d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kasmir Annoskateus – stooreja ja reseptejä

Kasmir – Annoskateus

WSOY 2018

Teksti: Mia Heiskanen

Kasmirin elämässä on kaksi intohimoa: musiikki ja ruoka. Ne yhdistyvät tässä kirjassa, joka kertoo Kasmirin tien ravintolakeittiöstä yhdeksi Suomen valovoimaisimmista poppareista. 

Kirjassa Kasmir kertoo stooreja elämänsä varrelta lapsuudesta, nuoruudesta, keittiöistä ja musauran alkupäästä tähän päivään. Tarinoiden lisäksi tarjoillaan Kasmirin rakkaimpia makumuistoja ja reseptejä elämän varrelta ja omasta keittiöstä. Reseptit ovat pääosin hyvin mutkattomia ja helppoja, vaikka yksi respetiosio onkin nimetty hifi-osastoksi. Mukana on myös mm. finger- ja street food -ruokaa: konstailemattomia ja osin erikoisiakin yhdistelmiä, kuten vaikkapa soija-voi-popcornit, jotka Kasmir kertoo kehittäneensä ravintola Siltasen keittiössä. ”Siltasessa soijapopparit oli perusnaposteltavaaa. Mitäpä annosta voi ei parantaisi – skidinäkin tykkäsin syödä pelkkää keitettyä riisiä voisilmällä”. 

Kirja maalaa Kasmirista symppiksen kuvan, jossa oli samoissa keittiöissä työskennelleiden työkavereiden ja keittiömestareiden mukaan ainesta huippukokiksi.  Vaikka moni saattaa tuntea muusikko-Kasmirin, Thomas Kirjonen eli Tumppi on harvemmalle tuttu. Tyyppi on tehnyt yli kymmenen vuoden uran kokkina Helsingin eri keittiöissä. ”Ruoka ja musa ovat aina vuorotelleet mun elämässä. Kun biisien kirjoitus on alkanut tökkiä, oon vaihtanut mikrofonin vispilään”. Unelma omasta ravintolasta elää, joten ympyrä saattaa kenties jonain päivänä sulkeutua Kasmirin elämässä.   

Lue myös