d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kirja-arvio: Tulilla – Avotulen tunnelmia ja herkkuhetkiä

Tulilla Avotulen tunnelmia ja herkkuhetkiä, Matias Koskimies

Minerva Kustannus Oy, 2017

Kirja-arvio: Mia HeiskanenSyysiltojen hämärtyessä ajatus avotulen äärellä istumisesta ja yhdessä syömisestä on vastustamaton. Matias Koskimies on helsinkiläinen ruokaharrastaja ja ammattivalokuvaaja, joka on perehtynyt ruoanvalmistukseen avotulella. Tulilla -kirjassaan hän esittelee erilaisia tapoja valmistaa ruokaa tulella maakuopassa, hiillostaen, loimuttaen, muurikalla, savustamalla sekä tietysti nuotiolla. Erityisen ilahduttavaa on se, että kansien välistä löytyy yksityiskohtaiset ohjeet esimerkiksi rosvopaistin valmistukseen maakuopassa, tuli- ja nuotiopaikan valintaan sekä loimulaudan valmistamiseen. Perheen miesväki innostui ja meidänkin mökille syntyi kesän aikana rosvopaistikuoppa …tosin rosvopaisti antaa vielä odottaa itseään : )

Matias kertoo myös, miten eri raaka-aineet käyttäytyvät avotulella kypsennettäessä ja mitä raaka-aineiden valinnassa on syytä ottaa huomioon. Hyvä vinkki on esim. se, että mausteita kannattaa käyttää maltillisesti, kun laittaa ruokaa nuotiolla. Nuotion maku nimittäin välittyy parhaiten, jos sitä ei peitetä turhan vahvoilla mausteilla. Matias antaa vinkkejä myös marinadien käyttöön muutamin reseptein. Marinadin valmistuksessa on hänen mukaansa tärkeintä luova hulluus ja halu kokeilla uutta. Marinadia kannattaa kuitenkin maistella jatkuvasti valmistettaessa, jotta makujen tasapainoa voidaan hienosäätää.

Mainio kirja, joka hävisi miesystäväni haltuun : ) Plussaa käytännönläheisyydestä, kuvista ja arvokkaista käytännön vinkeistä. Sain tästä kipinän tulen äärellä kokkailuun.

Reseptejäkin löytyy kala-, kasvis- ja liharuokien valmistamiseen tulilla. Tässä oma suosikkini:

Pihvit rommi-tattikastikkeella (nuotiolla)

2 naudan ulkofileepihviä (marmori)

4-6 herkkutattia

1 sipuli

2 dl kuohukermaa

1 dl tummaa rommia

voita

suolaa

Esivalmistelut

Jos käytät pihvin valmistamiseen valurautapannua, valitsemillasi polttopuilla ei ole suurta väliä. Sytytä tuli ajoissa, jotta se on valmis, kun alat paistaa pihvejä. Parhaan lopputuloksen saat, jos maltat odottaa ensimmäisen puukerraston palamisen ja alat kuumentaa pannua vasta kun toinen puukerta on jo hyvin käynnissä. Näin voit varmistua siitä, että nuotio käy riittävän kuumana eikä hyydy kesken kaiken. Puita voit toki lisätä jatkuvasti, jos nuotiopohja on riittävän suuri ja pannu mahtuu palavien halkojen päälle varsinaisen nuotion viereen.

Kuivaa pihvit kevyesti talouspaperilla ennen niiden paistamista. Suolaa ei lisätä ennen kuin pihvit ovat lautasella valmiina tarjoiltaviksi.

Leikkaa tatit paloiksi ja hienonna sipuli valmiiksi, ennen kuin lähdet tulelle. Kun voi jo tirisee pannussa, ei leikkuulautaa ja veistä enää tarvita.

Pihvien kypsentäminen

Laita valurautapannu nuotioon hyvissä ajoin ennen pihvejä. Pannun on oltava mahdollisimman kuuma, jotta pihvit paistuvat nopeasti ja pysyvät mehukkaina. Kun pannu on tulikuuma, laita siihen voita. Sitä saa olla reilusti. Se ei tee pihvistä sen rasvaisempaa, sillä voi ei imeydy lihaan. Voi helpottaa pihvin kääntelyä ja antaa sille kauniin paistopinnan. Paksullekin pihville kaksi minuuttia per puoli riittää. Voit tunnustella pihviä painelemalla. Jos pihvi tuntuu kovalta, se on läpikypsää.

Kun olet kääntänyt pihvit ja antanut niiden paistua toiseltakin puolelta hetken, kaada pannulle rommia. Rommi syttyy heti ja alkoholi palaa pois, mutta pannuun jää hyvä makeahko rommin maku. Illan hämärtyessä liekittäminen on näyttävää puuhaa, mutta maun takia se kannattaa tehdä joka tapauksessa.

Rommi-tattikastike

Kun pihvit ovat valmiit, nosta ne lautaselle vetäytymään. Nyt voit aloittaa sienikastikkeen teon. Etsi pannulle nuotiosta vähän viileämpi paikka. Pannu ei saa olla tulikuuma kuten pihvejä paistettaessa. Laita pannulle voi ja sipulit, ja kuullota niitä hetki.

Lisää pilkotut sienet ja anna niiden kypsyä, kunnes neste on haihtunut. Kaada jäljellä oleva rommi sienille. Kun rommin liekki on pannulla sammunut, kaada päälle kuohukerma. Anna kerman kiehahtaa ja jätä se sitten nuotion viereen muhimaan hetkeksi.

Vinkki: kun paistat nuotiolla valurautapataa apuna käyttäen, hyvä patakinnas kannattaa pitää näkyvissä ja käden ulottuvilla.

Vinkki: muista että rommi on kuin sytytysnestettä, ja sen käsittelyssä avotulella kannattaa olla huolellinen!

 

 

Lue myös