d-md-none
Siirry pääsisältöön

Levin parhaat ravintolat

Ravintola Utsu

Oletko sinä jo nähnyt revontulia? No vaikka olet, niin niitähän ei voi ikinä nähdä liian monta kertaa. Jos olet Levillä ja haluat yhdistää illallisen revontulibongauksen kanssa, niin suuntaa ravintola Utsun suuntaan!

Utsun ravintolaa ympäröi lasi-iglut, ja moni varaakin itselleen unohtumattoman yön lasi-iglussa ja yhdistää siihen Utsun maittavan maistelu-illallisen. Ravintola-tila muodostuu kahdesta kerroksesta, alakerrassa voi nauttia ihanan tunnelmallisesta tulisijasta ja yläkerrassa voi illallistaa lasikaton alla – mahdolisesti revontulien alla!

Utsun maisteluillallinen

Täällä voit valita kolmen tai viiden ruokalajin illallisen, mutta meille suunniteltiin oma neljän ruokalaijn kokonaisuus, joka oli makunystyröitä hivelevä ja ihanasti yllättävä kokonaisuus.

Ensinnäkin, mainittakoon että heidän talon shampanja on iki-ihana Ruinart ❤️

Sitten lähdetään makumatkalle ja ensiksi suunnataan Sodankylään, ja sieltä maistellaan yön yli paahdettua naurista sekä karamellisoitua naurispyrettä, purjotuhkaa, mallasleipäcrumblea, piimäkastiketta ja lipstikkaöljyä. Tämä oli mielestäni koko maistelumenusta se ihanin! Jos kaikki kasvisruoat maistuisi tältä, en usko että ihmiset enää kaipaisi lihaa elämäänsä. Viiniksi oli valittu Julien Schaal Pinot Gris Kaleidoscope vuodelta 2020.

Ja seuraavaksi siirrytään äyriäisten puolelle, nimittäin päästiin maistelemaan kuningasrapukeittoa! Keiton mukana tarjoiltiin paahdettua sekä pikkelöityä palsternakkaa, ruohosipuliöljyä ja akvaviittikermaa. Apua mitkä makujen symfoniat suussa! Viinipairingina Jurtschitsch Gryner Vertliner Stein vuodelta 2021.

Valokuvaajani on pescovegetaristi, eli ei syö mielellään lihaa, joten hänelle tarjoiltiin kotimaista siikaa, maa-artisokkapyrettä, paahdettua maa-artisokkaa, pikkelöityä fenkolia, mesiangervohollandaisea ja kirjolohen mätiä. Pääsin kuitenkin myös tätä maistamaan, ja olihan tämäkin erittäin upea ja eritoten kaunis annos. Viininä Masi Lunatio Lugana 2021

Minulle tarjottiin luonnollisesti paikallista poroa Raattamasta. Sain kevyesti savustettua poron sisäpaistia sekä porowallenbergin, voissa haudutettuja kaaleja, puolukkageeliä ja maustepippurikastiketta. Jokaisen riistarakastajan unelma-annos! Ja viininä Vietti Perbacco Nebbiolo 2019

Ja sitten olikin jälkkärin vuoro, jossa lautaselle oli koottu Lapin hillaa, frangipane-kakkua, marinoitua kuusenkerkkää, ruskeavoijäätelöä ja suolakaramellikastiketta. Kerrassaan suussa sulavaa! Viininä Ainoa Winery Valokki – tämä oli todella mukava uusi tuttavuus! Kotimainen, lakoista tehty jälkiruokaviini. Vielä hauskempi yksityiskohta – viinin takana on amerikkalaispariskunta, joka muutti Suomeen tekemään viiniä. Kyllä, kuulit oikein – tekemään viiniä. He löysivät lakat ja siitä se menestystarina sitten alkoi. Suosittelen maistamaan tuota!

Tässä olikin sitten meidän iltamamme. Valitettavasti taivas oli sakea lumesta, joten revontulet jäi tällä kertaa näkemättä – mutta ruokailuelämys oli ehdottomasti taksimatkan arvoinen. Taksimatka Levin keskustasta tänne oli noin 30 euroa.

Lue lisää ja varaa pöytä täältä

Ravintola Gastro K

Kun kyselin ystäviltäni vinkkiä Levin parhaimpaan ravintolaan, niin monesta suunnasta sain vastauksen Gastro K. Suuntasimme siis sinne seuraavaksi.

Gastro K sijaitsee aivan yökerhon vieressä, joten tässäpä oiva illanviettosuunnitelma – ensin laadukasta murua rinnan alle ja sitten tanssahtelemaan.

Gastro K ei pettänyt – päinvastoin olen sitä mieltä että ystäväni eivät todellakaan kehunut paikkaa turhaan. Paikan tunnelma oli mukavan välitön ja sisustus tyylikäs.

