d-md-none
Siirry pääsisältöön

Ajankohtaista Virossa: hyvä ruoka, joulutapahtumat ja Matkamessut

Tammikuussa Helsingissä järjestettävien Matkamessujen virallinen partnerimaa Viro esittäytyy suomalaisille ruoka-, perhe-, luonto- ja wellness-matkailijoille 16.-19.1. Messukeskuksessa laajemmin kuin aikoihin. Liki 60 alan yritystä ja yhteisöä eri puolilta Viroa saapuu kertomaan maan uusista nähtävyyksistä ja palveluista, joiden hinta-laatusuhde on iloisen positiivinen.

Mutta jo ennen messuja on jokaisella hyvän ruoan ystävällä mainio syy – itse asiassa yli sata sellaista, pistäytyä Virossa. White Guide -ravintolaopas asetti marraskuussa vuosittaisen perinteensä mukaisesti maan ravintolat paremmuusjärjestykseen. Suosituslistalle kertyi peräti 106 nimeä kriteereinä eri osa-alueiden kuten asiakaspalvelun ja raaka-aineiden hyvä hallinta ja ammattimaisuus.

Vuoden 2020 listalla kansainvälisen mestaritason luokitukseen ylsi kolme tallinnalaiskohdetta: NOA Chef’s Hall, Michelin-tähdelläkin palkitun keittiömestari Matthias Dietherin vetämä 180 Degrees sekä ravintola Ö. Mestaritasolle opas luokitteli Saarenmaan naapurissa Muhulla sijaitsevan Alexanderin, Etelä-Virossa Otepään talviurheilupyhätössä asiakkaitaan herkuilla kestitsevän GMP Pühajärven sekä Tallinnassa toimivat ravintolat Puri Chef’s Side, Ore, Juur ja Art Priori.

Jouluiloa ja Tallinnan uusi helmi

Oletko hankkinut jo kaikki joululahjat? Ei hätää, sillä viime hetken ostoksien tekoon on jäänyt vielä kaksi viikonloppua. Niiden puitteissa ehtii mainiosti pistäytyä ainakin Tallinnassa, sen maailmankuuluisalla Raatihuoneenaukion joulutorilla sekä Noblessnerissa, joka on Telliskivin kaltainen uusi yleisö-, kulttuuri- ja ruokakeidas.

Kalamajan kaupunginosan, Lentosataman ja entisen Patarein merilinnoitusvankilan vieressä vain 15 minuutin kävelymatkan päässä Vanhastakaupungista sijaitseva Noblessner on tällä hetkellä Tallinnan nopeimmin kehittyvää aluetta.

Kiinnostavien ruokakohteiden lisäksi entinen tsaarinaikaisen sukellusvenetehtaan ympäristö hurmaa värikkäällä, vanhaa ja uutta rouheasti yhdistelevällä arkkitehtuurillaan. Autottomat kujat ja aukiot kutsuvat viihtymään, ja ruokailun lomassa voi vierailla moderneissa sisustusliikkeissä, uuden Taidekeskus Kain näyttelyissä sekä koko perheelle tarkoitetussa Keksintötehdas PROTOssa.

Suussa sulavan hyvää

Alueen ravintoloista 180 Degrees tuli jo edellä mainituksi, mutta mainitsematta jäi se, että paikka sai hiljattain myös Viron parhaan fine dining- ja parhaan kasvisruokaravintolan Silverspoon-gastronomiapalkinnot.

Põhjala Tap Room puolestaan on paikka oluen ystäville. Se on listattu maailman sadan parhaan panimon joukkoon, ja paikan päällä on tarjolla laaja 24 erinomaisen hanaoluen valikoima. Juomien ohella panimoravintolan väki tarjoilee modernilla otteella valmistettua pubiruokaa.

Noblessnerin ravintolakeskittymää täydentävät Leib- ja Umami-ravintoloidenkin vetäjinä tunnettujen yrittäjien uusi bistroo LoRe, japanilainen food-court Kampai, konditoria-kahvila Suhkruingel eli Sokerienkeli, vankilateemainen Patarei Burger sekä sushia ja eurooppalaisen keittiön antimia tarjoileva lounge-henkinen Samovar.

”Noblessnerin alueesta povataan yleisesti ensi kesän hittiä, joten trendinenät ottavat alueen suunnakseen jo nyt. Suosittelen varaamaan vierailuun tarpeeksi aikaa – alueella riittää tehtävää ja nähtävää helposti viikonlopun molemmiksi päiviksi”, sanoo Viron matkailun edistämiskeskuksen eli Visit Estonian Suomen viestintäpäällikkö Timo Raussi.

Lyhyet välimatkat

Matkailulehti The Baltic Guide julkaisi hiljattain laajan artikkelin siitä, kuinka edullisten ja mukavien julkisen liikenteen yhteyksien avulla Tallinnasta voi matkata reilussa parissa tunnissa Pärnuun, Tarttoon, Muhun saarelle tai vaikkapa eksoottiseen Narvaan. Esimerkiksi yliopistokaupunki Tartossa joulutapahtumat ja -tunnelma jatkuvat aina tammikuun toiselle viikolle asti. Pärnun joulukylä ja -markkinat järjestetään 21.-22.12. Lisätietoja on löydettävissä netistä Visit Estonian matkailusivun www.visitestonia.com/fi artikkelista ”Viron joulutorit”.

Jos siis olet ajatellut, että ”se heimokansan maahan on ihan nähty juttu” tai ”kuin pala entistä Neuvostoliittoa”, tule käymään ja uskaltaudu Tallinnasta etäämmälle. Löydä Viro, yllätyt positiivisesti.

Lue myös