d-md-none
Siirry pääsisältöön

Dos Tecolotes on meksikolaisen ruuan ystävän aarreaitta

Dos Tecolotesissa on mukava tunnelma. Jannen vaimo Lorena palvelee tiskin takana meksikolaista asiakasta, joka on todella innoissaan siitä, että Suomen ensimmäinen aitoja raaka-aineita myyvä kauppa on nyt olemassa. Istumme ikkunapöydässä Jannen kanssa. Hän kertoo, mistä ajatus kaupasta sai kimmokkeen.

– Suomessa ei yksinkertaisesti ole ollut riittävän kattavasti saatavilla aitoja meksikolaisia elintarvikkeita ja raaka-aineita. Erityisesti tuoreen chilin, autenttisten chilikastikkeiden ja Maseca-jauhon saatavuus on ollut todella heikkoa – tai jopa olematonta. Maseca-jauhoista nimittäin valmistuvat aidot tortillat, jotka ovat meksikolaisen keittiön sydän. Peruskauppojen hyllyiltä löytyvät tortillat edustavat ns. texmexiä ja eurooppalaistettua versiota meksikolaisesta keittiöstä – ne ovat todella kaukana aidosta tavarasta, Janne kertoo.

Markkinassa ammotti aukko

Lorena on asunut Suomessa pari vuotta ja Jannella on 20 vuoden yrittäjätausta, joten yrittäjyys ja oman kaupan avaaminen ei pelottanut kumpaakaan.

– Olimme havainneet oman kokemuksen kautta, että markkinassa ammotti selkeä aukko. Olimme jo pitkään yrittäneet löytää raaka-aineita Suomesta ja kiikuttaneet jauhoja ja kastikkeita matkalaukussa, joten tiesimme, että täällä oli kysyntää myymälälle, josta saisi aitoja, meksikolaisia raaka-aineita ja elintarvikkeita. Sama viesti kiiri korviimme paikalliselta meksikolaiselta yhteisöltä. Suomessa asuu myös paljon jenkkejä, jotka ovat tottuneet käyttämään kotikeittiössä autenttisia raaka-aineita. Ja suomalaisethan rakastavat meksikolaista keittiötä! Uskoimme, että kysyntää riittää.

Täydellinen sijainti Hakaniemessä

Jannella ja Lorenalla oli myös selkeä ajatus siitä, mihin he haluavat myymälän avata.

– Olemme todella tyytyväisiä, että löysimme valoisan liiketilan Hakaniemestä. Vii Voan on tehnyt näillä nurkilla loistavaa työtä raivaamalla tietä sille, että Hakaniemen hallin ympäristöstä on kehittynyt vuosien saatossa etnisen kaupan keskittymä ja Helsingin Soho. Tämä on meille hyvä paikka toimia, sillä alueella toimivat etniset kaupat tukevat toistensa liiketoimintaa. Hämeentien tuleva bulevardihanke ja siihen liittyvä katuremontti sotkevat tosin liikennejärjestelyjä pariksi vuodeksi, samoin taloyhtiön tuleva julkisivuremontti. Aiomme kaikesta huolimatta tehdä parhaamme, että bisnes pyörii.

Janne kertoo, että Dos Tecolotes toimii kahvila -nimikkeellä, joten tavoitteena on laajentaa toimintaa.

– Aiomme tarjota asiakkaille piakkoin myös pientä, itse tehtyä meksikolaista purtavaa. Palan painikkeeksi voi siemaista vaikkapa meksikolaista olutta tai Tequilaa. Keittiömme avautuu näillä näkymin maaliskuun alussa.  

Saisiko olla tuoreita chilejä ja kaktuksen lehtiä?

Lähtökohtaisesti Dos Tecolotesin hyllyillä notkuu värikäs sortimentti meksikolaisia tuotteita, mutta Janne ja Lorena eivät poissulje valikoimasta muualta Latinalaisesta Amerikasta tulevia tuotteita.

– Tästä hyvä esimerkki ovat vaikkapa perulaiset chilit, joita eräs asiakas niin kovasti kaipasi, että päätimme lisätä ne oitis valikoimaan. Kantavana ajatuksena onkin kuunnella asiakkaiden toiveita ja palvella heitä mahdollisimman hyvin. Haluamme, että kotikokki voi hankkia meiltä keittiöönsä helposti kaikki meksikolaisen ruuan ainekset lihaa lukuun ottamatta. Ja kaupan päälle saa halutessaan myös ruuanlaittovinkkejä ja reseptejä. Olemme koonneet ikkunahyllylle keittokirjoja, joita saa tulla kaikin mokomin pläräämään. Chilikastikkeita ja erilaisia mausteita saa ja kannattaa maistella, jotta onnistuu löytämään juuri omia makunystyröitään ja tarpeitaan parhaiten vastaavan tuotteen.

Chilikastikkeita löytyykin Dos Tecolotesista valtava kirjo miedosta todella tuliseen ja makeasta happamaan, joten niitä kannattaa Jannen kehotuksesta testailla paikan päällä ennen ostopäätöstä. Erikoisimpia juttuja Dos Tecolotesin valikoimassa edustavat tuoreet kaktuksen lehdet ja maississa kasvava sieni, jota kutsutaan Atzec-kaviaariksi ja Meksikon tryffeliksi. Sitä voi Jannen mukaan käyttää esimerkiksi kasvistacon täytteenä.

Onnen kyyneleitä ja asiakaskohtaamisia

Asiakkaat ovat löytäneet Dos Tecolotesin kivasti ja sana on kiirinyt etenkin paikallisessa, meksikolaisessa yhteisössä.

– Muutama asiakas on jopa tirauttanut onnen kyyneleitä astuessaan ovesta sisään ja havaitessaan, että meiltä löytyy kotoa tuttuja elintarvikkeita. On ollut kiva huomata, että ihmiset ovat valtavan kiinnostuneita meksikolaisesta keittiöstä, tuotteista ja ylipäätään ruuanlaitosta. Suomalaiset ovat selkeästi tykästyneet tuliseen ruokaan ja haluavat rohkeasti kokeilla uutta. Parasta tässä työssä ovatkin asiakaskohtaamiset, Janne toteaa.

Dos Tecolotes – Mexican Market

Hämeentie 6, 00530 Helsinki

Avoinna ma-pe: 10.30-19.00

la: 11.00 – 16.00

Teksti: Mia Heiskanen

Kuvat: Vilma Lehtonen

Lue myös