d-md-none
Siirry pääsisältöön

Historiallisessa Turun kauppahallissa eletään verkkaisesti ajan hermoilla

Kolmatta vuotta Turun kauppahallin isäntänä toimiva Harri Malkki kertoo, että parasta hallissa on tunnelma, tuotteet  ja yrittäjien yhteisöllisyys, jonka asiakkaatkin aistivat. Kauppapaikkana halli toimii omia perinteitään kunnioittaen, eikä siellä soi musiikki, vaan tilan täyttää hillitty puheensorina. Malkki kuvailee kauppahallia eräänlaisena rauhoittumispaikkana, jossa voi kierrellä ja kaarrella omaan tahtiin. 

Kuluneen vuoden aikana hallissa on panostettu turvallisuuteen ruiskuttamalla tasoille, pöydille ja tuoleille hygieniasta huolehtivia nanopinnoitteita ja pitämällä huolta perusohjeiden lisäksi myös siitä, että kaikki tuotteet ojennetaan tiskin takaa. Halli on esteettömästi suunniteltu jokaiselle kävijälle ja mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa riittää myös perheen pienimmille.

turun kauppahalli

Tuoreus syntyy pitämällä tuottajalta kuluttajalle -ketju mahdollisimman lyhyenä

Tuotteita ja palveluita hallista löytyy laidasta laitaan ja suurinta pääosaa näyttelevät lähituottajien ja tuoreuden lisäksi tekijöidensä kädenjälki, jota voi todistaa niin gluteenittomia leipomotuotteita tarjoavasta Aijan Herkusta aina Euroopankin tasolla palkittuun Pizzeria 450°C asti. Hallissa voi seurata käsityösuklaan valmistusta, nauttia herkkuja halliin rakennetussa junanvaunussa, tai vaikkapa syödä Turun ensimmäisessä sushi-ravintolassa! Hallissa toimiva Alko on erikoistunut laadukkaampiin viineihin.

Suomen tuoreinta riistaa löytyy Lundénin lihasta, sillä kauppias metsästää riistan henkilökohtaisesti. Näyttävä, 30 metrin mittainen tiski on puolestaan Jokisen Lihaliikkeen käsialaa. Laadukasta ja varmasti tuoretta lähituottajien kalaa löytyy kahden liikkeen verran. Liha- ja kalatuottajilla on niin suuri kysyntä Turun seudulla, että he lähettävä tuotteita tukkuun ja keskustan alueen ravintoloihin. Kauppiaat elävät vuodenaikojen mukaan ja runsaskirjoisesta liikevalikoimista löytyy kauden parhaimmat herkut. Malkki kuitenkin kaipailee halliin vihanneskauppiasta Turun torin ollessa myllerryksessä. 

– Ottaisimme ilomielin vihanneskauppiaan vastaan ja tuemme toiminnan aloittamisessa.

1900 neliön lajuiseen kauppahallin perälle on mahdutettu tilava ruokailualue sillä ajatuksella, että jokainen voi hakea lempiherkkunsa ja kuitenkin istua saman seurueen kanssa yhdessä syömään. Tilaa ja tunnelmaa hallissa onkin runsaasti: Aiempina vuosina helmikuun alussa järjestetty 900-hengen Hallin viini & ruokajuhlat ovat myyneet muutamassa minuutissa loppuun. Tänä vuonna kyseiset juhlat jäävät välistä, mutta Malkki katsoo varovaisesti kesää kohti ja toivoo tilannetta, joka sallisi järjestää pienimuotoisen tapahtuman lämpimien kuukausien aikana.

Lounasta ja illallista nautitaan sekä paikan päällä että kotiinkuljetuksella

Tyypillisesti lounasaikaan kauppahallissa käy ovi. Ravintolatarjonta pitää huolen siitä, että jokaisena päivänä voi löytää uusia makuja. Kasvisruokaa, kalalounasta, pizzaa, itämaista ja sushia unohtamatta tuoksuilla ohikulkijaa houkuttelee kotiruokaa valmistava Hallin kotikokki. Suomen parhaimmaksi leipomoksi 2015 valittu Mbakery tarjoaa bistrolounaan lisäksi lauantaibrunsseja. Niin ikään notkuva brunssipöytä löytyy myös Roots Kitchenin tiloista.

Hallista voi hakea myös noutoruokaa tai tilata sitä kätevästi majoituspaikkaan aina iltamyöhään asti. Maaliskuussa Turun kauppahallissa aloittaa aiemmin keskustassa tutuksi tullut ravintola Ludu.

– Suosittelen ihmisiä tulemaan käymään kauppahallissamme. Voin taata, ettei käynti jää viimeiseksi kerraksi. Vaikka elämme korona-aikaa, halli on turvallinen paikka. Oletamme myös asiakkaidemme ymmärtävän, että halliin tullaan vain terveenä, tokaisee Malkki iloisesti.

Turun kauppahalli:

Avoinna ma–pe klo 8–18 | la klo 8–16 | su suljettu

Eerikinkatu 16, 20100 Turku

Lue myös