d-md-none
Siirry pääsisältöön

Elämänmakuinen Linnea Vihonen

Rohkea, iloinen ja spontaani. Näillä sanoilla Linnea Vihonen kuvailee itseään. Luonteenpiirteet ovat tuoneet Yes Yes Yes -ravintolan keittiömestarin ja tv-kokin pitkälle kaupan kalatiskillä työskennelleestä nuoresta.

– Ylioppilaskirjoitusten jälkeen en oikein tiennyt mikä minusta tulisi isona. Palvelutiskillä työskennellessäni ymmärsin, että haluan tuottaa ihmisille ruuan kautta elämyksiä.

Vihonen päätti yhdistää kaksi rakkauttaan: ihmiset ja ruuan, ja haki opiskelemaan Ravintolakoulu Perhoon englanninkieliselle linjalle.

– Meitä oli joukko 20–40-vuotiaita ruuanlaittoon todella intohimoisesti suhtautuvia opiskelijoita. Ne vuodet olivat superhauskoja ja todella innostavia.

Rohkea

Opiskeluaikana Vihonen oli harjoittelussa kahden Michelin-tähden ravintolassa Tukholmassa. Päivät olivat pitkiä, mutta ne opettivat Vihoselle paljon alasta. Valmistuttuaan ovet työelämään avautuivat heti.

– Aluksi työskentelin ravintola Kuussa, sieltä siirryin Fishmarketiin ja sieltä menin The Cockiin. The Cockin jälkeen olin mukana avaamassa Holiday Baria Kanavarannassa.

The Cockissa työskennellessään Vihosta pyydettiin mukaan Mitä tänään syötäisiin -ohjelmaan. Tilanne oli Vihoselle täysin uusi.

– Siinä hermoillessani ajattelin vain, että jännittäähän muitakin esiintyjiä aivan varmasti. Miksei minuakin saisi.

Epämukavuusalueelle meneminen on Vihosesta kehittävää. Niinpä, Vihonen oli heti valmis, kun häntä kysyttiin uuden kasvisruokamyyttejä ravistelevan Yes Yes Yes -ravintolan keittiömestariksi.

– En ole itse kasvissyöjä ja olen aina ollut kiinnostunut erityisesti merenelävistä. Siksi ihan uudenlainen aluevaltaus kiehtoi minua.

Yes Yes Yes ei halua itseään korvamerkittävän kasvisravintolaksi vaan ravintolaksi joka vain sattuu tarjoamaan kasvisruokaa, ja jonka ruuasta innostuvat kaikenlaiset syöjät. Ravintolasta tekee poikkeavan myös se, että sen menusta ei löydy perinteistä alku- ja pääruoka-ajattelua vaan eri annoksia voi yhdistää tai jakaa seurueen kanssa.

Iloinen

Keittiömestarina Vihonen haluaa kannustaa tiimiään kokeilemaan uusia asioita rohkeasti ja olemaan suvaitsevainen itseään kohtaan.

– Jokainen meistä mokaa joskus! Tärkeintä on, että virheistä oppii – tavoitteen täytyy aina olla, ettei tekisi samaa virhettä uudestaan.

Vihonen haluaa olla helposti lähestyttävä esimies, jolle voi kertoa myös jos henkilökohtaisessa elämässä on sattunut jotain sellaista, mikä voi vaikuttaa työskentelyyn.

– Tässä työssä saa olla myös psykologin vikaa. On osattava lukea ihmistä jotta pystyn kannustamaan häntä parhaimpaan suoritukseen. Sama pätee myös kun vieraamme astuu sisään ravintolaan. On osattava nopeasti lukea tilanne, minkälaista palvelua juuri hän kaipaa. Näin syntyy loistava, yhteisöllinen ruokaelämys.

Vihonen haluaisi tulevaisuudessa tarjota iloa ja yhteisöllisiä onnistumisen elämyksiä myös ihmisille, jotka kaipaavat elämäänsä positiivisuutta.

– Minua on pyydetty Hella Food -projektiin, joka on maksuton ruuanlaitto-workshop nuorille, jotka kaipaavat uuden suunnan elämässään. Olen tästä hyvin innoissani.

Spontaani

Kun Vihosta pyydettiin mukaan legendaariseen Kokkisota-ohjelmaan, ei hän miettinyt sekuntia kauempaa, vaikka jännitys olikin vahvasti läsnä.

– Lapsuuteeni liittyy muisto saunan jälkeisistä hetkistä, kun katsoin Kokkisotaa uunimakkaraa syöden. Siksi on ihan mieletöntä olla nyt itse mukana ohjelmassa. Ensimmäinen jakso meni jännittäessä, mutta sitten sain tekemiseen tietyn flown päälle ja ideat alkoivat vain tupsahdella päähän.

Kokkisodassa ajankohtaiset vieraat tuovat kokeille 20 eurolla mitä yllätyksellisimpiä raaka-aineita. Näistä olisi 20 minuutissa valmistettava kaksi annosta.

– Siinä oli oikeaa kehätunnelmaa! Alkoi toivoa, että tulisipa nyt joku tosi erikoinen raaka-aineyhdistelmä, että pääsisi oikein kunnolla kokeilemaan.

Vaikka mikään ohjelmassa nähtävä annos ei päätynyt Yes Yes Yes -ravintolan listalle, oli kokemus Vihosesta mieletön. Se antoi huippukokille uusia tuulia niin työhön kuin vapaa-aikaankin.

– Agendani on pysyä inspiroituneena ja intohimoisena. Tästä syystä pyrin myös vapaa-ajallani kokeilemaan uusia juttuja. Viimeksi olen hurahtanut sienestykseen, Linnea Vihonen paljastaa.

www.yesyesyes.fi

Teksti: Elina Viitanen

Lue myös