Siirry pääsisältöön

Herkuttelija suuntaa nyt Viroon lomamatkalle

Helsingissä 17.-19.1.2020 järjestettyjen Matkamessujen virallinen kumppanuusmaa Viro tarjoaa urbaania sykettä, luonnonrauhaa sekä monenlaisia elämyksiä ja aktiviteetteja. Tänä vuonna Viro ylpeilee keittiötaidoillaan. Maa on tekemässä vahvaa esiintuloa Euroopan gastronomisella kartalla.

White Guide -ravintolaopas laittoi marraskuussa maan ravintolat jälleen paremmuusjärjestykseen. Sen suosituslistalle kertyi peräti 106 ravintolaa, joissa asiakaspalvelu, käytetyt raaka-aineet ja laaja tarjonta kertovat ammattitaidosta ja laadusta.

Vuoden 2020 listalla kansainvälisen mestaritason luokitukseen ylsi kolme tallinnalaiskohdetta: NOA Chef’s Hall, Michelin-tähdelläkin palkitun keittiömestari Matthias Dietherin 180 Degrees sekä ravintola Ö. Mestaritasolle opas luokittelee Muhun saarella sijaitsevan Alexanderin, Etelä-Viron Otepään GMP Pühajärven sekä tallinnalaiset Puri Chef’s Side, Ore, Juur ja Art Priori -ravintolat.

Yksi Viron gastronomisen vuoden 2020 ehdottomia huippuhetkiä koetaan toukokuun viimeisellä viikolla, jolloin Tallinnassa järjestetään kansainvälisten kokkiolympialaisten Bocuse d’Orin Euroopan-karsinnat. Tapahtuma tuo huippukokkeja, kansainvälistä mediaa ja ruokaturisteja tuhansittain Viroon.

Kilpailukeskuksena olevan Saku Suurhallin ulkopuolelle pystytetään virolaisen ruokakulttuurin basaari. Bocuse d’Or Europe Tallinn 2020 on yksi Viron matkailun markkinoinnin kärkihankkeista tänä vuonna.

– Teemme ahkerasti töitä sen eteen, että Bocuse d’Orin jälkeen Viro tunnetaan entistä maukkaampana ja parempana ruokamatkailumaana, jonne turistit palaavat aina uudestaan, lupaa Viron matkailun edistämiskeskuksen eli Visit Estonian Suomen viestintäpäällikkö Timo Raussi.

Tyylikäs keittokulho
Kuva: Visit Estonia / Kaspar Orasmäe

Gastronominen Tallinna levittäytyy Kalamajaan, Telliskiveen ja Noblessneriin

Tallinnan vanhakaupunki ravintoloineen on suomalaisten perinteinen tutustumiskohde. Se on saanut rinnalleen Kalamajan alueen, Telliskiven sekä uutena kohteena pohjoisrannikon Noblessnerin, joka on pääkaupungin nopeimmin kehittyvä kaupunginosa.

Ruokapaikkojen lisäksi entinen tsaarinaikaisen sukellusvenetehtaan ympäristö hurmaa värikkäällä sekä vanhaa ja uutta rouheasti yhdistelevällä arkkitehtuurillaan. Autottomat kujat ja aukiot kutsuvat viihtymään Noblessneriin. Ruokailun lomassa voi piipahtaa sisustusliikkeissä, Taidekeskus Kaissa sekä koko perheen Keksintötehdas PROTOssa.

– Noblessnerista povataan ensi kesän hittiä, joten trendinenät ottavat sen suunnakseen jo nyt. Suosittelen varaamaan vierailuun tarpeeksi aikaa. Alueella riittää tehtävää ja nähtävää helposti viikonlopun molemmiksi päiviksi, Raussi sanoo.

Hyvät liikenneyhteydet luovat pohjan kestävälle matkailulle

Timo Raussi muistuttaa, että tiheiden ja edullisten bussiyhteyksien avulla voi reilussa parissa tunnissa matkata Tallinnasta Pärnuun, Tarttoon, Muhun saarelle tai vaikkapa eksoottiseen Narvaan.

Majakoista, luonnosta ja saaristolaiselämän vaalimisesta tunnetulla Hiidenmaalla vietetään keväällä uuden Tuulitornin avajaisia. Koko perheen elämyskeskus tarjoaa tietoa, puuhaa sekä jopa 20 metriä korkean kiipeilyseinän fyysisistä haasteista pitäville.

– Saarenmaalla Kuressaaressa aukeaa vappuna puolestaan 4D-elokuvateatterin, planetaarion ja konserttisalin sisältävä vapaa-ajankeskus WOW. Sen tiloissa voi kokea illuusioita, kiivetä läpi tyhjyyden tai kulkea kastumatta läpi sateen, Raussi esittelee.

Itä-Virumaalla lähellä Toilan kylpylää sijaitsee jyrkkä rantatörmä ja Viron korkein putous Valaste. Sen ympäristöön on luotu kesäisin leikkisästi Jurassic Parkiksikin kutsuttava, vehreässä klinttimetsässä kulkeva luontopolku pitkospuineen.

– Kokemisen arvoinen on myös EU:n itärajalla sijaitseva Narvan linna. Sen peruskorjattu itäsiipi uusine museotiloineen ja näyttelyineen avautuu toukokuussa, jolloin linnanmuureille voi kiivetä kurkkimaan kivenheiton päässä olevaa Venäjän Ivangorodin linnoitusta.

Timo Raussi muistuttaa, että hyvien vinkkien jakaminen matkailijalta toiselle on ollut arvokas apu uusien kohteiden löytämisessä. Helsingin Matkamessuilla toimintaansa esitteli yli 60 erilaista matkailupalvelua ja yritystä.

– Unohtaa ei sovi myöskään Viron omia matkamessuja. Tourest 2020 järjestetään Tallinnan Messukeskuksessa 7.-9. helmikuuta. Siellä kaikki Viron maakunnat esittäytyvät omilla osastoillaan.

Teksti: Heikki Kähkönen

Kokki valmistautuu flambeeraamaan
Kuva: Visit Estonia / Alexander Gu

Kansikuva: Visit Estonia / Kaupo Kalda

Lue myös