Siirry pääsisältöön

Copas y Tapas – luomua ja laatua!

Copas Y Tapas 

Vastassa meitä oli Copas Y Tapasin perustaja Jari Lahdenoja, joka omistaa ravintolan poikiensa kanssa. Aleksi Lahdenoja toimii ravintolassa sommelierina. Salissa oli myös ihana Pascal Ranskasta, jonka kanssa sain verestää muutaman sanan ruostunutta ranskaani. Pitääkin mennä uusiksi ja toivoa hänet omaksi tarjoilijaksi niin pääsisi harjoittelemaan oikein kunnolla! 

Perheyritys ostaa perheyritykseltä

Viinit Copas y Tapasissa on tarkoin ja tunteella valikoitu. Jari kertoi, kuinka he ostavat viininsä perheomisteisilta viinitiloilta joihin heillä on jonkinlainen suhde. Lähes jokaisella viinitilalla on vierailtu, tai Jari tuntee tekijät entisestä elämästään. Jarilla onkin pitkä tausta viinibisneksestä – mm. 10 vuotta Torresilla. Erilaisia viinejä löytyy tällä hetkellä ravintolasta yli 170 ja lähes kaikki viinit tulevat Espanjasta – Jarin oma lempialue onkin Katalonia. Viinien esittelystä tänä iltana vastasi Aleksi, joka kertoi leikkimielisesti opiskelleensa viiniä 4-vuotiaasta saakka. Isän viinituntemus ja intohimo on siis siirtynyt isältä pojalle, ja he tekevät paljon viinimatkoja yhdessä ja erikseen. Jarin kertomuksista heidän suhteestaan viinintuottajiin nousee esiin lojaalisuus. He ovat lojaaleja viinitiloille, viinitilat ovat lojaaleja heille.

Copas y Tapasissa herkutellaan yli 170:llä eri viinillä

Poistetaan muurit perinteiseltä ravintolakäynniltä

Copas y Tapasissa ei ole ruokalistaa, vaan jokaiselta ruokailijalta kysytään mahdollisista ruoka-aine allergioista sekä mieltymyksistä ja tämän perusteella rakennetaan jokaiselle oma valikoima tapaksia. Pääruoat valitaan neljästä tiuhaan vaihtuvasta vaihtoehdosta. Idea listattomuuden takana on häivyttää muuri, joka syntyy kun ihmiset nostavat ruokalistan eteensä ruokailun alussa. Jari kertoi myös aikoinaan matkustaneensa noin 200 päivää vuodessa ja muistaa että ruoka oli aina parasta paikoissa, jossa joku muu mietti ja rakensi hänen illallisensa. Tästä lähti idea, että keittiö suunnittelee ruoat ja vieraat voivat keskittyä siihen, mitä ovat tulleet tekemään – seurustelemaan. 

Martinet Bru, Sara Pérezin elegantimpi näkemys Prioratista, mustan marjainen, kukkainen, ja tunnusomaisen lakritsainen viini Katalonian Prioratista.

Itse poimittuja villiyrttejä Lauttasaaresta

Menun alkuruoka muodostuu aina gastronomisista tapaksista. Perinteisempien tapasten sijaan ne ovat pieniä maistiaisia kauden herkuista. Satokausikalenteri onkin keittiön yksi tärkeimmistä työvälineistä, ja hauska yksityiskohta on se, että ravintolassa käytettävistä villiyrteistä suuri osa on Aleksin Lauttasaaresta keräämiä. Kaikki raaka-aineet ovat mahdollisimman lähituotettuja sekä luomua ja lähes kaikki ainekset kotimaisia tai Pohjoismaisia. Kyselinkin Jarilta mistä nimi Copas y Tapas on tullut, kun ravintola on kuitenkin suomalainen. Copas y Tapas aloitti toimintansa viinibaarina joka tarjoili tapaksia ja juustoja pohjoismaisin vaikuttein. Vuosien saatossa konsepti kuitenkin muuttui suosimaan paikallisia raaka-aineita ja pidempiä menukokonaisuuksia, jotka antavat enemmän mahdollisuuksia yhdistelyyn viinien kanssa.

Vaahto grillatuista paprikasta, valkoviinietikassa ja persiljaöljyssä kypsytetty sikakka-boquerón ja savulahnamunakokkeli kuivatulla mateen mädillä ja pinaatilla

Hirven ulkofileestä tehty tartar ja paahdettua ruista sekä pikkelöityä kantarellia

Sauvalan kartanon sorsaa

Menu on sittemmin laajentunut kolmen ruokalajin menuksi, jossa alkutapaksien jälkeen voi pääruoaksi valita kasvis-, kala- tai lihavaihtoehdon. Menulla on myös aina yksi arvokkaampi vaihtoehto, joka tänään oli sorsaa ja uuden menun myötä se tulee olemaan luomukasvatettua ylämaankarjaa Saarijärveltä. Minä valitsin sorsan Janakkalasta, Sauvalan kartanolta, ja seuralaiseni kalavaihtoehdon, joka oli tänään taimenta. (Ibérico-possun secreto on tällä hetkellä edullisempi lihapääruoka).

Sauvalan kartanon sorsaa, keltajuurta pikkelöitynä, grillattuna ja pyreenä ja sorsaliemeen tehty kastike punaviinistä ja herukoista. Lisukkeena myös mustaherukkaa. Viini: 2016 Venus la Universal Dido, Kahden naimisissa olevan viinintekijän, Sara Pérezin ja René Barbierin, mehevä ja raikas Garnatxa-vetoinen viini Katalonian Montsantista.

Grillattua taimenta, myskikurpitsaa grillattuna ja pyreenä ja karpalokeksi, karpaloa pikkelöitynä ja katajakastike

Kaiken takana on viini

Ennen jälkiruokaa meille tarjoiltiin vielä taivaallinen juustovalikoima: kotimaista Vanhaa Vilhoa Mouhijärveltä, ranskalaista 3 vuotta kypsytettyä Comtéa Jurasta sekä Mahón juustoa Menorcalta. Juustojen seuraksi tarjoiltiin tattarinäkkileipää, joka on ravintolan pitkäaikainen juustoseuralainen. Juustot olivat jo yksinään upea kokemus, mutta katalonialainen Martinet Bru kruunasi kokemuksen. Jälkiruoasta voi kertoa sellaisen mielenkiintoisen yksityiskohdan, että heidän jälkiruokansa suunnitellaan aina viinin perusteella, eli tässä tapauksessa Gramonan Xarel·lo Vi de Glass -jääviini sai kaverikseen ahvenanmaalaista luomupäärynää, vaahdotettua valkosuklaaganachea ja kääpiösamettikukkaa. Yhdistelmä oli taivaallinen.

Vanha Vilho, Comté ja Mahón-juusto

Ahvenanmaalaista luomupäärynää, vaahdotettua valkosuklaaganachea ja kääpiösamettikukkaa

2016 Gramona Xarel·lo Vi de Glass, jäädytetyistä Xarel·lo-rypäleistä valmistettu maltillisen makea ja raikkaan hapokas jälkiruokaviini.

Copas y Tapasin seinillä olevat kuvat ovat viinitarhoilta joilla Jari on vieraillut

Kuvassa isä ja poika.

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös