Siirry pääsisältöön

Käsin poimittu samppanjamenu Kuussa

Pääsemme maistelemaan töölöläisen ravintola Kuun perinteikkään samppanjamenun. Odotukset ovat korkealla, sillä Kuu kuuluu ravintolaryppääseen, jonka juomavalikoima perustuu ravintola Carelian yhteydessä toimivaan omaan maahantuontiin. Se tarkoittaa, että ravintolaryppään ”viininenät” etsivät jatkuvasti laadukkaita viinejä, kuohuviinejä ja samppanjaa kyseisten ravintoloiden valikoimiin. Painotus on pientuottajien viineissä, joten valikoima on täynnä harvinaisuuksia, joita et muualta löydä.

Kuu on töölöläinen klassikko, joka on toiminut samassa osoitteessa vuodesta 1966. Tunnelma on rauhallinen ja kodikas. Tarjoilijamme Markus kertoo meille ravintolasta, historiasta ja asiakaskunnasta. Markus on vihkiytynyt eritoten viineihin, joten saamme todella kattavan selvityksen menukokonaisuuteen valituista samppanjoista. Huomaan harmikseni, että olen unohtanut tallentimeni kotiin, enkä ehdi kirjoittaa kaikkea ylös. Niinpä juomien luonnehdinta jää nyt harmittavan pintapuoliseksi..syyttävä sormi osoittakoon siis minuun!

Alkuruoka-annos on raikas aloitus aterialle. Pehmeä turska, ripaus täyteläistä valkosipulimajoneesia, rapsakka jääpurjo ja vesikrassiöljy ovat makuhermoja kutkuttava yhdistelmä, jota täydentää hienosti mineraalinen Pierre Gimonnet Cuis 1er Cru BdB Brut samppanja. Mineraalin tuoksu on jännä vivahde, jota en heti kättelyssä yhdistäisi samppanjaan. Mielenkiintoinen aterian aloitus.

Odotan seuraavaa annosta sekalaisella mielenkiinnolla. Luvassa on nimittäin maustesilliä, ruskistettua voita ja punasipulia. Silli kaikissa muodoissaan on kaukana suosikeistani.

Annos on kaunis ja huomaan, että silli on annoksessa hyvin pieninä suupaloina. Lautaselta löytyy matjessillin lisäksi punasipulivoita ja pikkelöityä keltajuurta. Ei lainkaan hassumpaa, tuumaan. Punasipulivoi ja rapsakka keltajuuri pyöristävät mukavasti sillin makua. Tunnen itseni voittajaksi, sillä sillikammo on ehkä hieman loiventunut. Löydän annoksesta hieman kanelisuutta. En tiedä oliko sitä todella ujutettu mukaan vai kuvittelenko? Annoksen makupariksi valittu runsas ja paahteinen Pierre Boever Bastien Extra Brut samppanja on oiva valinta.

Etenemme pääruokaan, joka on nieriää, parsakaalia ja merileväemulsio kastiketta. Nieriän pinnassa maistuvat mielestäni korianteri, sinapinsiemen ja cayenne. Parsakaali on maukas ja paahteinen. Loistava yhdistelmä, jonka pariksi on valittu todellinen laatusamppanja, jota on valmistettu vain reilut 2000 pulloa. Saamme siis maistaa todella harvinaista herkkua.

L´Insolent Blanc de Noirs 2013 samppanjan elegantin ja terävähkön maun taustalta löytyy 60 % Pinot Noir ja 40 % Pinot Meunier -rypäleitä, joten se toimii täydellisesti rasvaisen kalan kaverina.

Markus on jutustellut kanssamme läpi aterian ja kertoo, että Kuu on onnistunut vuodesta toiseen pysymään Trip Advisorin Helsinki-ravintoloiden top 10-listalla. Asiakkaita tulee tasaisena virtana naapurihotelleista ja se tuo tuulahduksen kansainvälisyyttä Kuun kotoisaan tunnelmaan. Kuu on Carelian, TinTinTangon ja KuuKuun ohella myös todellinen viinin ystävän mekka, sillä oman maahantuonnin ansiosta viinivalikoima elää koko ajan ja tarjoaa mahdollisuuden löytää harvinaisia, omin käsin ravintolaryppään valikoimiin valittuja viinejä.Kupliva ateriamme on edennyt jo jälkiruokaan. Luvassa on samppanjapilvi, vaahtokarkkia ja samppanjaa – samppanjalasin kera totta kai. Seuralaiseni luonnehtii jälkkäriä tyttöannokseksi ja sitähän se hieman onkin. Kepeän ilotteleva ja pirskahteleva aterian päätös, jonka seurana nautimme vielä lasilliset rosé samppanjaa. Liekö samppanjakiintiöni jo hieman täynnä, sillä en olisi välttämättä enää kaivannut lasillista jälkiruuan kylkeen. Samppanjaa oli nimittäin ujutettu kaikkiin jälkiruuan komponenetteihin. Jälkiruuan pariksi valittu puolikuiva Cuvée Friandise Rose tuntuu hieman raskaalta edellisiin verrattuna.

Kokonaisuus oli kuitenkin onnistunut ja oli ilo huomata, miten erilaisia vivahteita samppanjasta löytyykään. Samppanja toimii ruokajuomana läpi koko aterian, kunhan makuparit on osattu valita oikein – tässä menussa se toteutui täydellisesti.

Kiitämme Markusta, joka on hieno esimerkki työlleen omistautuneesta asiakaspalvelijasta. Ulkona vihmoo taivaan täydeltä lunta, eikä nyt tekisi mieli astua Kuusta takaisin loskaisen maan pinnalle. No, ehkäpä askel nousee kuplajuomien ansiosta hieman tavanomaista kepeämmin. Kiitos Kuu ja until next time!

Kuun samppanjamenu 2019 ★ 55€

Turskaa, purjoa ja fermentoitua valkosipulimajoneesia

****

Maustesilliä, ruskistettua voita ja punasipulia

****

Nieriää, parsakaalia ja merileväemulsio-kastiketta

****

Samppanjaa ja mansikkaaLue myös