Siirry pääsisältöön

Historiallinen Turun kauppahalli täyttää 125-vuotta!

Kauppahallissa juhlitaan 20-23.10. keskiviikosta launtaihin 125-vuotissyntymäpäiviä – tarjolla on herkkuja, live-musiikkia ja vaihtuvia tarjouksia. Lauantai on omistettu lapsille ja heitä viihdyttämässä nähdään jännittävä taikuri sekä muumilaaksosta tutut hahmot Pikku-Myy ja Muumipeikko. 

Neljättä vuotta Turun kauppahallin isäntänä toimiva Harri Malkki kertoo, että parasta hallissa on tunnelma, tuotteet ja yrittäjien yhteisöllisyys, jonka asiakkaatkin aistivat. Kauppapaikkana halli toimii omia perinteitään kunnioittaen, eikä siellä soi musiikki, vaan tilan täyttää hillitty puheensorina. Malkki kuvailee kauppahallia eräänlaisena rauhoittumispaikkana, jossa voi kierrellä ja kaarrella omaan tahtiin. Halli on esteettömästi suunniteltu jokaiselle kävijälle ja mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa riittää myös perheen pienimmille. Myös joulua odotetaan innolla, sillä perinteinen jouluaaton aamuhartaus tuo hallin täyteen kuhinaa. 

Neljä Rôtisseurs-kilpeä saman katon alla 

Rôtisseurs-kilpi on jopa 80 maassa käytössä oleva merkki, joka kertoo ruoan ja palvelun korkeasta tasosta. Kilven saaneissa myymälöissä painotetaan tiskeillä myytävän ruoan laatua, monipuolisuutta sekä osaamista.

Turun kauppahallissa on kaksi toimijaa, jotka ovat ansaitusti saaneet tämän kansainvälisen kunniamaininnan: Kalakiike S. Wallin Oy ja lihaliike Reino Jokinen Ky. Tulevana keskiviikkona Kauppahallissa julkistetaan lisäksi kaksi muuta toimijaa, jotka palkitaan himoitulla Rôtisseurs-kilvellä. 

– Ei ole yhtään paikka Suomessa, missä olisi näin monta kylttiä saman katon alla, kuvailee innostunut Malkki. 

Turun Kauppahallissa on kaksi liikettä, jotka ovat saaneet Rôtisseurs-kilven: Kalakiike S. Wallin Oy ja lihaliike Reino Jokinen Ky.

Tuoreus syntyy pitämällä tuottajalta kuluttajalle -ketju mahdollisimman lyhyenä

Tuotteita ja palveluita hallista löytyy laidasta laitaan ja suurinta pääosaa näyttelevät lähituottajien ja tuoreuden lisäksi tekijöidensä kädenjälki, jota voi todistaa niin gluteenittomia leipomotuotteita tarjoavasta Aijan Herkusta aina Euroopankin tasolla palkittuun Pizzeria 450°C asti. Hallissa voi seurata käsityösuklaan valmistusta, nauttia herkkuja halliin rakennetussa junanvaunussa, tai vaikkapa syödä Turun ensimmäisessä sushi-ravintolassa! Hallissa toimiva Alko on erikoistunut laadukkaampiin viineihin.

Suomen tuoreinta riistaa löytyy Lundénin lihasta, sillä kauppias metsästää riistan henkilökohtaisesti. Näyttävä, 30 metrin mittainen tiski on puolestaan Jokisen Lihaliikkeen käsialaa. Laadukasta ja varmasti tuoretta lähituottajien kalaa löytyy kahden liikkeen verran. Liha- ja kalatuottajilla on niin suuri kysyntä Turun seudulla, että he lähettävät tuotteita tukkuun ja keskustan alueen ravintoloihin. Kauppiaat elävät vuodenaikojen mukaan ja runsaskirjoisesta liikevalikoimista löytyy kauden parhaimmat herkut. 

Malkki kuitenkin kaipailee halliin vihanneskauppiasta Turun torin ollessa myllerryksessä. 

– Ottaisimme ilomielin vihanneskauppiaan vastaan ja tuemme toiminnan aloittamisessa. Kauppahallista löytyykin vihanneskauppiaalle jo mahdollinen yhteistyökumppani. 

1900 neliön laajuisen kauppahallin perälle on mahdutettu tilava ruokailualue sillä ajatuksella, että jokainen voi hakea lempiherkkunsa ja kuitenkin istua saman seurueen kanssa yhdessä syömään. Tilaa ja tunnelmaa hallissa onkin runsaasti: Aiempina vuosina helmikuun alussa järjestetty 900-hengen Hallin viini & ruokajuhlat ovat myyneet muutamassa minuutissa loppuun. Viime vuonna pandemian myötä kyseiset juhlat jäivät välistä, mutta Malkki katsoo innolla kohti tulevaa vuotta, sillä kaiken todennäköisyyden mukaan viini & ruokajuhlat ovat jälleen tapahtumassa! Tarkka ajankohta juhlille tarkentuu myöhemmin.

Lounasta ja illallista nautitaan sekä paikan päällä että kotiinkuljetuksella

Tyypillisesti lounasaikaan kauppahallissa käy ovi. Ravintolatarjonta pitää huolen siitä, että jokaisena päivänä voi löytää uusia makuja. Kasvisruokaa, kalalounasta, pizzaa, itämaista ja sushia unohtamatta tuoksuilla ohikulkijaa houkuttelee kotiruokaa valmistava Hallin kotikokki. Suomen parhaimmaksi leipomoksi 2015 valittu Mbakery tarjoaa bistrolounaan lisäksi lauantaibrunsseja. Niin ikään notkuva brunssipöytä löytyy myös Roots Kitchenin tiloista.

pizza
Pizzeria 450°C tarjoaa italialaisia käsintehtyjä artesaanipizzoja.

Hallista voi hakea myös noutoruokaa tai tilata sitä kätevästi majoituspaikkaan aina iltamyöhään asti. 

– Suosittelen ihmisiä tulemaan käymään kauppahallissamme. Voin taata, ettei käynti jää viimeiseksi kerraksi. Kauppahalli on kuin ympärivuotinen ruokamessu, ja oikea herkuttelijan paratiisi. Täältä löytää aina kauden tuoreimpia tuotteita ja nyt metsästyskauden alettua tarjolla on runsaasti hirven- ja peuranlihaa. Tämän tuoreempaa ja laadukkaampaa tavaraa on vaikea löytää! 

Kauppahalli on kuin ympärivuotinen ruokamessu, ja oikea herkuttelijan paratiisi.

Teksti: Tarja van Veldhoven & Erika Kaipainen

Turun Kauppahalli:

Avoinna: ma–pe klo 8–18 | la klo 8–16 | su suljettu

Eerikinkatu 16, 20100 Turku

Lue myös