Siirry pääsisältöön

Kutsukokkina tokiolaisessa Michelin-ravintolassa

Kirjoittaja on ravintola OLOn keittiömestari Jari Vesivalo

Kolme viikkoa sitten näihin aikoihin olin Tokiossa ravintola Hommagen ahtaassa keittiössä (Michelin-tähden ravintola!) tekemässä jälkiruokaa sitrushedelmistä. Kokemus tuntuu nyt jo kaukaiselta, mutta kirjoitanpa siitä kuitenkin, koska on enemmän kun terveellistä katsella välillä muutakin maailmaa kuin tätä ravintola Olon keittiötä.

Tämä Japanin-reissumme lähti siitä, että eräänä kesäisenä päivänä ravintolaamme Oloon tupsahti rouva Natsume Miyashita, joka on varsinainen Suomi-intoilija ja suomalaisen ruoan fani. Hän on rakastunut Suomeen häämatkallaan jo 23 vuotta sitten, ja tyttärensäkin on opiskellut Suomessa.

Natsumella on Facebookissakin ryhmä I Love Finland, I Love Food. Sinne hän postailee jatkuvasti mielenkiintoisia ravintola- ja ruokakuulumisia. Näkyypä siellä välillä meidän Olokin.

Natsume ei todellakaan ole jättänyt Suomi-kiinnostustaan vain vierailujensa varaan, vaan hän kutsui minut Tokioon vieraakseen.

Kymmenen päivää keittiössä ja toreilla Japanissa, mahtavaa!

Rouvan päämääränä on tutustuttaa suomalaisia ja japanilaiskokkeja toisiinsa. Eli ilman muuta vastasin kutsuun heti myöntävästi, varsinkin kun japanilaiset lupasivat hoitaa vierailun kaikki kustannukset.

Päätin ottaa mukaani Olon keittiömestarin Heikki Liekolan. Lisäksi meillä muutaman vuoden työskennellyt Kimi Mustonen lensi Etelä-Koreasta mukaamme. Hän työskenteli noihin aikoihin ilmaiseksi yhdessä Soulin huippuravintoloista.

Nyt hän on jo lähtenyt Filippiineille. Ja taas työhön ilman palkkaa. Kuusi päivää viikossa maan parhaimpiin kuuluvassa ravintolassa. Ihan tavallista touhua meidän alallamme.

Nuoret kokit ottavat repun selkään, ostavat pelkän menolipun ja hakeutuvat maailmalle hyvään ravintolaan.

Työtahti on kova. Useimmat kokit palaavatkin Suomeen monta kiloa kevyempinä. Ravintoloiden kovassa työtahdissa kun ei ehdi itse syödä.

Nyt pitää lopettaa, ja mennä varsinaisen leipätyön pariin. Jatkan jossakin vaiheessa lisää Japanista, kunhan ehdin.

Lue myös