Siirry pääsisältöön

Kaurakahvila Oats

Kävin kurkkaamassa uutta, kehuttua kaurakahvilaa Vanhan kaupungin sydämessä ja jutustelin ihanan aurinkoisen Kairit Zavjalovan kanssa. Kairit on kahvilan idean äiti, ja omistaa keittiössä häärävän yhtiökumppaninsa kanssa kahvilan puoliksi. Heti alkuun minun oli kysyttävä mieltä askarruttanut kysymys: mikä ihme on kaurakahvila?

Ei maitotuotteita, mutta kananmunaa!

Kairit naurahti, että taitaakin Oats olla Viron ainoa kaurakahvila, eikä hän ole myöskään tainnut kuulla kaurakahviloista muuallakaan. Idea kaurakahvilaan tuli yksinkertaisesti kaurasta – raaka-aine, jota etenkin turistit rakastavat ja joka on terveellinen. Ja vaikka kahvilassa ei tarjoilla lihaa eikä kalaa, niin kyseessä ei kuitenkaan ole vegaanikahvila – koska listalla on kananmunaa. Ruokalistassa kyllä annetaan vaihtoehto tilata kaikki annokset ilman kananmunaa, jos niin tahtoo. Kairit itse on suurimmaksi osaksi kasvissyöjä, mutta syö kuitenkin myös kananmunia – luomuna ja vapaana kasvaneiden kanojen munimina. Mutta maitotuotteita ei ole tarjolla lainkaan, eli kaikki maitotuotteet ovat korvattu kauramaidolla.

Kauraa löytää kuivattuna myös kahvilan sisustuksesta, kauniisti vesipulloihin aseteltuina. Kairit kertoo, että etenkin ulkomaalaiset turistit ihastelevat asetelmia – kun suurin osa ulkomaalaisista turisteista eivät ole ikinä nähneet kauraa muuta kuin kuvissa.

Mitä löytyy listalta?

Tällä hetkellä Oatsissa käy lähinnä paikallisia. He tulevat aamiaiselle, lounaalle tai after workeille. Jotkut jopa useamman kerran päivässä. Ja miksipä ei – listalta löytyy aamiaisen lisäksi myös loistavia lounas-annoksia sekä pientuottajien biodynaamisia viinejä.

Viineistä voi nauttia myös heidän viinimaistelu-iltoina, joita voi myös tilata omalle ryhmälleen yksityisenä. Minimiosallistujamäärä on 6 henkilöä, ja illan aikana maistellaan 7 eri viiniä sekä syödään pieniä herkullisia annoksia listalla olevista ruoista. Lisäksi osana viinimaistelua pääsee myös maistamaan erilaisia oliiviöljyjä sekä oppimaan niitten eroja. Hinta illalle on 30e per henkilö. Illan yhteydessä on myös mahdollista ostaa viinejä mukaan alennettuun -25%:in hintaan.

Viinilistan on suunnitellut sommelier ja muusta juomavalikoimasta vastaa Kairit itse. Hänelle on ollut tärkeää, että kaikki juomat ovat paikallisilta pientuottajilta. Listalta löytyy jopa kauraolutta sekä limonaadeja Hiidenmaalta.

Hauska yksityiskohta kahvilassa on viherkasvit. Nämä ovat nimittäin kaikki asiakkailta saatuja. Koska Oats on valoisa kahvila, siellä viihtyy ihmisten lisäksi myös kasvit. Kahvila pyysi viime kesänä Facebook-sivuillaan, että sinne tuotaisiin kasveja joille ei enää ole tilaa ihmisten kodeissa. Ja niitä kasveja on siitä saakka saapunut tasaiseen tahtiin Oatsiin. Osa niistä on ollut saapuessaan huonokuntoisia, mutta rakkauden ja valon ansiosta ovat nousseet uuteen kukoistukseen.

Suosituin annos?

Kaikki näkemäni annokset olivat todella herkullisen oloisia, joten kysyin Kairitilta, mikä on suosituin annos. Suosituimmat annokset ovat kuulemma sienipasta sekä Venglish Breakfast-niminen annos. Venglish Breakfast on siis ovo-vegetaristinen englantilainen aamiainen – papuja ja herkkusieniä, kananmunaa, avocadoa, salaattia ja toastia. aikka itse olen sekasyöjä, ja juon kahvini aina maidolla, niin on sanottava että tässä en kaivannut lihaa enkä maitoa. Maut olivat todella paikallaan.

Oatsin löydät osoitteesta Väike-Karja 5.

Kiinnostuitko viinimaistelu-iltamasta? Laita viestiä Kairitille niin hän pitää teidän seurueestanne hyvää huolta: zkairit@yahoo.com

Lue myös