Siirry pääsisältöön

Maailman merien päivän kunniaksi meriystävällistä ruokaa

Lauantaina 8. kesäkuuta vietetään Maailman merien päivää. Se on YK-päivä, jota on virallisesti vietetty vuodesta 2008. Meret, pienet ja suuret, ovat tärkeitä luonnolle sekä ihmiskunnalle, mutta esimerkiksi muovijätteen ja rehevöitymisen takia osa meristämme voi huonosti.

Meitä lähimpänä oleva meri on tietysti Itämeri. Valitettavasti sitä sanotaan monesti maailman saastuneimmaksi mereksi. Se on mereksi matala, eikä sen vesi pääse vaihtumaan nopeasti. Jokien, kaupunkien ja maatalouden kautta Itämereen valuu ravinteita, jotka edistävät sen rehevöitymistä. Rehevöitymistä aiheuttavat etenkin typpi ja fosfori.

Kuinka näitä ravinteita sitten saataisiin Itämerestä pois? Kalastamalla.

Silakkasaaliin mukana Itämerestä poistuu vuosittain noin 500 tonnia fosforia ja 27000 tonnia typpeä. Määrä on äärimmäisen merkittävä. Saaristomeren Suojelurahaston mukaan yhden fosforigramman poistaminen Saaristomeren valuma-alueella maksaa keskimäärin 50 senttiä: silakankalastus tekee siis vuosittain 250 miljoonan euron edestä Itämeren suojelutyötä.

Itämeressä nämä alkuaineet edesauttavat rehevöitymistä, sillä ne ovat tärkeitä ravinteita. Ihmisen ei tarvitse pelätä, että voiko silakkaa syödä, kun sen mukana tulee näitä aineita: fosfori on yksi elimistön runsaimmista kivennäisaineista, ja sitä on lähes kaikissa elintarvikkeissa. Typpeäkin kulkee elimistöömme jatkuvasti: hengitysilmastamme lähes 80 prosenttia on typpeä!

Voi siis hyvällä omatunnolla sanoa, että silakan syönti on ekoteko. Maailman merien päivän kunniaksi kannattaakin kokata silakkaa ja kantaa siten kortensa kekoon Itämeren suojelemiseksi. Kokeile vaikka näitä reseptejä – niihin ihastuu, vaikka silakkaa ei olisi aiemmin maistanutkaan.

Reseptit

Silakat boquerones

Espanjalaiset kalatapakset onnistuvat erinomaisesti myös kotoisesta silakasta. Raastettu limen kuori ja tujaus limemehua antavat annokselle lisää luonnetta, mutta ei ole välttämätöntä.

  • 500 g silakkafileitä
  • 1,5 rkl hienoa merisuolaa
  • 2 dl sitruunamehua
  • 2 dl oliiviöljyä
  • lehtipersiljaa
  • (2 rkl limemehua ja yhden limen raastettu kuori)
  • kivettömiä vihreitä oliiveja viipaloituna

Poista silakkafileistä nahka ja mausta suolalla. Nahka lähtee fileestä helpolla sormin vetäisemällä. Lisää joukkoon sitruunanmehu ja anna marinoitua hetken, kunnes fileiden pinta on muuttunut vaaleaksi.

Valuta ylimääräinen mehu pois ja aseta fileet laakeaan astiaan. Kaada fileiden päälle oliiviöljyä niin että ne peittyvät kokonaan. Peitä kelmulla ja anna maustua kylmässä, mielellään yön yli.

Ota tarjottava määrä huoneenlämpöön. Viimeistele hienonnetulla persiljalla ja mustapippurilla. Koristele vihreillä oliiveilla. Tarjoa rapean ja laadukkaan juureen leivotun leivän kera.

Silakkapihvit Claus Meyerin tapaan

Näitä tai ainakin näitä muistuttavia silakkapihvejä tehtaili jossakin ruokaohjelmassaan pohjoismaisen ruokavallankumouksen airut Claus Meyer, ruokakirjailija, saarnamies, bisnesnero ja Kööpenhaminan Noman perustaja.

  • kokojyvävehnäjauhoja
  • 600 g silakkafileitä
  • suolaa ja mustapippuria myllystä
  • 5 rkl karkeaa Dijonin sinappia
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • 3 rkl rypsiöljyä ja 2 rkl voita paistamiseen

Aseta leivinpaperiarkki pöydälle ja ripottele päälle ohuelti kokojyvävehnäjauhoja. Lado silakkafileet paperille nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla ja mustapippurilla

Levitä sinappi fileiden pinnalle ja ripottele päälle hienonnettua lehtipersiljaa. Taita fileet puoliksi pyrstöä kohden.

Kuumenna paistinpannu ja lisää öljy sekä voi ja paista fileet rapeiksi.

Valkosipuligrillatut silakkafileet

Silakka sopii myös grillattavaksi – tässä siis kesäinen herkku, joka valmistuu nopeasti! Kurpitsansiemenpesto tuo annokseen ylellisyyden tuntua.

600 g silakkafileitä

Marinadi:

  • ½ sitruunaa
  • 1 dl rypsi- tai oliiviöljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 ½ tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria myllystä

Kurpitsansiemenpesto:1 ½ dl rypsi- tai oliiviöljyä

  • 1 ruukku basilikaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl sitruunamehua
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • suolaa, pippuria
  • 1 dl raastettua parmesaanijuustoa

Lisäksi:

  • timjaminoksia

Leikkaa silakkafileistä pois selkäevät. Pese sitruuna huolellisesti, kuivaa ja raasta keltaista kuoriosaa. Puserra puolen sitruunan mehu.

Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä sitruunamehuun raastettu sitruunankuori, öljy, valkosipuli sekä suolaa ja valkopippuria.

Lado silakkafileet marinadiin ja anna niiden maustua vähintään tunnin ajan.

Valmista pesto mittaamalla kaikki muut ainekset paitsi parmesaaniraaste teho- tai sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi ja lisää juustoraaste lopuksi. Tarkista maku.

Nosta silakkafileet marinadista ja valuta, mutta älä kuivaa. Taita silakkafileet kalan muotoon ja lado tiheälle grilliritilälle.

Grillaa uunissa grillivastuksen alla 5–7 min. tai ulkogrillissä niin, että pinta saa herkullista väriä.

Lähde

Lue myös