Siirry pääsisältöön

Ainutlaatuinen Aino

Ravintola Ainoa koristelee katutasolla isot ikkunat, ja me saimme talon parhaimman pöydän, jonka viereisestä ikkunasta pystyi seuraamaan Esplanadin sekä Kauppatorin vilinää.

Ainon ikkunoista voi seurata Kauppatorin vilinää.

Ainon sisustus on kauniin yksinkertainen ja edustaa hyvin skandinaavista simplististä tyyliä. Meidän pöytämme oli katutasolla, mutta Ainolla on katutason lisäksi sisäpiha sekä alakerta. Sisäpiha ikävä kyllä ei ollut auki kun kävimme, mutta on kuulemani mukaan todella ihana ja viihtyisä.

Ravintola Ainoa koristaa upeat isot ikkunat Esplanadin suuntaan.
Upeaa skandinaavista simppeliä designia.
Ainon alakerrassa voi viettää iltaa myös pienemmän porukan omassa rauhassa.
Viinikellariin mahtuu mukavasti 6 henkilöä viettämään iltaa.

Mutta sitten itse ruokaan! Päädyimme taas seuralaiseni kanssa ottamaan eri menut, jotta saisimme kokeilla mahdollisimman erilaisia kokonaisuuksia. Ainossa on aina à la carte menun lisäksi tarjolla kolme erilaista menua, johon on suunniteltu myös siihen sopivat viinit. Menut ovat menu Aino, menu Väinämöinen, sekä kausimenu. Menu Aino on kalapainotteinen, tällä hetkellä tarjotaan menussa alkuun samettista savusipulikeittoa ja Vuohen Vuoristojuustoa.

Samettista savusipulikeittoa ja Vuohen Vuoristojuustoa

Otimme toisena vaihtoehtona lihamenun, mutta teimme hieman variointia ja otimme alkuruoan sijasta alkupalalajitelman, jotta pääsisimme maistelemaan mahdollisimman laajasti kaikkia herkkuja! Alkuruokien kanssa tarjoiltiin alkupaloille täydellisesti istuvia valkoviinejä, Californialaista Chardonnayta vuodelta 2016 sekä Itävallan Kamptal-alueelta tuleva upea Gruner Veltliner.

Alkupalalajitelma kotimaisia herkkuja
Vuohen Vuoristojuustoa, lanttukukkoa, graavattua lohta, suutarin silakkaa, hirven jääpaistia ja savuporomousse- leipänen

Sitten olikin aika siirtyä pääruokaan. Toisena pääruokana tarjoiltiin paistettua kuhaa merirapukastikkeella ja kukkakaalilla. Hyvät hyssykät, miten joku voi onnistua annoksen kanssa näin täydellisesti! Tämä on ehdottomasti ykkössuositukseni menusta. Joka ikinen makuvivahde oli läpeensä täydellinen ja eri maut sointuivat toisiinsa kuin Sibeliuksen sinfonia konsanaan! Siihen yhdistettynä ’Meri’ Vermentino di Sardegna, Italian Sardiineilta tuotu upea valkoviini…voin sanoa että jäin sanattomaksi hetken aikaa.

Paistettua kuhaa, merirapukastiketta ja kukkakaalia

Lihavaihtoehtomme oli tietenkin poron fileetä ja juomapuolella upea Espanjalainen Pétalos del Bierzo. Tämä biodynaaminen viini istuu täydellisesti riistan kanssa ja oli nappivalinta tähän hetkeen. Poron filee on aina poron filee, eli tässäkin hetkessä upea. Lisäksi kaarnikka-kastike oli täydellinen tähän makujen fiestaan. Nyt on sanottava, että jos olisi valittava kuhan ja poron väliltä, niin olisi kyllä vaikeaa… Suosittelen siis, että menet seuralaisen kanssa, jolle kelpaa molemmat ja voitte sitten jakaa annokset!

Poron fileetä, kaarnikka- kastiketta ja puikulaperunakakku

Pétalos 2016 Descendientes de J. Palacios, Bierzo, Espanja. Rypäleet on kerätty käsin eri tarhoilta Corullonin kylän alueelta ja sen läheisyydestä.

Vielä tietenkin oli saatava mahtumaan talon upeita jälkiruokia. Otimme aina varman valinnan Creme Bruléen, mutta lakritsiversiona sekä toisena jälkiruokana lajitelman kotimaisten pientilojen juustoja. Juomapuolella saimme nauttia upeasta Tawny-portviinistä sekä Chateau du Levantin makeasta jälkiruokaviinistä Sauvignon Blanc ja Semillon rypäleestä.

Lakritsi  crème  brûlée
Lajitelma kotimaisten pientilojen juustoja
Portviinina Grahams ”THE TAWNY” reserve tawny port ja makeana jälkiruokaviininä Château du Levant 2016

Arvioni Ainosta: huippu! Tämä on paikka jonne menen taatusti uudestaan. Sijainniltaan täydellinen osana ulkomaalaisten vieraiden Helsinki-kierrokselle. Alakerran kellarit täydellisiä esimerkiksi syntymäpäivien viettoon. Sisäterassilla en ole vielä käynyt, mutta taatusti käyn nyt kun kelit lämpenevät. Käykää kokeilemassa – lupaan ettette pety!

Kuvat: Elina Engberg

Teksti: Titti Myhrberg

Lisää luettavaa Ainosta:

Ravintola Ainon kiehtovassa kellarissa on tunnelmaa

Aino starttaa kesän uudella menulla

Aino on jo 15-vuotias!

Oi Aino minkä teit!

Ravintola Aino yllättää holvikellarillaan

Meet the Chef: Jukka Halmetoja Ravintola Aino

Lue myös