Siirry pääsisältöön

Suunnitteletko kesäksi perhelomaa, hemmottelumatkaa tai ruokareissua? Virosta löytyy tekemistä joka lähtöön

Viro on ollut koukuttava kohde suomalaisille matkailijoille jo vuosien ajan, ja erityisesti kesällä etelänaapuriin on helppo poiketa. Monet tuntevat Tallinnan kiehtovat kohteet kuin omat taskunsa, mutta mitä muuta Virosta löytyy? Lue vinkit Viron uusimpiin ja kiinnostavimpiin matkakohteisiin, ja löydä itsellesi sopivat – olipa kyse sitten lomasta perheen kanssa, kulinarismimatkasta, kulttuurista ja historiasta kiinnostuneen reissusta tai hemmottelulomasta. 

Fine diningia Fotografiskassa ja setukaisten keittiön antimia etelässä

Eteläisen naapurimme maine ruokamatkailukohteena on jatkuvassa kasvussa. Koska ilmasto on Virossa noin kaksi astetta lämpimämpi kuin Suomessa ja satokausi sen ansiosta pidempi, monet kasvikset ja marjat tulevat myyntiin Viron toreille aiemmin kuin meillä. Esimerkiksi Tallinnan uudistuneelta Asematorilta (Balti Jaama Turg) löytyy monia paikallisia herkkuja. Kesäkuussa aukeavan Fotografiskan yläkertaan on tulossa huipputason ravintola, jota pyörittää hiljattain Ruotsissa kahden tähden Michelin-ravintolassa loistanut Peeter Pihel.

Kaakkois-Virossa vierailevien on mahdollista maistaa setukaisen keittiön antimia Taarka Tarõ Köögikõnõ -ravintolassa. Nautiskele Setomaan autenttisesta tunnelmasta ja maistele suussa sulavia piirakoita, leipiä ja keittoja. 

Muhu Wine Farm Saarenmaalla.

Viron rannikolla oleva Saarenmaa houkuttelee myös kesällä monia turisteja. Saarenmaalla voi nauttia illallista esimerkiksi Saarenmaan Mylly -ravintolassa, joka on rakennettu vanhaan tuulimyllyyn. Ravintolassa voi maistella paikallisia ja tuoreita makuja.

Kulttuuria ympäri vuoden

Viro tarjoaa kulttuurimatkailijoille paljon koettavaa ja nähtävää. Tallinnan Estonia-teatterissa järjestetään ympäri vuoden ooppera-, baletti-, ja teatteriesityksiä. Kesän aikana lavalla on mahdollista nähdä esimerkiksi Lentävä hollantilainen (4.–13.6.). Vinkkinä matkailijoille: liput esityksiin ovat huomattavasti edullisimpia kuin Suomessa. 

Vartin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsee Viron maalaisarkkitehtuuria ja kyläelämää esittelevä Viron ulkoilmamuseo. Museon 14 tilalla saa käsityksen siitä, miten varallisuudeltaan ja toimialaltaan erilaiset perheet elivät Virossa 1700−1900-luvuilla. Ulkoilmamuseon juhannusjuhlat 23. kesäkuuta ovat tunnelmaltaan Tallinnan parhaimmat ja pitkin kesää museossa järjestetään erilaisia työpajoja, joihin voivat osallistua lapset ja aikuiset. 

Myös Tartosta löytyy kulttuurista innostuneille tekemistä. Viron kansallismuseossa voi tutustua Viron ja Baltian menneisyyteen kahden eri näyttelyn kautta. Kohtaamisia-näyttelyssä esitellään Viron kulttuurihistoriaa ja Uralin kaiku -näyttelyssä tutustutaan suomalais-ugrilaisten kansojen elämään ja maapallon pohjoisen osan asuttamiseen. 

19. kesäkuuta alkaen Viron-matkailijat voivat vierailla myös uudessa Fotografiska-museossa Tallinnan Telliskiven luovan keskuksen alueella. Museosta löytyy suuret näyttelytilat ja valokuvataidetta lähiseudulta. 

Historian havinaa idässä

Historiasta kiinnostuneiden kannattaa suunnata Viron itäisimpään kaupunkiin Narvaan. Viron ja Venäjän rajalla oleva kaupunki edustaa klassista neuvostoajan arkkitehtuuria. Lisäksi Narvassa voi vierailla Narvan linnassa, joka rakennettiin 1270-luvulla. Jykevän linnan pinta-ala on 3,2 hehtaaria ja sen yhteydessä on museo.

Näyttäviä linnanraunioita on mahdollista ihailla Viron viidenneksi suurimassa kaupungissa Rakveressa. Rakveren linnoituksessa vieraat voivat tutustua 1500-luvun linnoituselämään, vierailla kidutuskammiossa tai pukeutua ritariksi. Linnoitus sijaitsee noin puolentoista tunnin ajomatkan päässä Tallinasta. 

Hemmotteluhetkiä perinteisellä tai modernilla otteella

Hemmottelijoille Viro on täydellinen matkakohde. Virossa on pitkä kylpyläperinne, ja esimerkiksi Narvan lähellä sijaitseva Narva-Jõesuu on yksi Viron vanhimpia kylpyläkaupunkeja. Tutustu esimerkiksi Three Apples Spa -kylpylähotelliin Narva-Jõesuun hiekkarannalla tai Meresuu-hotellin saunarituaaleihin. 

Viron kesäpääkaupungista Pärnusta löytyy useita kylpylöitä. Perinnehenkistä hemmottelua arvostavien kannattaa kokeilla Marian tilan talonpoikaiskylpylää, jossa kerätään voimia esivanhempien tapaan saunassa ja Viron luonnossa. 

Myös Etelä-Viron matkailijoille löytyy kylpyläkohteita. Kauniin Pühajärven rannalla sijaitsevassa Pühajärven hotellissa rentoutuminen on mieliinpainuva elämys. Wellness-kylpylähoidoissa vietetyn päivän jälkeen on helppo rentoutua esimerkiksi keilauksen ja hyvän illallisen parissa. 

Lähde

Lue myös