d-md-none
Siirry pääsisältöön

Loop valmistaa hävikistä herkkua

Jututimme ravintola Loopissa hävikkiruokaravintolan luojaa Johanna Kohvakkaa ja maistelimme, miltä maistuu hävikkiruuasta valmistettu lounas.

Ravintola Loopin konseptina on valmistaa ravintola-annoksia kauppiailta ja tuottajilta kerätyistä raaka-aineista, jotka menisivät muuten hukkaan. Ajatus vuodesta 2014 toimineeseen hävikkiruokaravintolaan syntyi Johanna Kohvakan kiinnostuksesta aiheeseen. – Olin vapaaehtoisena järjestämässä hävikkiruokatempausta ja kyselin kauppiailta hävikistä. Eräs kauppias totesi, että aiheen ympärille vois organisoitua paremmin. Olin toki itsekin suhtautunut hieman skeptisesti kaupan oranssilla laputettuihin tuotteisiin, joten yksi hankkeen tavoitteista oli päästä eroon näihin tuotteisiin liittyvästä stigmasta. Aloin selvitellä ruokahävikin määrää ja kävi ilmi, että on monia syitä, miksi ruoka saattaa päätyä kaupassa hävikkiin: pieni painauma pakkauksessa tai vaikkapa kirjoitusvirhe tai se, että kauppias on tilannut liian paljon tiettyä tuotetta. Aloin perehtyä aiheeseen ja törmäsin Amsterdamissa toimivaan ruokahävikkiravintolaan, jonka konsepti vaikutti erinomaiselta tavalta kantaa kortensa kekoon.

Ruokanoudot joka arkipäivä

Ravintola Loopilla on oma Food Rescue-auto, joka noutaa elintarvikkeet kaupasta joka arkipäivä. – Maanantai on menun kannalta haasteellisin, koska emme tiedä mitä raaka-aineita kaupoista saamme. Pääpaino ruokalistallamme on kasvisruuassa, koska vihannekset, salaatit ja yrtit ovat leivän ohella suurimma hävikkiruokaryhmät. Olemme tehneet myös hävikkijäätelöä banaanista, joka on toiseksi suurin hävikkiruokaryhmä.

Ravintolan omassa keittiössä ei synny Lohvakan mukaan hävikkiä hävikistä, sillä kaikki ylijäävä raaka-aine ohjataan päivittäin hyväntekeväisyyteen.

Luovuutta peliin

Työskentely Loopin keittiössä vaatii erityistä luovuutta. -Ravintolamme tarjoaa joka arkipäivä klo 11-14 herkullisen lounaan, joka sisältää salaattipöydän, keiton, lämpimän lounaslautasen, kahvin, teen ja jälkiruoan. Viikonloppuisin tarjoilemme brunssia, joka sisältää runsaan buffetpöydän, keittiöstä tilattavan lämpimän brunssilautasen, kahvin, teen ja jälkiruoan. Keittiön väeltä vaaditaan ennakkoluulottomuutta, ammattitaitoa ja idearikkautta luoda joka päivä uutta ”annetuista” raaka-aineista. Toki se on myös työn suola.

Maukas kasviscurrylounas

Toptasten Alex ja Mia maistelivat haastattelupäivän lounaan, jonka lämmin ruoka tarjottiin lautasannoksena suoraan pöytään. Alkuun nautimme runsaan salaattipöydän antimista, jossa oli palan painikkeena tarjolla silmää hivelevän värikkäitä öljyjä, kastikkeita ja leipää. Ravintola Loopin ruoka selkeästi pohjautuu eniten hävikkiä tuottaviin aineksiin kuten leipään, vihanneksiin sekä hedelmiin. Maut olivat freesejä ja tasokkaita. Kasvispainotteinen lounasbuffee, jossa pääruoka tarjoillaan lautaselta on tasokas kilpailija lounastarjonnassa. Haasteena on ravintolan sijainti hieman syrjässä keskustasta Lapinlahdessa. Tämän paikan ehdoton vahvuus on päivittäin vaihtuva ruokalista yhdistettynä luovaan toteutukseen. Plussaa myös rauhallisesta miljööstä ja taiteesta ravintolan seinillä.

Tutkailimme myös juomalistaa, joka koostuu pääosin luomu- ja orgaanisista juomista. Loopissa voi myös maistella Suomen ensimmäistä Wasted-hävikkileipäolutta.

Teksti: Mia Heiskanen Kuvat: Alexander Trivedi

Lue myös