Siirry pääsisältöön

100 syytä matkailla Suomessa – vinkkejä kotimaanmatkailuun

Kotimaa on turvallinen ja uniikki matkakohde monipuolisen kulttuuritarjontansa ja upean luontonsa ansiosta. Maisemat vaihtuvat saariston kallioista lapin tuntureihin ja seesteisistä järvimaisemista jylhiin kansallispuistoihin. Kotimaan lomalla luontoelämykset yhdistyvät vaivattomasti kaupunkilomaan: saman loman aikana voi yöpyä hotellissa ja nauttia kaupungin kulttuuritarjonnasta ja ravintoloista, mutta myös pakata rinkan ja lähteä luontopolkujen valloitukseen.

Koska Suomi on vaihtoehtoja pullollaan, voi omia kiinnostuksen kohteita vastaavien matkakohteiden etsiminen aiheuttaa matkailijalle harmaita hiuksia. Miksi kukaan ei siis ole ottanut hoitaakseen kotimaan matkailukohteiden markkinointia keskitetysti?

Tähän kysymykseen heräsi Suoma ry, Suomen matkailuorganisaatioiden yhdistys, kun yhdistyksessä pohdittiin, miten 100-vuotissyntymäpäiviään viettävää Suomineitoa voitaisiin muistaa vuonna 2017. ”Pohdinnan tuloksena syntyi ajatus kampanjasta, jossa nostetaan esille 100 syytä matkailla Suomessa. Rakensimme 100 syytä -verkkosivuston, jonne kokosimme yhteen kiinnostavia kohteita ympäri Suomen. Alusta asti tavoitteenamme on ollut kotimaanmatkailun ilmiöttäminen ja uuden, hieman nuoremman matkailusukupolven puhutteleminen”, kertoo Suoma ry:n hallituksen puheenjohtaja Anne-Marget Hellén.

Voisi sanoa, että tavoitteessa on onnistuttu, sillä Suoma ry:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan halukkuus matkailla kotimaassa korostuu erityisesti 18–34-vuotiaiden keskuudessa ja heistä 74 % aikoo matkailla Suomessa tulevana kesänä. ”Kuulin, että nuoret ovat viime aikoina vuokranneet asuntoautoja, mikä on uusi trendi. On hienoa, että nuoret lähtevät tutkimaan, mitä kaikkea Suomella on tarjota”, iloitsee Hellén.

Unelmien kotimaanmatkan suunnittelu alkaa verkossa

100 syytä -sivusto kokoaa alleen 100 kohdekorttia, eli syytä, miksi kannattaa hypätä Suomi-seikkailuun. Visit-organisaatiot ovat valinneet sivustolle oman alueensa kiinnostavimmat kohteet, sillä tietäväthän he seutunsa parhaat palat ja piilotetut helmet. Lisäksi sivustolla tarjotaan ideoita muun muassa kulttuurinnälkäisille, kulinaristeille, luonnossa liikkujille ja lapsiperheille. Jos omat ideat ovat vähissä, löytyy sivustolta myös valmiita reittiehdotuksia: lähtisitkö mieluiten länsirannikon puutalokierroksellefillarikierrokselle saareen vai instagrammaajan unelmareitille? Tänä vuonna palvelussa esitellään uutuuskohteina pyhiinvaellus Turun saaristossa ja norppasafari Saimaalla, Hellén vinkkaa.

Reissaatko kevyellä matkabudjetilla vai satsaatko Suomi-luksukseen?

Kotimaanmatkat taipuvat monelle kukkarolle. Luonnossa liikkuminen on lähes ilmaista ja patikoida voi ympäri Suomen. Etelä-Suomesta löytyy Salpausselän historialliset harjumaisemat ja idyllisistä ruukkikylistään tunnettu Teijon kansallispuisto, kun taas Keski-Suomen kestosuosikki on kansallismaisemien Koli. Luonnossa mieli irtautuu arjesta ja loma voi löytyä yllättävän läheltä. 100 syytä -sivustolla esitellään kaksi valmista reittiä pienemmälle budjetille, jotka yhdistävät patikoinnin ja matkan varrelle sattuvat kiinnostavat museot.

