Siirry pääsisältöön

Kari Aihisen ja Paul Hickmanin uudesta ravintolasta Roster Helsinki

Helsingin Kauppatorin laidan paraatipaikalle kesäkuussa avautuva Roster Helsinki on kahden arvostetun ravintoloitsijan kunnianhimoinen hanke Helsingin vanhan keskustan elävöittämiseksi. Kari Aihinen ja Paul Hickman rakentavat Torikortteleihin itsensä näköistä ja oloista ravintolaa, jonka ruoka ja palvelukonsepti edustavat uudenlaista ravintola-ajattelua. Ravintolan nimi viittaa Aihisen ja Hickmanin tuekseen rakentamaan ammattilaiskokoonpanoon, eli rosteriin.

Helsingin arvokkaimpiin kuuluva liikepaikka asettaa ravintolalle kovat odotukset, mutta ravintoloisijoina aloittavat Aihinen ja Hickman uskovat löytäneensä yhtälön, jolla erottautua kaupungin muista uutuusravintoloista. Roster Helsingin konsepti selkeä: rentoa, selkeää ja laadukasta. Ruokalistan rakenne on yksinkertainen ja sen erikoisuutena on makujen ja annosten välinen tasa-arvo.

”Listaa miettiessämme jäimme miettimään perinteisen alku-, pää- ja jälkiruokajaottelun merkitystä. Sehän on suoranaisesti alkuruokia syrjivää, joten otimme rohkean askeleen ja päätimme tehdä moisesta lopun. Roster Helsingin annokset ovat tasa-arvoisia, oli kyse sitten lihasta, kalasta, kasviksista tai jälkiruoista. Niitä sitten nautitaan sen mukaan, mitä itse kukin jaksaa ja hyvältä tuntuu”, perustelee Kari Aihinen uuden ravintolan linjausta ja lisää, että keittiön lähtökohta on parhaista raaka-aineista intohimolla valmistettu ruoka, joka sopii niin kokeilunhaluun, pikkunälkään kuin pitkään illalliseenkin.

Roster Helsingin kantavaa teemaa ei ole sidottu mihinkään maahan, vuodenaikaan tai sesonkiin. Peruslista vaihtuu pari-kolme kertaa vuodessa, mutta Aihinen ja Hickman tulevat sen lisäksi tarjoamaan viikoittain valmiita annoskokonaisuuksia, joissa yhdistyvät päivän parhaat maut.

”Me tulemme elämään hetkessä ja ajan hengessä. Kun Hickman vetää kaapistaan esille vielä parhaat pullot, on kokonaisuus varmasti kaikille sopiva. Me pidämme henkilökohtaisesti huolta siitä, että meille on helppo tulla ja viihtyä. Eikä se jää pukeutumisesta, ajasta tai lompakostakaan kiinni”, lupaa myös ravintola Savoyn keittiöstä vastaava Kari Aihinen.

Mutkatonta palvelua ja Suomen laajin laseittain tarjoiltavien viinien valikoima

Roster Helsingin tiimi uskoo Aihisen ruokien ohella erottautuvansa erinomaisella palvelulla. Siitä vastaa Royal Ravintoloiden ravintoloitsijatallissa aloittava, arvostetussa Pro-gaalassa vuoden 2016 ravintolapäällikkö-hovimestari-sommelier -palkinnolla palkittu Paul Hickman. Tuekseen hän on rekrytoimassa voittavaa kokoonpanoa erinomaisiksi tietämistään palvelu-alan ammattilaisista.

”Palvelun osuus ravintolaelämyksessä kasvaa jatkuvasti ja hyvä tunnelma voi nykyisin olla jopa ruokaa tärkeämpi nimittäjä. Aihisen kaltaisen mestarin vastatessa ruokapuolesta jää minulle mieluisa haaste voittavan tunnelman ylläpitämisessä”, innostuu Paul Hickman ja lisää, että haastaa itsensä myös rekrytoimalla asiakaspalvelijoiden rosteriinsa itselleen uusia kollegoita: ”Meille tulee joukkueellinen sellaisia mestareita, joiden kanssa olen aina halunnut tehdä yhteistyötä.”

Mutkattomuutta Roster Helsingissä edustaa myös Hickmanin uran laajin laseittain tarjoiltavien viinien valikoima: ”Eihän kukaan viiniä pullosta juo, joten meillä saa puolia noin 200 viinin listaltamme laseittain tai karahveittain. Laitamme myös niiden mittayksikköjä uusiksi. Meillä ne ovat 12,5 cl, 25 cl, 50 cl ja koko pullo 75 cl. Näin ei tarvitse aina nauttia koko pulloa ja tarjolla on myös arvoviinejä laseittain. Viinirosteriimme tulee myös kiinteä eurokatteinen hinnoittelu, joten niitä on kaikin puolin mukava nauttia”, lupaa Paul Hickman.

Asiakaspaikkoja kaksikerroksisessa Roster Helsingissä tulee olemaan 300. Näistä 200 ruokailijoille, 60 baariin ja 40 terassille. Sisustuksesta löytyy niin tyylikästä designia, looseja, avokeittiö, baaritiski ja intiimejä nurkkauksia.

”Kahden ravintolasalin lisäksi Rosterista löytyy myös ääni- ja näköeristetty takahuone ”Omertà”, jonka seurueet voivat varata yksityistilaisuuksiinsa. Siellä vallitsee nimensä mukaisesti oma rauha ja tilaan on myös oma sisäänkäyntinsä”, jatkaa Hickman.

Muodollisuudet narikkaan

Roster Helsingin keittiöpäällikkö Kari Aihinen vastaa jatkossakin ravintola Savoyn keittiöstä. Ruoasta ei tingitä kummassakaan, mutta ravintoloiden tunnelmissa voi Aihisen mielestä havaita pieniä eroavaisuuksia:

”Rosterissa muodollisuudet jätetään narikkaan. Salaisessa takahuoneessa porukat voivat myös halutessaan luukuttaa nupit kaakossa vaikka Metallicaa läpi aterian ilman, että muut vieraat häiriintyvät. Miksikö joku haluaisi tehdä niin? Koska se on mahdollista ja itse asiassa toisinaan myös todella rentouttavaa!”

Kuva: Juuso Syrjä

Lue myös