d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kun Eevert ja Alvar kohtasivat

Vierailu ravintola Eevertissä saa monen kirkastamaan ajatuksensa siitä, mitä on suomalainen identiteetti – ravintola on kuin hiottu design-näyttely, joka saa muotoilun ystävät haukkomaan henkeään. Eevertin tilojen hienostunut tunnelma on kuin pala New Yorkia Helsingissä – vain kiven heiton päässä Designmuseosta.

Unelmat todeksi

Ravintoloitsijapariskunta toteutti unelmansa, kun mieleinen tila löytyi.

– Sopimus kirjoitettiin elokuussa ja avasimme lokakuussa. Rysäytimme konseptin kerralla, melko vähillä yöunilla mentiin, ravintoloitsija Tarja Martiskainen kertoo ja viittilöi keittiön suuntaan, jota hänen miehensä, Kimmo Martiskainen, yhdessä Sven Deniksen kanssa mestaroi.

Oodi Aallolle

Mikäpä voisi olla parempi tila Eevertille kuin Alvar Aallon suunnittelema talo, jossa hän on itsekin pitänyt toimistoaan? Nyt ravintolan salia koristavat Aallon kalusteet, ryhdikkäästi Lars Sonckin jalopuupöytien kanssa. Ikkunoista kurkistelee uteliaita ihmisiä, eikä ihme, sillä tila on kyllästetty Suomi Designilla: Iina Vuorivirran Vino-peilit, Harri Koskisen Lento–tuoleja ja Oiva Toikan Pöllöt tuijottavat vieraita ikkunalaudoilla.

Huolimatta kaikesta runsaudesta, Eevert on hillitysti paljon. – On ollut ihana nähdä kun asiakkaat hivelevät kalusteita ja pyytävät, että saisivat illallisen jälkeen jäädä vain istumaan ja ihailemaan, Martiskainen tunnelmoi.

Viinimaailma nojaa vanhaan

– Vaikka listallamme on vanhan maailman viinejä, yhdistelmien ei aina tarvitse olla se perinteisin. Mutta myös klassikot, kuten tattiruoka ja Tio Pepe ovat mitä mainioimmat sielunkumppanit!

Halusimme varmistaa korkean laadun, ilman että hinnat paukkuvat. Talon kuriositeetti on samppanjabrunssi, joka lunastaa lupaukset: tarjolla on aitoa samppanjaa ja sitä on käytetty annoksissa.

Ja sitten se tärkein, eli ruoka

Eevertin ruokaideologia tulee Suomen luonnosta, yhdistämällä ja uudella ajatuksella. Lista on aaltomaiseen tapaan selkeä.

– Maut ja värit eivät saa olla liian sulkeutuneita – olemme raottaneet ovemme myös muualle Skandinaviaan, mutta haluamme tuoda Suomen luonnon mahdollisimman hyvin esiin. Kaikkea mitä metsistä ja vesistä saa – puhtaita ja rehellisiä makuja: ohraa, savua ja lakkaa, joskin yllätyksiäkin saattaa löytyä! Kotijuustoa, punajuurta ja lakritsia – se on taivaallisen hyvää, vaikka ensikuulemalta saattaakin hämmästyttää, Martiskainen kujeilee.

Designshow jatkuu ja ajatuksena on, että kun ryhmä syö, kaikki saattavat syödä erilaisilta lautasilta. Astioiksi voi valikoitua vaikkapa Kastehelmeä tai Taikaa. Näin asiakkaille riittää hämmästeltävää läpi aterian. Tässäkin Eevert jättää hymyn vieraidensa huulille.

Ravintola Eevert, Ratakatu 9, 00120 Helsinki
www.eevert.fi

Teksti: Clarissa Jäärni

Lue myös