d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kaipuu kahvin äärelle – Mikaela Gervard

Suomalainen kahviammattilainen Mikaela Gervard kehittää kahvialaa Kööpenhaminassa

Mikaela Gervard, 29, aloitti kahviuransa lukioikäisenä Helsingin Stockmannin tuulikaapissa Robert’s Coffeen kahvilassa. Gervard asuu nykyään Kööpenhaminassa, missä hän on ollut tanskalaisen kahvila-paahtimo The Coffee Collectiven riveissä yli neljä vuotta.

Gervard on kilpaillut useamman vuoden voittaen muun muassa Brewer’s Cupin Suomessa kahtena vuonna peräkkäin. Brewer’s Cup on suodatinkahvin valmistukseen keskittyvä kisa. Vuonna 2016 voitto vei World Brewer’s Cup-kisoihin Dubliniin, jossa Gervard sijoittui toiseksi. 2017 fokus oli enemmän tuomaroinnissa. Kiinnostus kilpailemista kohtaan ei ole kuitenkaan hävinnyt.

– Kilpaillessa kehittyy intensiivisesti. Se on heittäytymistä ja itsensä ylittämistä. Tavallinen elämä on tasaista ja mukavuudenhaluista, mutta kilpaillessa saa käydä koko tunneskaalan läpi pelosta innostukseen. Siihen jää koukkuun, Gervard kuvailee hymyillen.

Kilpailut ovat kahviammattilaisille tärkeitä verkostoitumisen ja kehittymisen hetkiä. Ammattilaisista muodostuu tiivis yhteisö, jossa sparraillaan ja tuetaan muita.

– Kaipaan sitä, kun kädet ja hiukset tuoksuvat päivän päätteeksi kahvilta, Gervard myöntää naurahtaen.

Keväällä 2018 Gervard oli muun muassa Melbournessa mukana järjestämässä Barista Connect -tapahtumaa, joka tuo kahvialan ammattinaiset yhteen ympäri maailman.

Teksti: Iida Ruohonen

Mikaela elää makurikasta elämää Kööpenhaminassa. Kahvin lisäksi maisteluun päätyvät usein viinit. ”Meillä on mieheni kanssa paljon ystäviä ravintola-alalla. Tämä yhteisö tuo siis paljon makua elämään”, Mikaela toteaa kiitollisena.

NÄIN TEET HYVÄÄ KAHVIA

Perusohje on 6 grammaa kahvia per 100 millilitraa vettä.

Hanki vaaka, jotta voit mitata kahvin ja veden määrän tarkasti.

Myllyn hankinta on suositeltavaa, sillä kahvi kannattaa jauhaa itse kotona. Silloin siitä saa eniten makuja irti.

Rohkaistu ostamaan kahvipusseja kahviloista. Kerro baristoille mistä pidät ja anna heidän suositella sinulle jotain toiveidesi perusteella. Laatuja on monenlaisia, mutta sinun makumieltymyksesi on tärkein. Tutki mistä kahvi on tullut ja miten se on käsitelty. Kokeile myös single origin-kahveja.

KESKITY MAISTAMAAN KAHVIA

Maistaminen on aina makujen vertaamista. Aluksi kaikki maistuu samalle. Aloita testaamalla esimerkiksi muutamaa erilaista kahvia. Voit myös maistella samaa kahvia eri menetelmin uutettuna.

Kahvia maistellaan usein tunnustelemalla esimerkiksi sen hapokkuutta, kirpeyttä tai makeutta. Missä kohtaa kieltä asiat maistuvat; kärjessä, sivuilla vai kielen takaosassa?

Maistele kesällä marjoja ja tutki niiden tuottamia makuhavaintoja. Millaisia hapokkuustuntemuksia niistä löytyy? Ala vertailla niitä kahvin tuomiin makuhavaintoihin.

Maistelussa ei ole oikotietä, eikä siinä voi huijata. Tullakseen hyväksi maistelijaksi on harjoitettava makunystyröitä altistamalla niitä erilaisille mauille. Maistele kahveja eri paahtimoilta, eri lajikkeita eri tavoin valmistettuna. Mitä enemmän maistelet erilaisia asioita sitä enemmän alat löytää makuja ja huomata niiden eroja, sillä pystyt vertaamaan kokemuksia toisiinsa.

Mikaelan TOP 4 kahvilat Helsingissä:

Good Life Coffee – Maukas, hauska, persoonallinen kahvila. GLC paahtaa kahvinsa itse.

El Fant – Mahtavalla paikalla Tuomiokirkon ja Kauppatorin välissä. Maistuvat tuotteet ja GLC:n kahvit. Positiivinen ilmapiiri.

La Torrefazione -kahvilat – Hyvillä sijainneilla. Kaikille jotain maukasta.

Andante – Kiva kahvila, josta saa myös vierailevien paahtimoiden kahveja.

Mikaelan TOP 4 kahvilat Kööpenhaminassa:

The Coffee Collective (Godthåbsvej) – Työpaikkani HQ ja paahtimo-kahvila. Kaupungin paras ja laajin suodatinkahvivalikoima tarjolla kupeittain. Arkena mahdollisuus kurkata kahvipaahtimon meininkiin lasiseinän takaa. TCC:n kolme muutakin kahvilaa ovat hyvin levittäytyneet kaupungin eri osiin.

Democratic Coffee – Kööpenhaminan pääkirjasto. Kaupungin parhaat mantelicroissantit ja hyvä keskeinen sijainti.

La Banchina – Meren ääressä Refshaleøn’issä. Matkan arvoinen pieni bistro/kahvila tynnyrisaunalla varustettuna.

Prolog (Kødbyen) – Persoonallinen ja lämminhenkinen kahvila, joka paahtaa kahvinsa itse ja tarjoilee myös paahdettua vaahtokarkkia.

Lue myös