Siirry pääsisältöön

Kaksi helsinkiläisravintolaa tarjoaa virusvapaata hengitysilmaa

Ravintoloiden omistaja Jorma Railonkoski perusti Storyvillen Eduskuntatalon liepeille jo 25 vuotta sitten. Pitkästä historiastaan huolimatta ravintola toimii pandemia-aikaisen ravintolamaailman edelläkävijänä. – Haluamme tarjota asiakkaillemme virusvapaata hengitysilmaa, toteaa ravintoloitsija Railonkoski aikana, jolloin sisäilmanlaadun merkitys on kasvanut valtavasti. 

– Tästä päivästä lähtien tämän teknologian avulla taistelemme Covid-19 -virusta vastaan myös Helsingin yöelämässä. Laitteet asennettiin ravintoloihimme syyskuussa ja ovat olleet siitä lähtien käytössä.

Investointi terveysteknologiaan on tehty täysin henkilökunnan työturvallisuutta ja asiakkaiden terveyttä ajatellen. Genano-teknologiaa on käytössä jo monin paikoin sairaaloiden eristyshuoneissa ja laboratorioissa, sillä laite kerää ja eliminoi mikrobit sisäilmasta – mukaan lukien virukset ja bakteerit. Samaan ei tyypillinen ilmanpuhdistin kykene. Henkilökunta kiittelee Railonkoskea investoinnista. Vaikka ravintoloista ei todistetusti ole lähtöisin juuri lainkaan tartuntoja, huoli työpaikalla olemisesta itsensä ja asiakkaiden puolesta on pienentynyt uudistuksen myötä myös.

Pinnat puhdistuvat valon voimalla

Sisäilmaan panostuksen lisäksi Rymy-Eetun ja Storyvillen pinnat on käsitelty syyskuussa itsedesinfioituvalla pinnoituksella. Prosessin on kehittänyt tamperelainen startup-yritys Plasmonics Oy. – Kyse on valokatalyysistä, jossa muodostuvat happiradikaalit reagoivat pinnoilla esiintyvien mikrobien kanssa tuhoten ne, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Pasi Keinänen.

Pinnoitteen ja valon yhdistelmä hoitelee päiviltä mikrobeita, joihin luokitellaan mukaan bakteerit, homeitiöt ja virukset. Mikrobit pysyvät poissa jopa vuoden toistuvasti kosketetuista pinnoista, kuten ovenkahvoista, kytkimistä ja säätimistä, ennen kuin käsittelyä tulee toistaa. Harvoin kosketetut pinnat eivät vaadi uusintakäsittelyä lainkaan.

Desinfiointipalvelun takaa löytyy vuonna 2017 perustettu Nanoksi Finland Oy. Yrityksen toimitusjohtaja Jukka Laks avaa teknologiaa: – Käsittelyn jälkeen pinnoite aktivoituu uudelleen ja jatkaa mikrobien tuhoamista vain valon voimalla.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että valokatalyysi hoitelee päiviltä 98% pinnoilla ilmaantuvasta influenssaviruksesta kahden tunnin aikana normaalissa huoneenvalossa. Korona- ja influenssa A -virukset ovat rakenteeltaan samankaltaisia vaipallisia viruksia. Laboratoriotestejä koronaviruksen suhteen ei ole vielä pystytty tekemään johtuen viruksen vaarallisesta luonteesta, mutta teknologian odotetaan vaikuttavan rakenteeltaan vastaaviin viruksiin samankaltaisin tuloksin. 

Lue myös