Siirry pääsisältöön

Ajaton Finlandia-talo

Astun sisään lasiovista ja päädyn keskelle modernin maailman eleettömyyttä ja 70-luvun Alvar Aallon tunnistettavaa kädenjälkeä. Cafe Veranda on Finlandia-talon alimmassa kerroksessa sijaitseva kahvila, joka on avattu vuonna 2011. Sisäänkäynti kahvilaan on Karamzininrannan puolella.

Cafe Veranda on osa Finlandia-taloa ja sen toimintaa. Se toimii kongressivieraiden työskentely- ja kohtaamispaikkana, yksityisenä juhlatilana ja tietysti etkopaikkana ennen konserttiin rynnistämistä.

Aiemmin pimeänä ajoluiskana ja katettuna pysäköintipaikkana toiminut alue muutettiin remontin yhteydessä vuonna 2011 valoisaksi kahvila- ja näyttelytilaksi. Suuri lasiseinä antaa upean näkymän kohti Töölönlahden puistoa. Viheralueen toisella puolella kohoavat ilmeettömät toimistorakennukset ja uusi valmistuva keskustakirjasto Oodi.

Kahvila on eleetön ja alkuun se tuntuu jopa kylmältä ja tylsältä. Tottuneena mitä kummallisimpiin virityksiin ja kahvilanomistajien lähes olohuonemaisiin sisustusratkaisuihin Cafe Veranda tuntuu kummalliselta. Ehkä hieman sellaiselta kaukaisen sukulaisen kodilta, jossa ei ihan tiedä miten olla.

Rojahdan kuitenkin suurelle sohvalle ja katselen hetken ympärilleni.

Alvar Aallon taidokas kädenjälki näkyy kaikkialla sulautuen nykypäivään vaivattomasti. Kahvila on sävyiltään tumma, mutta sisälle tulviva luonnonvalo antaa tilaan tyylikkään tunnelman.

Cafe Veranda on panostanut tarjoiluissa itsetehtyyn, kotimaiseen ja luomuun. Vitriinissä komeilevat artesaanileivät eri täytteillä, hedelmäsalaatti, trendikäs jogurtti-granola-hillo-annos ja viher-, marja- ja mangosmoothieita. Otan mango-passion-chia-smoothien, joka tulee hauskassa lasipurkissa pillin kanssa. Pirteä smoothie on helppo ja raikas.

Ehdoton tarjoilujen tähti vaikuttaa olevan kuitenkin nilsiäläisen Liepuskan leipomon karjalanpiirakka ja itse tehty suhteellisen stydi munavoi. Perinteinen yhdistelmä toimii ja sopii kahvilan tarjoiluun loistavasti.

Juomapuolella talon suodatinkahvina tarjoillaan Kaffa Roasteryn blendiä. Erikoiskahvit tehdään Nespresso-koneella, johon olen tietysti intohimoisena baristana hieman pettynyt. Irtoteevalikoima sen sijaan on ilahduttavan runsas ja laadukas. Etkolupauksen mukaisesti tiskiltä löytyy hyvä valikoima mietoja ja väkeviä juomia: on italialaista luomupunaviiniä, Kyrö Distilleryn Long Kyröä, Wild and Pure-likööriä sekä talon omaa Alvar-kuohuvaa.

Leivoksista silmään osuu (ei onneksi kirjaimellisesti) Finlandia-leivos, joka on suklaisen pohjan päälle rakennettu mustikkahilloleivos valkosuklaalla kuorrutettuna. Mieto ja pehmeä leivos on oiva kahvin kanssa nautittavaksi.

Tunnistan ehdottomana etkomahdollisuutena myös yhdistelmän Alvar-kuohuva ja Teemu & Markus Patisserien macaron-leivokset. Makeat leivokset ja kylmän kuohuvan kirpeys valmistavat konserttiin kuin konserttiin.

Kuohuviinipullon etiketissä on Alvar Aallon ensimmäinen luonnos Finlandia-talosta. Pullo on suunniteltu yhdessä Alvar Aalto-säätiön kanssa.

KULTTUURITILASSA TAPAHTUU

Taiteiden Yönä Cafe Verandassa alkoi keskustelusarja, jossa kerran kuussa keskustellaan muistoista ja tarinoista Finlandia-taloon liittyen. Torstaina 21.9. klo 18 vieraaksi saapuu Aira Samulin. Kesällä kuultiin myös live-musiikkia. Finlandia-ravintolan myynti- ja markkinointipäällikkö Hanna-Leena Linnamäki kertoo, että he haluavat mahdollistaa esiintymisen myös aloitteleville artisteille tarjoamalla tilaa esiintymiskäyttöön.

Cafe Verandassa on paljon potentiaalia helposti lähestyttävänä kulttuuritilana. Loistavan sijaintinsa puolesta kahvilaan on helppo poiketa vain hetkeksi muuten vain kahvittelemaan tai ennen konserttia nautiskelemaan pidemmäksikin aikaa. Olemukseltaan Veranda asettuu jonnekin kahvilan, lounasbistron ja baarin välimaastoon olematta selvästi mitään näistä. Veranda on avoinna kaikille asiakkaille, vaikka ei olisi konserttiin menossakaan.

Cafe Veranda on kohtaamispaikka, jossa iällä ei ole väliä. Eri sukupolvet voivat helposti kohdata kahvilan sohvalla ennen konserttia. Cafe Verandan olemus ajattomana tilana nousee tarjoilun ja erikoiskahvin tuolle puolen, jossa keskiössä ovat inspiroivan tilan luominen ja kasuaalin kulttuurin tuominen osaksi ihmisten arkipäivää.

Cafe Veranda

Karamzininranta 4, 00100 Helsinki

Puh.040 7799702

maanantai 9–19

tiistai 9–19

keskiviikko 9–19

torstai 9–19

perjantai 9–19

lauantai suljettu

sunnuntai suljettu

Cafe Veranda on aina auki kaksi tuntia ennen konserttia.

Lue myös