No sitten ruokalistaan. Juuri sellainen mistä pidän, lyhyt, ytimekäs ja kaikki tarvittavat löytyy. Löytyi viisi alkuruokaa, viisi pääruokaa ja neljä jälkiruokaa, josta jokaiselle jotain. Tämä on juuri se hyvän keittiön merkki, tehdään muutamia annoksia – ja tehdään ne todella hyvin.

Soin täällä ehkä elämäni herkullisimman hummerikeiton! Ai kiesus, jos olette Levillä, te ette voi ohittaa tätä kokemusta! Tämän kermaisen luomuksen kruunasi yrttiöljy.

Ehkä elämäni paras hummerikeitto

Pääruoaksi valitsin kala-annoksen, joka oli kevyesti savustettu nieriää, perunaa ja kermaista kalalientä. Valokuvaajani valitsi perinteiset lihapullat puikulamuusilla, kermaisella kastikkella, puolukalla ja suolakurkulla.

Sitten jälkiruokaan, joka oli jotain aivan fantastista, nimittäin suklaafondant, joka tarjoiltiin vaniljajäätelöllä ja marjoilla.

Vielä tähän loppuun vinkkinä Riitan drinkki! Juomaan tulee red currant vodkaa, russian soodaa ja murskattua limeä. Olipa loistava yhdistelmä, ottakaa Riitan neuvosta vaarin.

Riitan drinkki

Jos haluat rentoa ja laadukasta illallista, suuntaa askeleesi kohti Gastro K:ta. Lisätiedot ja pöytävaraukset täältä.

Ravintola King Crab House

Paikka sijaitsee niin Levin keskustassa kuin voi sijaita. Ravintolasta pääsee siis täydellisesti jatkamaan iltaa joka suuntaan. Ravintolan yläkerta on suhteellisen pieni, joten muista tehdä pöytävaraus! Alakerrasta löytyy myös isompi tila, jota lähinnä vuokrataan yritystilaisuuksiin – tai kiireisimpinä aikoina myös alakertaan mahtuu illallistamaan. Molemmat kerrokset ovat todella tunnelmallisia.

Kuningasrapu lähiruokaa? No toki on, jos ravintola sijaitsee Levillä! Tässä on must do-ravintola listallesi. Ja jos haluat koko kokemuksen, valitse kuningasrapukeitto alkuun ja äyriäislajitelma pääruoaksi. Äyriäislajitelma toimii ikään kuin maistelumenuna, jossa pääsee maistamaan muun muassa 10 tuntia haudutettua kuningasravunpyrstöä; kuningasravun mätiä, jonka vuosituotanto maailmassa on vain joitan satoja kiloja; ja kuningasravun jalkoja kolmessa eri kastikkeessa, unohtamatta näille sopivia lisukkeita! Sen sisältö vaihtelee hieman kauden, ja äyriästen saatavuuden mukaan. Simpukat ja kuningasrapu komeilevat kuitenkin annoksen päätähtinä ympäri vuoden.

Äyriäislajitelma sopii mainiosti nautittavaksi brunssilla. Shampanjan aromit sopivat harmonisesti yhteen kaikenlaisten äyriästen kanssa. Annos sisältää kuumia ja kylmiä vaihtoehtoja sekä kaikkea niiden väliltä. Kermainen hauenmätimousse tarjoillaan kylmänä. Siika valmistetaan polttamalla sen pinta, joka jättää lihan viileäksi. Sinisimpukat nautitaan kuumana kermaisessa valkosipuli-persilja kastikkeessa. Kuningasrapu tarjoillaan keitettynä kolmen erilaisen kastikkeen kanssa.  

– Useimmille asiakkaille on elämys syödä vatsansa täyteen erilaisia äyriäisiä. Äyriäislajitelma valmistetaan minimissään kahdelle ihmisille ja voidaan valmistaa niin suurelle seurueelle, kuin ravintolaan mahtuu. Harva ravintola pystyy tarjoamaan näin runsasta valikoimaa, kertoo King Crab Housen keittiöpäällikkö Jouni Laitila.

Älkää muuten unohtako jälkkäreitä – nämä olivat nimittäin niin fantastisia makuelämyksiä, että voisin tilata ne jonain päivänä taksikuljetuksella Levistä Helsinkiin ????

King Crab Housen viidestä omistajasta kolme on ravintolassa töissä: Keittiöpäällikkö Jouni Laitila, ravintolapäällikkö Ina Hammarberg sekä keittiömestari Kalle Ant-Wuorinen. Lisäksi on mukana Norjalainen ravuntuottajapariskunta. 

Lue lisää ja varaa pöytä.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle hyötyä! Vinkkaa meille seuraava ravintola, joka mielestäsi meidän pitäisi testata osoitteessa info@toptaste.fi

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös