeskus järjestää Suomen herkullisimman ruokatapahtuman Ruokamessut 19.–21.4.2024.

Uuden tapahtuman kanssa samaan aikaan avautuvat Lapsimessut ja Lemmikkimessut.

Seuraa meitä somessa:
IG: ruokamessuthelsinki
FB: Ruokamessut
Linkedin: Ruokamessut

#ruokamessut2024

www.ruokamessut.messukeskus.com

Lue myös