d-md-none
Siirry pääsisältöön

Kahvila Well Kaivopihalla tekee pikaruoasta hyvän valinnan

Marraskuussa 2016 Kaivopihalle avattu Well on HYY Yhtymän uusi kahvila, joka tarjoaa kiireisille kaupunkilaisille terveellisiä pikaruokavaihtoehtoja. Well ei ole taustastaan huolimatta laitosmainen Unicafe, vaan trendikkäästi sisustettu ja huolellisesti suunniteltu kokonaisuus.

Ensimmäinen mielikuvani paikasta on jotain Joe & The Juice -tyylistä, mutta vähäisemmällä bassolla varustettuna. Kattava mehuhylly ja pähkinäpussit tiskin edessä tuovat mieleeni Lontoon Pret a Manger-kaupat. Wellin tiskistä löytyy muun muassa smoothieita, tuorepuuroja, täytettyjä bageleita, pita-leipiä sekä raakakakkuja. Listalla on Warrior Coffeen Death Before Decaf -kahveja perinteisistä tummapaahdoista voikahviin.

Well tarjoaa kasvis- ja vegaaniruokaa. Lihaa ei tiskistä löydy, mutta kalaa saattaa saada silloin tällöin. Iso osa valikoimasta on gluteenitonta ja luomua suositaan niin paljon kuin mahdollista. HYY Ravintoloiden konseptipäällikkö Hannele Kulanko kävi hakemassa inspiraatiota Welliin Lontoosta. ”Koetamme tarjota kaikille jotain. Teemme niin hyvää kasvisruokaa, ettei lihaa edes kaipaa”, Kulanko kertoo innostuneena.

Aamuihmisille suosittelen kookos-inkivääri-tuorepuuroa, joka on viehkeästi kardemummalla maustettu. Kookosrahkasta ja kauramyslistä koottu puuro on gluteeniton ja vegaaninen. Annos on juuri sopiva tehokkaan aamun aloitukseen. Nälkäisempi voi ottaa kyytipojaksi smoothien ekstraproteiinilla, niin ei ala sitten aamujumpan jälkeen heikottaa.

Helsinki Bagel on Wellin vetonaula. Bagelin väliin on sullottu runsaalla kädellä hyvin maustettua nyhtökauraa, coleslaw-henkisesti porkkanaa ja lehtikaalia sekä sopiva tujaus chipotlea. Täydellinen ja terveellinen lounasmättö on tässä – look no further.

Makeannälkään on tarjolla tuttuja raakakakkuja, mutta hieman yllättävänä vaihtoehtona suosittelen kokeilemaan smoothieta, joka sisältää mantelimaitoa, banaania, kaakaota ja taatelia. Kokonaisuus on kuin synnitön suklaapirtelö: tuhti ja todella kaakaoinen.

Iltapäivän yllätys on Stadin latte, Wellin toinen nimikkotuote. ”Monien testausten ja yhdistelmien jälkeen huomasimme, että terva ja kahvi sopivat yhteen. Stadin latte tuoksuu vuoristoradalle ja maistuu Suomelle”, Kulanko tunnelmoi. Maistan kahvia hämmentyneenä ja uteliaana. Vahva tervan tuoksu lyö kasvoille ja maku on samaan aikaan jännittävä ja kamala. Maistan uudelleen. Mieleeni tulevat tutut tervapastillit. Hetken pohdinnan jälkeen totean, että tämä voisi olla oiva kahvi iltapäivän välikuolemaan.

Well on raikas ja viihtyisä paikka, joka tarjoaa rohkeita ja yksinkertaisia makuja. Asiakaspaikkoja on vähän, joten töitä ei kannata haaveilla tekevänsä tässä tilassa. Kulanko tiedostaa asian ja myöntää, että he olivat yllättyneitä ihmisten halusta jäädä fiilistelemään kahvilaan.

Väkeä lipuu sisälle tasaiseen tahtiin, bageleita ja kahveja lähtee lounastajien mukana toimistoille. Ruokapalvelulähetti odottelee ulkopuolella nopeannäköisen fillarinsa ja asustuksensa kanssa. Kulanko lupaa uusia tuotteita ja ajan hermolla pysymistä jatkossakin. Keskustelemme sirkkojen tarjoamisesta salaatinlisukkeena. ”Olemme avoimia kaikenlaisille vaihtoehdoille”, Kulanko hymähtää ovelasti.

TEKSTI: Iida Ruohonen

KUVAT: Reetta Kallio

Lue myös