Siirry pääsisältöön

Kaikkien aikojen Gastro-messut maaliskuussa Helsingissä

Viisi Tähteä on mukana Gastrossa kymmenen vuoden tauon jälkeen. Suomen 50 Parasta Ravintola 2020 julkistetaan heti messujen avajaispäivänä tiistaina 11. maaliskuuta kello 11 alkaen.

Äänestys järjestetään jo 12. kerran. Äänestäjiksi kutsutaan valtakunnallisesti yli 1000 ravintola-, juoma- ja ruoka-alan ammattilaista.

Tulosten julkistamisen yhteydessä paljastetaan ensimmäistä kertaa sijoille 51–100 päätyneiden ravintoloiden nimet. Listauksesta syntyy nettijulkaisun ohella 50+50 Ravintolaa -vuosikirja, Äänestyksen toteuttavat Viisi Tähteä Media sekä ruoka- ja ravintolayhteisö Toptaste yhdessä Gastro Helsinki 2020 -messujen kanssa.

Messutapahtuma nostaa esille vastuullisuuden ohella innostumisen merkityksen mara-alan menestyksen ja vetovoimaisuuden avaintekijänä.

Muun muassa Ravintola Kuun toimitusjohtajana toimiva Anders Löfgren pohtii keinoja kasvattaa sekä ravintola-alan kannattavuutta että työtyytyväisyyttä samanaikaisesti. Löfgrenin missiona on alan arvostuksen nostaminen työmarkkinoilla.

Hyvän pössiksen asialla ovat myös Scandicin henkilöstöpäällikkö Emilia Sarkia ja Hotelli Marskin keittiöpäällikkö Sami Lyly, jotka tähdentävät, että palvelutehtävissä olevien ihmisten hyvinvointi heijastuu suoraan asiakkaisiin. Luottamukselliset henkilösuhteet ja hyvä vuorovaikutus voivat edesauttaa työntekijöiden motivaatiota ja innostumista.

Ravintoloitsija Matti Jämsen muistuttaa, että pelkästään hyvä ruoka ei enää ravintolan asiakkaille riitä, vaan ihmiset haluavat sen rinnalle elämyksiä ja loppuun asti hiottua palvelumuotoilua.

Jämsen käy esityksessään läpi tapahtumia, jotka ovat johtaneet hänet mitä erilaisempiin paikkoihin uransa varrella. Hän on kokannut muun muassa nosturin nokassa, kuumailmapallossa, laskettelukeskuksen huipulla ja Citymarketin parkkipaikalla.

Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 -kilpailujen semifinaalit ja finaalit järjestetään Gastro-messuilla.

Vuoden kokki palkitaan Suomen Messusäätiön myöntämällä 10 000 euron ja Vuoden tarjoilija MaRan Henrik Bitten stipendirahaston 10 000 euron apurahalla. Kilpailut järjestää ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhteistyössä laajan kumppaniverkostonsa kanssa.

Tänä vuonna jo viidettä kertaa järjestettävä Kouluruokakilpailu mitellään myös Gastrossa. Lisäksi messuilla järjestetään kaksi uutta kilpailua.

Mestarikoulu-kisan tavoitteena on nostaa esille Suomen ravintola-alan oppilaitoksia ja niiden kokkiopiskelijoita. Seafood Chef -kilpailun tarkoituksena on parantaa ammattikokkien tietämystä kalojen ja äyräisten erinomaisuudesta raaka-aineena.

Gastro Helsinki 2020 -messujen ohjelma on kokonaisuudessaan verkkosivuilla www.gastrohelsinki.fi.

Teksti Heikki Kähkönen, kuvat: Suomen Messukeskus

Lue myös