Siirry pääsisältöön

Kirja-arvio: Pikkukokki keittiössä

Pikkukokki keittiössä, Kati Jaakonen

Readme. fi, Hellapoliisi, 2017

Kirja-arvio: Mia Heiskanen

Olisin halunnut antaa tämän kirjan lapsen tai nuoren arvioitavaksi. 20-vuotiaat tyttäreni eivät koe kuuluvansa kumpaankaan edellä mainituista ikäluokista, joten joudun tarkastelemaan kirjaa aikuisen silmin. Ilokseni huomasin, että Kati Jaakosen Pikkukokki keittiössä on takakannen esittelytekstin mukaan aloittelijan opas, joka nimestään huolimatta sopii myös aikuisille. Olen siis sittenkin kohderyhmää.

Kirja on kooste kolmesta aiemmin ilmestyneestä Kati Jaakosen keittokirjasta, jonka huomaa. Kansien välistä löytyy järisyttävät 273 sivua reseptejä laidasta laitaan. Runsasta meininkiä, mutta mikäs siinä. Punaista lankaa tai tiettyä teemaa on tästä kirjasta turha hakea, koska sitä ei ole.

Alkuun on selvennetty mitat ja muuntotaulukot, jonka jälkeen on sivukaupalla kuvia keittiövälineistä. Ehkäpä kuvat paistinpannuista ja kattiloista ovat nykynuorille tarpeen, tiedä häntä. Sen jälkeen alkaa reseptiikkakimara, joka on jaoteltu pieniin suolaisiin, pääruokiin, jälkiruokiin ja makeisiin leivonnaisiin.

Parasta antia kirjassa ovat reseptien vaihekuvitukset, joista on varmasti apua pikkukokeille – ja miksei hieman vanhemmillekin. Kuvitus on kuitenkin kautta linjan mielestäni hieman suttuinen eli kuvien laatuun olisi voinut kiinnittää enemmän huomiota. Kotikutoisuus pistää silmään myös teksteissä. Visuaalinen linja on muutoinkin aika levoton roiskeineen, älähdyksineen ja hashtageineen. Voi toki olla, että juuri ne ovat pikkukokkien mieleen. Plussaa pirtsakasta pinkistä, joka toistuu kaikkialla. Punainen lanka on siis pinkki lanka, mutta innostaakohan se poikakokit tarttumaan tähän kirjaan?

Vaikka hieman moitinkin reseptien kirjavuutta, on se toisaalta myös hyvä asia. Tästä kirjasta löytyy reseptiikkaa arkeen ja juhlaan aloittelijoista kokeneemmille kokeille.

Plärätessäni kirjaa koin myös oivalluksen. Rakastan ruuanlaittoa, mutta en koe olevani keittiössä Baking Wizard. Kun leivon, skippaan yleensä kättelyssä turhan monimutkaiselta tuntuvat leivontareseptit. Jostain syystä inhoan erityisesti sellaisia reseptejä, jotka edellyttävät liivalehtien liottamista – don´t ask me why! Mutta nyt tämä inhokkipuuha on kuvattu Pikkukokkien keittokirjassa yksityiskohtaisin kuvin, joten saatan yllättää itseni hankkiutumalla eroon liivatekammosta. Ensimmäinen kokeiluni olkoon siis mustikka-marenkikakku, jonka valmistamiseen tarvitaan 6 liivatelehteä!

Lue myös