Siirry pääsisältöön

Bistro O Mat – afterworkit Tapiolan sydämessä

VARAA PÖYTÄ: Kirkkonummi | Tapiola

Käväisimme tiistaina-iltapäivänä tutustumassa Bistro O Matin viineihin ja jututimme avainhenkilöä valikoiman takana.

Tapiolan Bistro O Mat sai oman sommelierin

Viisi vuotta sitten Christina Holmströmiä suostuteltiin hyppäämään viinien maailmaan. Alkuun hän pyristeli vastaan, mutta jo puolen vuoden jälkeen hän löysi itsensä Turun sommelierkoulusta, josta hän valmistui kaksi vuotta sitten. Uudet haasteet Espoon suunnalla houkuttelivat ja hän huomasi, että entiselle kirkkonummelaiselle tuttu ravintola Bistro O Mat oli avattu myös Tapiolaan. Sommelierin paikka oli enää yhden sähköpostiviestin päässä. Vahvasti ruokatuotteeseen keskittynyt ravintola sattui juuri kaipaamaan viiniasiantuntijaa ja näin Christinasta tuli talon ensimmäinen sommelier.

Bistro O Matin sommelier Christina Holmström
Bistro O Matin sommelier Christina Holmström

Kun Christinalta kysyy mikä Bistro O Matissa on parasta, hän vastaa viipymättä ”asiakkaat” ja jatkaa: ”Asiakkaat on täällä tosi mukavia ja avoimia kokeilemaan uusia viinejä ennakkoluulottomasti. Täällä pääsee suosittelemaan ja myymään erikoisuuksia.” Hän kertoo rakastavansa yllättää asiakkaita ja opettaa heille uusia asioita tarjoamistaan viineistä. Lisäksi hän hehkuttaa keskellä salia sijaitsevaa viinihuonetta, joka ei varmasti jää keneltäkään ravintolaan astuvalta huomaamatta. Se on hänen valtakuntaansa.

Pyysin Christinaa raottamaan viinihuoneensa ovea ja esittelemään minulle pari suosikkiaan tämän hetkisestä valikoimasta. Hän palasi neljän pullon kera, iloisesti nauraen. Mitäpä sitä valitsemaan vain kahta, jos vaihtoehtoja on huoneen täydeltä.

Bistrotunnelmaa ja vanhan maailman viinejä

Minkälaisia viinejä Bistro O Matissa sitten pääsee nautiskelemaan? Valikoimaan heijastuu Christinan rakkaus Ranskaa ja erityisesti Burgundin alueen viinejä kohtaan. Bistrossa kun ollaan, valikoima painottuu vahvasti vanhan maailman klassisiin viineihin.

Ravintoloitsija Päivi Palovaara ja Christina kertovat, että heidän tavoitteenaan on, että asiakkaat pääsevät nauttimaan laatuviineistä hyvään hintaan. Menuihin paritetuissa viinipaketeissa on aina mukana jotain spesiaalia. Viikonloppuisin esille saatetaan nostaa jokin harvinainen herkku – nopeat syövät hitaat -periaatteella. Christina seuraa aktiivisesti myös hauskoja juhlapyhiä ja nostaa näiden teemojen mukaan suosituksia ja erikoisuuksia tarjolle.

Tämän hetkisestä valikoimasta Christina suosittelee kokeilemaan Gajan lintuparia. Näitä viinejä saa Suomessa laseittain ainoastaan Bistro O Matista. Gajan Baroloa vuodelta 2013 on jäljellä muutama pullo. Lintuparin ja valko- ja punaviinit ovat lasimyynnissä ainakin maaliskuun loppuun asti. Lasillinen kustantaa 19 €, koko pullo 120 €. Gaja on eräs Italian tunnetuimpia viinituottajia ja tila on perheomistuksessa.

Isommalle seurueelle ja tärkeisiin hetkiin Christina korkkaisi Dard Ribo Crozes-Hermitage 2017 Magnumin. Tätä on jäljellä viimeiset 10 pulloa.

Listalle on poimittu myös uusi lasikuohuviini, erittäin kuiva AA Mirgin Reserva Cava Brut Nature. Hintaa lasillisella on 8,80 €. Tämä luomucava sopii myös vegaaneille. Viini on tuotettu niin ikään perheomisteisella tilalla.

Bistro O Matin viinilista elää kuukausittain ja seuraavan kerran listat vaihtuvat maalis-huhtikuun vaihteessa. Myös asiakkaan toiveita kuullaan – kannattaa siis nykäistä Christinaa hihasta, jos toiveissa on jokin tietynlainen viini.

Afterworkit Bistro O Matissa

Perjantaisin baaritiskille alkaa virrata vakioasiakkaita, jotka nauttivat lasin tai kaksi viiniä ennen kuin sulkevat läppärinsä ja siirtyvät viikonlopun viettoon. Bistro O Mat onkin viihtyisä piilopaikka, jossa on lupa ottaa hetki itselleen työpäivän jälkeen.

Juomien lisäksi baaritiskillä voi tilata pientä naposteltavaa. Bar snack -listalta löytyy muun muassa hasselbackan perunaa, rasvakalan mätiä ja hapankermaa. Lisäksi kannattaa kurkistaa à la carte -listan alku- ja jälkiruoat. Sieltä voisi nostaa esille esimerkiksi peura carpaccion tai juustolautasen, jolle on kasattu valikoima suomalaisia artesaanijuustoja. Takuulla hyvä pari viinilasin kaveriksi!

Tulevaisuudesta kysyttäessä Christina intoilee ravintolan uusimmasta projektista, cocktailbaarin kehittämisestä. Kenties saamme pian pähkäillä, otammeko mieluummin lasin laadukasta viiniä vai käsin tehdyn cocktailin.

Bistro O Matissa huomioidaan erilaiset juhlapäivät
Bistro O Matissa huomioidaan erilaiset juhlapäivät

VARAA PÖYTÄ: Kirkkonummi | Tapiola

Lue myös