d-md-none
Siirry pääsisältöön

Calahondan kukkulan suomalaisleijonat

Calahondan kukkulalla sijaitseva ravintola Dos Leones on täynnä ilta toisensa jälkeen. Sirpa ja Timo Juhala ovat onnistuneet luomaan mäenrinteeseen kansainvälisen ruoka- ja seurusteluravintolan lisäksi myös oman golfyhteisön.

Dos Leones -ravintolan kotoisa tunnelma ja hyvä ruoka tulivat itselleni tutuiksi jo muutaman vuoden takaiselta Calahondan lomalta, joten oli kiva päästä jututtamaan tämän suositun ravintolan suomalaisomistajia. Mistä kaikki sai alkunsa ja mikä on Dos Leonesin suosion salaisuus?

– Asuin aikanaan Malagassa opiskellessani espanjan kieltä ja olen työskennellyt Espanjassa myös matkaoppaana. Kävin kuitenkin ravintola-alan koulutuksen Suomessa, jossa työskentelin alalla viitisen vuotta. Taustalla kyti kuitenkin aina kaipuu takaisin Espanjaan, Sirpa kertoo.

Timo puolestaan teki uraa myynti- ja markkinointitehtävissä kansainvälisissä yhtiöissä. Pariskunta lomaili usein Aurinkorannikolla. – Alkuun ostimme loma-asunnon Calahondasta, mutta sitten päätimme ottaa vuorotteluvapaan ja viettää täällä hieman pidemmän jakson. Kuukauden jälkeen meille oli selvää, että takaisin Suomeen emme enää lähde.

Sirpa oli ajatellut kokeilevansa Espanjassa vaihteeksi jotain muuta kuin ravintola-alaa, mutta pikkuhiljaa ravintolan pitäminen alkoikin tuntua molemmista luonnolliselta vaihtoehdolta. Niinpä he alkoivat tutkailla sillä silmällä Aurinkorannikolla myynnissä olevia ravintoloita.

Rohkea hankinta Calahondan kukkulalta

Jonkin aikaa etsiskeltyään he kuulivat, että lähiravintola Calahondassa oli myynnissä. Tuolloin elettiin vuotta 2003. – Kun päätimme ostaa kyseisen ravintolan, moni varmasti mietti, että olemme pähkähulluja, sillä ravintolalla oli erittäin huono maine ja surullinen historia. Kaikki oli käytännössä mennyt pieleen: asiakkaat eivät uskaltaneet tulla ovesta sisään, paikka oli likainen, ruoka huonoa ja sisällä vilisi kissoja, Timo kertoo.

Dos Leones syntyy

Sirpa ja Timo eivät tästä lannistuneet, vaan päättivät pistää paikat kuntoon ja aloittaa kirjaimellisesti tyhjältä pöydältä. – Teimme heti alkuun remontin, jotta ihmiset näkisivät, että ravintola on laitettu uuteen uskoon.

Timo kertoo, että ravintolan avauskin osui hyvään saumaan kesäsesongin alkuun. – Turistit eivät tunteneet vanhan ravintolan historiaa, joten heillä ei ollut ennakko-odotuksia paikan suhteen ja saimme paikan pyörimään hyvin heti alkuun.

Leijonamieltä siis tarvittiin ja ravintolan nimeksi tuli Dos Leones, sillä Sirpa ja Timo ovat horoskooppienkin mukaan kaksi leijonaa. Logoaihio löytyi Suomen vaakunasta, johon vaihdettiin kilven tilalle oluttuoppi ja tarjotin. Se on säilynyt samanlaisena vuodesta 2003 lähtien. Kaksikko onkin tehnyt monta asiaa oikein. -Meillä on tänä päivänä onnekas tilanne, sillä asiakkaita riittää tasaisena virtana ympäri vuoden. Mukavaa on myös se, että asiakaskuntamme on hyvin kansainvälistä, sillä lähialueella asuu ja lomailee ihmisiä kaikkialta Euroopasta, Sirpa lisää.

Kaksi selkeää sesonkia

Kesän turisti- ja talvikausi ovatkin Aurinkorannikolla kaksi täysin erilaista sesonkia. Se näkyy myös Dos Leonesissa. – Talvella meillä käy paljon pohjoismaalaisia asiakkaita ja golfareita. Kesällä asiakaskunta on kansainvälisempää ja silloin asiakkaina on myös enemmän lapsiperheitä. Kesällä meillä myydään huomattavasti enemmän burgereita ja talvella puolestaan kalaa, kanaa ja lihaa. Baarin puolella tehdään kesällä cocktaileja ja talvella kaadetaan laseihin viiniä, Sirpa valottaa.

Kivellä paistettu Chateaubriand on erikoisuus

Keittiöfilosofia on ollut alusta lähtien kansainvälinen. – Tyypillisesti ravintoloilla on Espanjassa mielestäni hieman turhan laajat ruokalistat, joten olen pyrkinyt pitämään peruslistamme monipuolisena, mutta myös riittävän simppelinä. Vaihtelua haemme päivän erikoisuuksista, jotka nostamme esiin ravintolan seinätauluille. Tapakset ovat kiva lisä, mutta en sanoisi, että niitä on pakko olla. Meillä tapakset ovat selkeästi alkuruoka ja asiakkaat tulevat harvemmin pelkkään tapas-pöytään.

Dos Leones tunnetaan mureasta, irlantilaisesta pihvilihasta. Listalla on myös paljon kala- ja kana-annoksia sekä salaatteja. – Valkosipulikana ja gambas pil-pil ovat olleet ruokalistallamme alusta lähtien. Signature-annoksemme on Chateaubriand, jota moni tulee syömään Marbellasta ja Fuengirolasta saakka. Se on erikoisuus, jossa pöytään tulee esilämmitetty kivi ja parasta sisäfilettä, johon olen ottanut keittiössä värin planchalla, maustanut ja leikannut valmiiksi. Sen jälkeen asiakas voi paistaa lihan itse pöydässä. Annos on talviaikaan erityisesti golfareiden suosikki.

Dos Leonesin on golfyhteisön 19. reikä

Ravintolan kylkeen onkin syntynyt Timon luotsaamana oma, aktiivinen golfyhteisönsä. – Pidämme syys- ja kevätkaudella joka torstai golfkilpailut, jonka jälkeen syömme täällä yhdessä, hoidamme jälkipuinnit ja palkintojenjaon. Dos Leones on siis yhteisön 19.reikä. Golf yhdistää ja vuoien mittaan on käyty jo yli 200 ravintolamme nimikkokilpailua.

Ravintoloitsijan elämä on mukavaa

Kuulostaa siis siltä, että Sirpa ja Timo nauttivat yhä 15 vuoden jälkeen ravintoloitsijan elämästä Espanjassa. – Emme me täällä muuten olisi. Ravintoloitsijan elämä on Espanjassa mukavaa, mutta vaatii kovasti töitä. Olemme paikalla kuutena päivänä viikossa, mutta silti töihin on aina kiva tulla. Ehkä suurin anti on se, että elämä on täällä Suomeen verrattuna huomattavasti sosiaalisempaa, Sirpa summaa kaksikon ajatukset.

Dos Leonesin kotoinen tunnelma ja hyvä ruoka löytyy Calahondasta osoitteesta Calle Don Jose Orbaneja 35, El Mirador, Calahonda. Avoinna ti-su klo 17.00-23.00 ja Happy Hour klo 17.00-18.00.

www.dosleones.netTeksti: Mia Heiskanen

Lue myös