d-md-none
Siirry pääsisältöön

Helsinki Drink Festival


HDF kokoaa cocktailmaailman trendit Vanhalle ylioppilastalolle 1.- 2.3.2019. Tapahtumassa Vanha ylioppilastalo on jaettu kolmeen alueeseen. Cocktail Arenalla Suomen suurimmat alkoholin maahantuojat esittelevät mihin heidän tuotteensa taipuvat cocktaileissa ja opastavat kuluttajia cocktailien maailmaan. 

Cocktail trendit ja Helsingin kuumimmat baarit saman katon alla 

Helsingin kuumimmat cocktailbaarit on koottu HDF:ssä omaan Bar Towniinsa, jossa he esittelevät oman baarinsa ideologiaa vieraille. Sen lisäksi Vanhalle on rakennettu myös Food Point, josta löytyy nälkäisille purtavaa, viiniä, olutta sekä kahvia. 

Niille, jotka innostuvat kotona tekemään cocktaileja ja mocktaileja, on myös myyntipiste, josta voi hankkia kotiin ammattitason baarivälineet. 

HDF:n on tänä vuonna lisätty uutena elementtinä toiminnallisuutta. Viikonlopun aikana järjestetään tastingeja ja workshoppeja, joissa pääsee tutustumaan syvemmin cocktailien valmistukseen sekä niihin liittyviin tuotteisiin. Home Bar- pisteessä tapahtumavieraat pääsevät itse valmistamaan cocktaileja ja mocktaileja ammattilaisten opastuksella. Tapahtuman tunnelmasta pitää huolen molempina päivinä DJ Nestori Majoinen. Toimittaja Ina Mikkola raportoi tunnelmasta paikan päältä Helsinki Drink Festivalin Facebook-sivuille. 

Kuluttajille suunnattu cocktailjuhla, Helsinki Drink Festival 

Vanha ylioppilastalo 

Perjantaina 1.3 klo 16.00 – 23.00 

Lauantaina 2.3 klo 16.00 – 23.00

Saisiko olla cocktail vai mocktail?

by Juho Pajunen – Helsinki Drink Festivalin perustajajäsen

”Tom Cruise heittelemässä pulloja, neonvärisiä sateenvarjoilla koristeltuja cocktaileja, siitähän se kaikki lähti, eikö vain? Cocktailit ovat olleet maailmalla nouseva trendi viimeiset 20 vuotta. Suomessakin on jo yli kymmenen vuotta juotu cocktaileja. Kun kirjoitan cocktailin trendikkyydestä, tarkoitan juomia, jotka on tehty käsityönä, tuoreista raaka-aineista ja rakkaudella, unohtamatta elämyksellisyyttä ja asiakkaan viihtyvyyttä. 

Ilmiö näkyy siinä, että jokaisen uuden ravintolan ruokalistan viereltä tai viinilistan yhteydestä löytyy jo cocktaillista, joka useimmiten päättyy muutamaan alkoholittomaan vaihtoehtoon eli mocktailiin. 

Cocktailit eivät kuitenkaan ole uusi juttu, ensimmäisen kerran sana cocktail on esiintynyt vuonna 1806 The Balance and Columbian Repository -lehdessä. Cocktail määriteltiin lehdessä stimuloivaksi nesteeksi, joka sisältää mitä tahansa alkoholia, sokeria, vettä ja maustekatkeroita. Määritelmä tarkoittaa käytännössä cocktailia, joka edelleen tunnetaan nimellä Old Fashioned. Tämänhetkistä buumia voi siis kutsua cocktailin renessanssiksi. 

Nykyään cocktailbaareissa löytyy paljon vaihtoehtoja: on hotellin aulabaarimaisia loungeja, hämyisiä salakapakoita, trendikkäitä viinicocktailbaareja ja ravintolan yhteydessä toimivia cocktailbaareja. Helsingistä löytyy jopa muutama eteläamerikkalaisiin makuihin keskittyvä cocktailbaari. Alkuperäisen cocktailin määritelmää on lavennettu, mutta perusrakenne on säilynyt samankaltaisena.

Isoimpana trendinä on tällä hetkellä ekologisuus. Kuluttajille ympäristötietoisuus näkyy muun muassa siten, että muovipilleistä siirrytään metallipilleihin. Tiskin takana pyritään minimoimaan hävikki ja keskitytään tuotteiden kokonaisvaltaiseen eettisyyteen. Esimerkkinä hävikin minimoimisesta toimii sitrushedelmän elinkaari. Kun siitä on tuorepuristettu mehu, sen kuorista irtoaa vielä paljon öljyjä ja makuja, joita voi käyttää esimerkiksi oleo Saccharum-sitrussiirappiin. Lisäksi sitruksen puolikkaan voi kuivattaa ja käyttää tarjoiluastiana tai koristeena juomalle. 

Toisena isona trendinä ovat matala-alkoholiset ja alkoholittomat cocktailit. Alkoholinkulutus on laskeva trendi varsinkin nuorten keskuudessa. Se saattaa liittyä hyvinvoinnin ja urheilullisuuden trendikkyyteen, mihin ei kännit tai krapula sovi. Kulutuksen väheneminen näkyy myös cocktaileissa, mutta ei vaihtoehtojen puutteessa. Nykyään lähestulkoon jokaisessa cocktailbaarissa on oma osionsa alkoholittomille cocktaileille. Myös alkoholittomat tisleet kuten Seedlip ovat tulleet valikoimiin. Maailmalla on nähty jo ensimmäisiä kokonaan alkoholittomia cocktailbaarejakin, mutta Suomessa ei ole päästy vielä niin pitkälle”. 

Kuvat: Mika Koivula

Lue myös