d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kirja-arvio: Intian keittiö

Intian keittiö, Aitoa kotiruokaa eri puolilta Intiaa

Suomennos: Jarmo Niemi, Helena Rantasuo

Gummerus Kustannus Oy, 2014

Kirja-arvio: Sofia Nupponen

Intian keittiö -reseptikirja on todellinen löytö, joka sopii niin aloitteleville ruoanlaittajille, jotka haluavat maustaa keittotaitojaan Intian eksoottisilla resepteillä kuin intialaisista ruoista innostuville, jotka janoavat makumatkaa Intian mausteilta tuoksuville kaduille.

Upean värikäs, keltaisen, turkoosin sekä fuksian väreissä komeileva kansi hivelee silmiä ja tempaisee lukijan heti ensikättelyssä mukaan intialaisen keittiön tunnelmaan keskellä kylmää ja talvista Suomea. Teos lupaa ”aitoa kotiruokaa eri puolilta Intiaa”, eikä tätä lupausta petetä.

Kaikenkattavat reseptit niin Intian länsiosista Etelä-Intiaan yllättävät helppoudellaan ja selkeydellään. Teoksen reseptit on suunniteltu nokkelasti niin, että kuka tahansa voi aloittaa ruoanlaittotasostaan huolimatta oman matkansa intialaiseen keittiöön seuraamalla lyhyitä numeroituja ohjeita sekä kuvia. Lopputuloksesta tulee herkullinen ja mieleenpainuva.

Teoksen lukeminen on takuulla kokemus, jota lukija ei unohda. Jokainen uusi sivu on kaunis yllätys, joka inspiroi kokeilemaan esimerkiksi raikasta kurkku-raitaa tai monelle suomalaisellekin tuttua voikanaa (Butter Chicken). Teos on todellinen helmi, sillä se hivelee visuaalista silmää sekä tarjoaa aitoa intialaista kotiruokaa tarjoten samalla hyödyllistä tietoa muun muassa Intian keittiön historiasta, sen tärkeimmistä aineksista sekä ruoanlaittovälineistä.

Tätä kirja-arviota kirjoittaessa ja intialaista musiikkia kuunnellessa mieleni tekee äkkiä matkustaa Intian lämpöön upeiden värien ja makujen äärelle.

Suomen talveen sopii erinomaisesti lämmin kuppi Masala -teetä (Masala Chai). Tämä helppo ja maistuva tee valmistuu vain vartissa ja antaa lämpöisen tunteen vaikka koko päiväksi.

Annoksia: 4

1 litra kylmää vettä

2,5 cm:n pala tuoretta inkivääriä karkeasti pilkottuna

1 kanelitanko

3 vihreää kardemummapalkoa murskattuina

3 neilikkaa

1,5 rkl Assam -teelehtiä

sokeria ja maitoa maun mukaan

Kaada vesi paksupohjaiseen kattilaan keskilämmölle. Lisää inkivääri, kanelitanko, kardemummapalat sekä neilikat ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja keitä 10 minuuttia. Laita teelehdet teekannuun ja kaada päälle vesi ja mausteet. Hämmennä ja hauduta 5 minuuttia. Siivilöi tee neljään kuppiin tai kuumankestävään lasiin ja lisää sokeria ja maitoa maun mukaan.

Kesällä maistuu raikas Masala-jäätee, jossa tee jäähdytetään täysin, siivilöidään kannuun ja laitetaan jääkaappiin. Lopuksi tarjotaan jääpalojen, sokerin ja sitruunalohkojen kanssa. Nam!

Lue myös