Siirry pääsisältöön

Kirja-arvio: Juuri näin juureskirja pitäisikin kirjoittaa

Tiia Koskimies, Juuri näin, Uusi suomalainen juureskeittokirja

Minerva Kustannus, 2017

Kirja-arvio: Nea Laurila

Tiia Koskimiehen toimittama Juuri näin, Uusi suomalainen juureskeittokirja on keittokirja juuri minun makuuni. Kirjassa rakastuin erityisesti selkeään luettelointiin, joka helpottaa huomattavasti oikeiden reseptien löytämistä. Kirjan reseptit on höystetty aimo annoksella tarpeellista tietoa juuresten historiasta ja käsittelystä. Kasvatusohjeita löytyy myös viherpeukalolle, joka haaveilee omien juuresten kasvattamisesta.

 Juuresten esittelyn jälkeen päästäänkin suoraan resepteihin, joita löytyy joka lähtöön. Kirjasta löytyvät niin tavalliset soseet ja syksyisen lämpimät keitot kuin erikoisemmat ruoat, joihin ei aivan heti bataattia ja palsternakkaa laittaisi. Reseptien seasta löytyy suomalaista juuripersiljahummusta, porkkanapastaa ja pyhäinhäväistykseltä tuntuva, mutta hyvältä näyttävä, porkkanapirtelö! Kirjan resepteistä saisi laitettua kunnollisen illallisen vieraille, enkä usko, että edes nirsoimmat valittaisivat. On ihmeellistä, miten moneen juureksista on, kun käyttää hieman luovuutta.

Juuri näin kuuluu ehdottomasti siihen kategoriaan keittokirjoja, joka pitäisi löytyä jokaisen ruuanlaittajan hyllystä -ja syystä. Kaiken kattava opas on täynnä yksinkertaisia ja helppoja reseptejä, joita on myös helppo muokata. Vaikka useimmat resepteistä sisältävät lihaa, voi niitä tuunata pienellä vaivannäöllä, jolloin ne soveltuvat kaikenlaisille ruokailijoille.

Monet kirjan resepteistä pääsivät välittömästi seuraavan viikon ruokalistalle, enkä malta odottaa, että pääsen tuunaamaan makkarakeitosta vegeversiota ja toipumiskeittoa flunssakauden ajaksi.

Kirja sai kehuja myös isoäidiltäni, joka sattui lukemaan muutaman reseptin kanssani. Nopeasti mummo kirjoittikin kirjan nimen ylös ja köpötti tietokoneelle etsiäkseen sen verkosta. Jos se ei ole takuu hyvästä keittokirjasta, niin ei sitten mikään!

            

Lue myös