Siirry pääsisältöön

Kaskis on vuoden ravintola

Suomen Gastronomien Seura on myöntänyt Vuoden ravintola 2018 -tunnustuksen turkulaiselle ravintola Kaskikselle. Vuoden ravintola -valinnasta yli 30 vuoden ajan vastanneet gastronomit perustelevat valintaansa Kaskiksen herkullisella ruoalla, laadukkaalla palvelulla ja ravintolan vaikutuksella turkulaisen ravintola-alan kehitykseen.

Kaskiksen ravintoloitsijat Erik Mansikka, Topi Pekkanen ja Simo Raisio ovat luoneet laaturavintolan, joka on vakiinnuttanut paikkansa sekä Turun että Suomen parhaiden ravintoloiden joukossa. Tästä kertoo ravintolan pöytävaraustilanne: arki-illallinenkin kannattaa varata hyvissä ajoin.

Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtaja Kim Palhus toteaa, että Kaskis avautui Kaskenahteen kalaravintolan paikalla vuonna 2014, mutta kun ravintolassa vierailee, tulee tunne, että tämähän on ollut tällainen ”aina”. Perinne ja tuore toteutus kietoutuvat yhteen. Asiaa edesauttavat paikan elävä tunnelma ja kodikas sisustus, Palhus sanoo.

– Kaskiksessa vakuuttaa pitkäjänteinen ruokatuotteen kehittäminen persoonallisella otteella. Vuodenajat ja suomalaisen ruoan sielu on oivallettu uudella tavalla. Annoksissa näkyy ja maistuu aito rakkaus ruoanlaittoon. Vaikutuksen tekee myös paikallisuus sekä lautasella että palvelussa, joka on rentoa, mutta asiantuntevaa, Kaskikseen ja Kaskiksen asiakkaille sopivaa, Palhus luonnehtii.

Kaskiksen ruokafilosofia perustuu klassiseen ranskalaiseen keittiötaitoon, mutta annoksiin on saatu omaleimaisuutta uusien tekniikoiden, suomalaisten huippu raaka-aineiden ja toimivien makuparien kautta. Annokset asetellaan kauniisti ja keittiö seisoo ylpeästi maistelumenun takana esitellessään annoksia salissa.

– Kaskiksen kuuden ruokalajin menu on hinta-laatusuhteeltaan erinomainen. Ruokalajien välillä on harvoin notkahduksia, ja annosten herkullisuutta nostattavat pienet yksityiskohdat. Sesongin mukaan vaihteleva menu pitää mielenkiinnon yllä kerta toisensa jälkeen. Gastronomit arvostavat myös ruokiin sointuvia viinivalintoja, Palhus summaa.

Keittiön ja salin tiimityö toimii erinomaisesti. Täyden talon puheensorina tuo kansainvälistä tunnelmaa ravintolasaliin.

Kulttimaineensa veroinen Kaskis 

Ravintoloitsija Mansikka kertoo fiilisten Vuoden ravintolassa olevan huipussa. – Fiilis on hyvä. Toki olemme työtäkin tehneet menestyksen eteen, kiva että tulee tunnustuksia! Onhan sitä tietysti odoteltu, että gastronomit löytävät jälleen Turkuun; olin Hermanissa työharjoittelussa, kun se sai Vuoden ravintola -tunnustuksen vuonna 2003, joten jo oli aikakin, Mansikka toteaa.

Mansikka pitää Turun nykyistä ravintolamaisemaa erinomaisena. Kaikkein tärkeimmät vieraat tuodaan kuitenkin poikkeuksetta Kaskikseen. – Jos vaikka tulee ulkomaisia vieraita, niin kyllä meiltä ensin kysytään pöytää.

Kaskiksella on ollut alusta asti kulttimaine. – Tällä paikalla aiemmin toiminut Kaskenahde oli tietojeni mukaan Turun vanhin yksityinen ravintola. Kunnioitamme liiketilan historiaa, pidämme paikkaa pystyssä ja pysymme yksityisenä ravintolana, Mansikka lupaa.

Ravintolansa suurimpana vahvuutena Mansikka pitää maanläheistä, rentoa meininkiä. – Rentous on tärkeintä. Asiakaspalvelusta tulee paljon kiitosta, siinä pyrimme henkilökohtaisuuteen. Ruoka on kolmas tärkeä tekijä, sen teemme parhaista raaka-aineista, kotimaisuus edellä, Mansikka kuvailee. 

Trendien perässä Kaskis ei juokse, mutta kokeille on luontevaa ottaa huomioon megatrendi vegaanisuus. – Kasvissyöjät ja vegaanit on otettu alusta asti huomioon, ja kutosen menun saa vegaanisena. Saamme siitä paljon kiitosta. Otamme myös ottaa palautetta vastaan ja parannamme koko ajan menuamme; palkkasimme jopa kokin, jolla on kokemusta vegeravintoloista. Meidän täytyy tarjota rahalle vastinetta, Mansikka sanoo.

Vuoden ravintolat ovat usein saaneet ”tähtipölyä” ja menestyneet myös muiden tunnustusten jaossa. Tämänvuotiset Michelin-tähdet julkistetaan vielä helmikuun aikana, mutta Mansikka ei myönnä odottavansa siltä suunnalta mitään. Kaskis-fanit – gastronomit mukaan lukien – ovat odottavalla kannalla. – En odota tähteä. Toki tähtikriteerit ovat muuttuneet ja vastaavat tätä päivää: rennotkin paikat saavat tähtiä, jos tekevät asiat oikein, Mansikka summaa.

Kaskiksen menestys kaupungin perinteisestä ravintolakeskittymästä sivussa on vaikuttanut myönteisesti koko Turun ravintolaskenen kehittymiseen. Turusta on tullut mielenkiintoinen ruokakaupunki tärkeimpänä vetonaulanaan juuri Kaskis. Paineita Kaskiksessa helpottaa sisarravintola Kakolan ruusu, joka toimii vanhassa vankilamiljöössä ympärivuotisesti.

Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa. Suomen Gastronomien Seura ry on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Kaskis on 28. tunnustuksen saanut ravintola.

Suomen Gastronomien Seura SGS on vuonna 1945 perustettu arvostettu ruokaseura, johon kuuluu noin 300 jäsentä. Seuran tarkoituksena on gastronomian vaaliminen ja kehittäminen maassamme, ruokakulttuurimme nostaminen sen ansaitsemaan arvoon ja sen kansainvälisen tunnettuuden lisääminen.

Lue myös