d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kirja-arvio: Micken makeat

Michael Björklund, Micken Makeat

HSS Media, 2017

Kirja-arvio: Mia Heiskanen

Tervetuloa ruhtinaallisille kahvikutsuille, joilla mestarikokki ja ruokafilosofi Michael Björklund tarjoaa äitinsä Ritvan kanssa pehmeitä kakkuja, mureita unelmapikkuleipiä ja hurmaavaa marenkitorttua. Kirja jatkaa aiemmin ilmestyneen Micken kalaherkkujen symppistä linjaa, jossa kirjan sivuja ryydittävät kivat tarinat, joiden kautta pääsee kurkistamaan Micken äidin Ritvan keittiöön, vierailemaan makeistehtaissa sekä trendikkäässä tukholmalaisleipomossa. Micke antaa tässäkin kirjassa tyylikkäästi tilaa eri alojen osaajille. Sellaisia ovat mm. nuori barista Mikaela Wallgren, leipurimestari Magnus Johansson ja hillomunkeistaan tunnettu leipurimestari Mikael Eriksson. Kun todella osaa, ei tarvitse paistatella parrasvaloissa tai viimeisen päälle stailatuissa kuvissa, vaan voi nostaa esille myös muita – tätä arvostan!

Kirjassa pääsevät esille myös suomalaiset suklaan, lakritsin ja jäätelöntaitajat Fazerista, Brunbergiin ja Jymy-jäätelöntekijöihin – reseptien kera totta kai! Ja voipa itseään sivistää lukemalla jäätelön ja sokerin historiastakin. Micke on siis onnistunut kasaamaan todella monipuolisen makean ystävän teoksen.

Kirjassa vuorottelevat syntisen hyvät suklaajälkiruuat (joita on paljon!) ja terveelliset marjasmoothiet. Mukana on luonnollisesti Micken kotiseudulta tuttu Ahvenanmaan pannukakku. Kokeneemmalle leipurille löytyy jännitysmomentteja sisältäviä konstikkaampia jälkiruokia ja aloittelijalle superhelposti kokoon pyöräytettäviä makupaloja.

Ahvenanmaan pannukakkua, luumukiisseliä ja kermavaahtoa

8 Annosta

Pannukakku

6 dl kypsää mannapuuroa tai riisipuuroa

2 dl maitoa

¾ dl sokeria

½ rkl suolaa

kardemummaa

1 kananmuna

voita

Luumukiisseli

500 g kuivattuja luumuja

5 dl vettä

1 kanelitanko

½ dl sokeria

Tarjoiluun

kermavaahtoa

Keitä mannapuuro tai riisipuuro. Jos puuron tähteet löytyvät jääkaapistasi, läminntä ne. Notkista puuroa maidolla. Kuumenna uuni 175-asteeseen.

Sekoita sokeri, suola ja kardemumma. Lisää ne puuron sekaan. Lisää myös kananmuna. Kaada taikina voideltuun uunivuokaan. Sulata nokare voita kattilassa. Valuta sulatettu voi pannukakkutaikinan päälle. Paista noin 45 minuutta.

Liota luumuja puolessa litrassa vettä muutaman tunnin ajan tai yön yli. Siivilöi luumut niin, että otat sekä hedelmät että liotusveden talteen. Lisää kanelitanko ja sokeri luumujen liotusveden sekaan. Anna jäähtyä. Ripottele hiukan sokeria kiisselin päälle niin, ettei siihen muodostu kalvoa.

Tarjoile Ahvenanmaan pannukakku luumukiisselin ja kermavaahdon kera.

Lue myös