Siirry pääsisältöön

Haltia ravintola kattoi luonnon lautaselle

Ulkona sataa tihuuttaa, mutta maisema ravintola Haltian ikkunoista on sateellakin kaunis. Ajattelin saapua paikalle heti lounaspöydän avauduttua, mutta niin on ajatellut moni muukin. Ravintolasali on jo melko täynnä. Ympärillä sorisee japania, espanjaa, saksaa – ja pöydistä kuuluu iloinen pienten lasten mekastus. Osa asiakkaista lompsii reilusti kumppareissa ja kaiken kaikkiaan meno on rentoa ja kodikasta.

Sitten itse asiaan eli buffetin tarjontaan. Se näyttää tältä:

Valitsen alkuun savuahven kukkakaalisalaattia ja tillikreemiä, seuraksi poltettua kaalia ja tyrniä sekä yrttistä ohra-papusalaattia.

Ihan maistuvaa…kaalin hienoinen savun maku tulee mukavasti läpi. En olisi sokkona välttämättä arvannut, että kukkakaalin seassa on savuahventa, niin pieneksi se on sekaan silputtu. Jännät maut ja ihanat syksyn värit lautasella. Tyrnin kirpeä maku toimii hienosti yhteen kaalin kanssa.

Seuraavaksi valitsen alkupalapöydästä karviaishilloketta, metsäsieniä ja paahdettuja juureksia. Paahdetut juurekset ovat todella ”sitä itseään”. Maku on aidon muheva eli juurekset ovat lautasella kuorineen ja hampaiden välissä jopa ratisee syödessä. Ehkä omaan makuun jopa hieman liiankin aidot maut, mutta ainakin juurekset ovat lautasella omana itsenään ilman kainostelua. Karviaishilloke on lautasen stara! Maku suorastaan räjähtää suussa ja voisin ahmia tätä herkkua kauhalla…mahtava makupommiylläri, joka voisi toimia hienosti myös jälkkäripöydässä. Tämä pieni lisuke on ehdoton suosikkini.

Seuraavaksi lämpimien ruokien maailmaan. Vuoropäällikkö Miina kertoo että listalla on päivittäin kasvis-, liha- ja kalavaihtoehto, mutta niiden lisäksi tarjolla on aina myös keittiömestarin yllätys. Tänään se on gulassi.

Aloitan lämpimän pöydän haukikeitosta, jonka väri on ihanan syksyinen. Liemi on mukavan voinen ja paahteinen. Kuvaaja Nealle osuu melko paljon ruotoja, joten pienten lasten kannattaa nauttia keittoa varoen. Pidän keiton yksinkertaisen lempeästä mausta.

Pohdin, valitsenko seuraavaksi lihattoman kaalilaatikon vai jatkanko kalalinjalla. Nea valitsee kaalilaatikon, joten lapan lautaselle lohta, juuresmuusia ja seesamikermaviiliä.

Juuresmuusi jatkaa okran sävyä, joka pilkahtelee annoksissa siellä täällä. Punainen lanka? Muusi on todella maukas ja lohi toimii seesamipilkuilla. Seesamikermaviili on todella maukas lisuke ja ikään kuin kotimainen versio hummuksesta. Hyvä kokonaisuus, tykkään!

Leipiäkin löytyy moneen makuun, mutta skippaan ne, koska katse harhailee jo ahnaasti jälkkäripöydän suuntaan!

Jälkkäriksi olisi tarjolla pullavanukasta, päärynärahkaa, jäätelöä, pannukakkua ja hilloa….Tämä lounaskokemus on kiva päättää nostalgiseen pullavanukkaaseen. Suussa maistuu mummola ja kardemumma, joten tunnelma on lounaan päätyttyä hyvinkin kotoisa!

Haltian Luonto lautasella-lounas on kokonaisuus, josta jää hyvä maku suuhun. Vaihtoehtoja on riittävästi, joten jokainen löytää varmasti omat suosikkinsa. Arvostan sitä, että tarjolla olevat maut eivät teeskentele: ne ovat sitä itseään, raaka-aineita on korostettu pääosin yrtein, eikä kaikenmaailman maustein ja soosein. Luomu ja lähi ovat aina hyvä juttu, joten näitä ruokia voi nauttia hyvällä omatunnolla. Ehkä tärkein mittari on kuitenkin olotila: söin reilusti, mutta keho ei ole tukkoinen. Luonto hoitaa, niinhän sitä sanotaan ja se toteutui tämän lounaspöydän äärellä. Nyt jatkamme matkaa reippaasti askeltaen alakerrassa odottavaan luontokeskukseen..

Vinkki! Koiratkin ovat tervetulleita Haltiaan. Heille löytyy oma sisäänkäynti, terassilta parkkipaikka ja vesikuppi!Lue myös