Siirry pääsisältöön

Aito piri-piri löytyy Hietalahden hallista

Jos olet piri-pirin ystävä, haluat löytää portugalilaisen keittiön tai mielenkiintoisia viinejä, askella Petiscariaan – Helsingin ainoaan portugalilaiseen ravintolaan.

Petiscaria aloitti toiminnan Hietalahden hallissa jo huhtikuussa, mutta ravintolan kiireisesti sujuneen ensimmäisen puolivuotisen takia virallisia avajaisia päästiin viettämään hieman jälkijunassa lokakuussa.- Olemme olleet iloisesti yllättyneitä siitä, miten hyvän vastaanoton ravintolamme on saanut, ravintolan hengetär Maria João Riobom kertoo.

Petiscarian taustalta löytyvät Marian lisäksi Carlos Henriques ja Pekka Mesimäki. Riobom ja Mesimäki ovat jo vuosia tuoneet Suomeen muun muassa portugalilaisia viinejä, ja päättivät alan konkarin Carlos Henriquesin avustuksella laajentaa osaamistaan ravintoloihin. Carlos tunnetaan muun muassa pari vuotta sitten pyörineestä Mustacho’s popup-ravintolasta, joka ihastutti helsinkiläisiä ruokailijoita grillatulla kanalla ja tulisella piripiri-kastikkeella. – Suomalaiset ovat ottaneet lämmöllä vastaan myös portugalilaisen mustekalan ja turskan, Mesimäki toteaa.

Petiscarian ruokalista on Carlosin käsialaa. Hän on työskennellyt Suomessa mm. ravintola Olon keittiössä. – Meidän oli helppo luottaa Carlosin ammattitaitoon. Ruokalistamme edustaakin hienosti konstailematonta portugalilaista keittiötä Carlosin omintakeisella ja laadukkaalla Petiscaria-twistillä, Maria kiittelee.

Muutakin kuin ravintola

Kolmikko päätti yhdistää voimansa ja osaamisensa, sillä he halusivat tehdä portugalilaisesta ruoasta tunnetumpaa Suomessa, ruoan ja palvelun korkeaa laatua unohtamatta. Tähän mennessä Helsingissä on Mustachosin lisäksi toiminut vain joitain portugalilaisia tuotteita tarjoavia kahviloita, mutta Petiscaria on Helsingin ensimmäinen pysyvällä konseptilla toimiva portugalilainen ruokapaikka. 

Kasvanut keittiössä

Maria, joka matkustaa tasaisesti Suomen ja Portugalin välillä, kertoo kasvaneensa keittiössä. – Vanhempani pyörittivät ravintolaa Portossa. Annoksia luotiin myös koelaboratoriona toimineessa kotikeittiössämme, joka oli useimmmiten täynnä ihmisiä, tuoksuja ja meteliä. Elämä on pyörinyt lapsuudestani saakka hyvin vahvasti ruuan ympärillä.

Elämä kuljetti Marian pois perheravintolasta, mutta haave omasta ravintolasta kyti taustalla. – Mahdollisuus tulikin eteen yllättäen täällä Suomessa.

Maria kertoo, että Petiscaria edustaa tyypillistä portugalilaista ravintolaa, jonka yhteydessä on aina tuotemyynti. Siksi pieneen tilaan Hietalahden hallissa haluttiin ehdottomasti mahduttaa myös puusepän tekemä hyllykkö, jossa on nyt esillä monipuolinen kattaus portugalilaisia elintarvikkeita, mausteita, juomia ja makeisia. – Pääkaupunkiseudulla asuva portugalilainen yhteisö on ollut iloinen siitä, että meiltä voi ostaa aitoja ja laadukkaita raaka-aineita omaan keittiöön. Niitä ei nimittäin ole aiemmin saanut mistään. Meiltä kannattaa myös kysyä vinkkejä tai vaikkapa reseptejä portugalilaisen ruuan valmistukseen.

Mesimäki esitelee ravintolan yksityiskohtia, jotka ovat nekin uskollisia juurille. Ravintolatilan lattia on portugalilaista korkkia ja pöytälevyt portugalilaista marmoria. Suomalaisilta koulupöydän tuoleilta näyttävät jakkaratkin istuvat hyvin kokonaisuuteen. Tunnelman viimeistelee fadolta kuulostava taustamusiikki.

Teemailtoja perjantaisin

Musiikista puheen ollen, Petiscariassa järjestetään perjantaisin teemailtoja, jolloin ruuasta ja viinistä voi nautiskella vaikkapa jazz-pumpun soitantaa kuunnellen. Ravintolan väki järjestää myös portugalilaisten viinien tastingeja. – Viinivalikoimamme edustaa sikäläisten viinien parhaimmistoa, joten kultivoituneinkin viinin ystävä voi löytää meiltä todellisia helmiä, Mesimäki vinkkaa.

Näin löydät Petiscariaan: astu sisään Hietalahden hallin torin puolelta keskimmäisestä ovesta. Astele suoraan hallin vastakkaiselle puolelle, jossa Petiscaria sijaitsee.

Teksti: Mia Heiskanen

Lue myös