Siirry pääsisältöön

Lounas idyllisessä kartanomiljöössä

Kun kääntyy Vantaankoskentieltä Kuninkaantielle, kokee täydellisen yllätyksen. Tylsän teollisuusalueen maisema muuttuu kertalaakista vehmaaksi maalaismaisemaksi, jonka läpi pauhaa Vantaankoski. Korkealla hiekkatien päässä sijaitsee määränpääni: ravintola Kuninkaan Kartano.

Miljöö on historiallinen. Keltainen rakennus liittyy 1800-luvun mahtinaiseen Aurora Karamziniin, jonka aloitteesta Vantaankosken Ruukin alueelle alettiin 1800-luvulla suunnitella kansakoulun rakentamista. Tänä päivänä se palvelee monipuolisena ravintolana ja tapahtumakeskuksena.

Aurora Karamzin seuraa keltaisen kartanon toimintaa edelleen.

Kuninkaan Kartano on tunnettu ja suosittu lounaspaikka eikä ihme, sillä lounasbuffet on runsas, raikas ja monipuolinen. Paikalla on jonoa jo 11.10. ja huomaan, että lähes kaikki sisätilojen pöydät ovat etukäteen varattuja. Jos siis haluat ruokailla sisällä, on pöytävaraus ehdoton. 10.6. alkaen kesälounas siirtyy tien alkupäässä sijaitsevalle Viilatehtaalle kosken partaalle. Viilatehdas on mainio lounaspaikka perheille tai vaikkapa kesäisen pyöräretken kohde.

Lounasbuffet on runsas ja raikas.

Aloitan lounastelun lohikeitolla, joka on raikas, eikä liian suolainen. Terassilla on mukava istuskella nauttimassa kauniista kesäpäivästä. On myös ilo huomata, että pöytiä siivotaan tosi ahkerasti. Hieman ruokarauhaa häiritsevät matalalla yllättävän tiuhaan kartanorakennuksen yli Helsinki-Vantaalle laskeutuvat lentokoneet.

Lohikeitto toimii!

Seuraavaksi lämpimien ruokien kimppuun. Tarkastelen samalla salaattipöytää, joka on runsas. Vaihtoehtoja löytyy tuhdista chorizo-salaatista nuudelisalaattiin ja kevyihin raaka-aineisiin. Joku mainitsikin jonossa, että salaattipöydällä pelkästään jo pärjäisi.

Salaattipöytä on todella runsas.

Lämpimiä ruokiakin on tarjolla jokaiseen ruokavalioon ja makuun: tuhdista lihamurekkeesta kanaan ja vegeen. Kippaan lautaselle kombon kaikkea, jotta saan tuntumaa keittiöfilosofiaan. Lihamureke on maukas, mutta hieman tuhti omaan makuun. Muutoin ruoka on laadukasta, raikasta ja maukasta. Erittäin hyvä tarjooma, josta on helppo löytää vaihtoehtoja vauvasta vaariin tai työmiehestä bisneksen tekijään. Päivän anti edustaa mielestäni laadukasta, reilua ja suomalaista krouviruokaa parhaimmillaan!

Jaksan vielä jälkkärin, joka on tänään mansikkakiisseli kermavaahdon kera. Sen seurassa on mukava päättää lounas mummolafiiliksiin. Lusikoin kiisseliä kaikessa rauhassa linnunlaulusta ja maisemasta nauttien. Kesä on kaunis ja täällä jos missä siitä voi nauttia kaikilla aisteilla. Kiitos Kuninkaan Kartano!

Päätän lounaan mansikanmakuisiin mummolatunnelmiin.
Terassilla mahtuu ruokailemaan.
Sisätiloissa on hieno tunnelma.

Lue myös