Siirry pääsisältöön

Iso Roban Tpas ihastuttaa raikkailla cocktaileilla ja rennolla tunnelmalla

Iso Roobertinkadulla vauhdikkaasti kävellen pieni tapaspaikka jää helposti huomaamatta. Tapaspaikkoja ei löydy liikaa Helsingin alueelta, joten Tpasin kohdalla kannattaa kääntyä ovea kohden ja astua sisään. Niin on tehnyt jo valtava määrä muitakin ravintolan neljän kuukauden pituisen elinkaaren aikana, eikä syyttä.

Viime vuoden Barcelonan matkan ruokamuistot lämmittävät edelleen mieltä, joten odotin mielenkiinnolla, kuinka Tpas pärjäisi Espanjassa nautittuihin elämyksiin verrattuna. Tapakset ovat muutenkin suosikkiruoat-sarjassani. Olen juuri yksi niistä ihmisistä, jotka haluavat aina maistaa vähän kaikkea ja luvan saadessaan tunkevat haarukkaansa muiden lautaselle.

”Hola chicas!” tervehdys kuuluu espanjalaisen tarjoilijan suusta heti oven avattuamme. Rento tunnelma on rakennettu monikulttuurisen työporukan, sisustuksen ja helposti lähestyttävän ruokalistan avulla. Asiakkaita on neljän aikaan jo kourallinen paikalla. Yksi nauttii espressoa ikkunan ääressä ja muutama pöytäseurue odottaa ruokaa viinilasien kanssa. Istuudumme pöytään ja tarkastelemme ruokalistaa. Annoksia on juuri riittävästi ja ne vaihtelevan hyvin perinteikkäistä tapaksista, kuten espanjalaisesta perunamunakkaasta herkullisen kuuloisiin miniburgereihin.

Annamme itsemme tarjoilijoiden huomaan. Ensimmäisenä pöytään saapuu kaksi cocktailia. Desayuno ja El Pepino Real ovat jo yksin syitä poiketa Tpasissa. Ginipohjainen Desayuno saa aavistuksen makeutta mustikkalikööristä ja raikkautta limestä ja tuoreista marjoista. El Pepino Realissa vodka ei juuri maistu, vaan hento kurkku yhdessä limen kanssa. Tippa cavaa sekaan. Voi kyllä.

Ruokapuoli käynnistetään Plato De Carne Carudalla eli lajitelmalla erilaisia espanjalaisia leikkeleitä ja makkaroita. Muutama suosikki nousee heti esiin: Chorizo Iberico ja Jamon Iberico sulavat hetkessä suussa. Morcilla Iberico eli mustanmakkaran espanjalainen sukulainen on ehdoton yllättäjä. Erityisen ilahduttavaa on kuulla, että osa lihasta tulee suomalaisilta pientuottajilta.

Usein illallisella joku annoksista nousee ylitse muiden. Tpasissa sen tekee jättikatkaravut valkosipuli-chiliöljyllä. Katkarapujen loputtua huomaamme upottavamme leipäpaloja yhä uudestaan öljyseokseen. Tarkempi tutkailu paljastaa, että öljyn sekaan on lisätty ripaus voita. Voi tekee kaikesta parempaa, mikäs sille mahtaa. Perinteikkäät friteeratut perunat maistuvat myös molemmille, mutta ne eivät yllä katkarapujen tasolle vertailussa.

Tiedättekö simpukat, jotka voivat tuntua suussa purukumimaisilta? Nämä sahramikermaiset sinisimpukat ovat onneksi kaukana siitä. Simpukat vähenivät hetkessä yksi kerrallaan. Jäljelle jäänyttä soosia kauhotaan jälleen leivän avulla. Tässä vaiheessa on kieltäydyttävä jälkiruoasta. Tapakset ovat tuhtia ruokaa, mutta jokaisen suupalan arvoisia.

Pärjäsikö Tpas sitten vertailussa Barcelonan makumuistoille? Espanjan ilmastoa ei Iso Roballe saa tuotua, mutta ruoan, tunnelman ja ihmiset kyllä, kuten Tpas osoitti. Samaan hengenvetoon on myönnettävä, että ehdin käydä maistamassa uuden visiitin aikana ylikypsää ibericopossu -miniburgeria, kun se jäi viimeksi harmittavasti testaamatta.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – —

Tpas

Iso Roobertinkatu 14, Helsinki

Avoinna ma-to 11-23, pe 11-00, la 14-00

Lounas arkisin 11-15, hinta noin 10€

Lue myös