Luksusta kaipaava puolestaan suuntaa lasi-igluihin joko Lapin yöttömän yöhön tai Unescon maailmanperintömaisemiin Vaasaan. ”Nyt kun ulkomaalaiset turistit eivät ole käyttämässä matkailupalveluitamme, kannattaa meidän itse hyödyntää tilaisuus ja tutustua näihin uniikkeihin majoituspalveluihin, sillä normaalitilanteessa ne ovat usein täyteen varattuja”, pohtii Hellén.

Vaikka luksuksesta puhuttaessa ajatukset kääntyvät usein ensimmäisenä hulppeaan miljööseen, tuovat pienet elementit ja yksityiskohdat, kuten hyvä ruoka, lomaan suurta luksusta. Suomessa herkuttelijoita suorastaan hemmotellaan, ja voisi sanoa, että kulinaristeille kotimaa onkin oikea luksuskohde.

Loppupeleissä useimmalle meistä suurinta luksusta on kuitenkin yhdessäolo läheisten kanssa. Sen ympärille rakennettu loma voi olla lyhyt tai pitkä, lähellä tai kaukana – ja se on varmasti onnistunut. Viikonloppureissu naapurikunnan luontokohteeseen voi olla ihan yhtä suurta luksusta, kuin kaukomatka valtameren toiselle puolelle.

Suomen lyhyt kesälomasesonki lyhenee tänä vuonna entisestään, kun ulkomaalaiset eivät pääse palvelujemme pariin. Hellén toivookin, että suomalaiset innostuisivat tekemään lyhyitä lähimatkoja vielä koulujen kesälomien päättymisen jälkeenkin, näin pidentäen lomasesonkia. Näitä pieniä arjen irtiottoja arvostaa myös Hellén. ”Mielestäni etäisyys arjesta on tärkeämpää, kuin matkaan käytetyt kilometrit.”

Lomapäivä veden äärellä – 6 vinkkiä kotimaan kokemiseen

Suomen tuhannet järvet, mutkittelevat joet ja upea saaristo tarjoavat nähtävää, koettavaa ja maisteltavaa. Valitsetko risteilyn vai lähdetkö melontaretkelle? Heräätkö kesäpäivään mieluummin saaristomaisemissa vai järven rannalta? Katso vinkkimme loma-aktiviteetteihin ja majoituksiin veden äärellä!

1. Lainaa kaupunki, lainaa Låna-paatti

Turusta ei voi puhua mainitsematta Aurajokea – kesäpäivisin Aurajoen ranta täyttyy kippistelevistä kaveriporukoista ja piknik-seurueista. Jos rannalla on ruuhkaista, voi piknikin siirtää Aurajokeen!  Jokimaisemia ja kaupunkia pääsee ihailemaan nimittäin myös vesiltä käsin, omalle seurueelle vuokrattavasta Låna-paatista. Veneet on suunniteltu 2–8 henkilölle ja myös lemmikit ovat tervetulleita. Lånan kyydissä kaupungin kokee täysin uudella tavalla ja vieläpä ympäristöystävällisesti, sillä veneet toimivat sähkömoottoreilla ja niiden käyttö on täysin päästötöntä.

Kokoa ystävät yhteen, täytä piknik-kori kesäisillä herkuilla ja anna Aurajoen kuljettaa!

Varaa vene käyttöösi tästä!

Låna-paatin voi vuokrata oman seurueensa käyttöön
Låna-paatin voi vuokrata oman seurueensa käyttöön. Kuva: Jemina Sormunen.

2. Illallisristeily Loistokarin saarelle Höyrylaiva s/s Ukkopekalla

Saaristomeren viimeinen aito matkustajahöyrylaiva s/s Ukkopekka risteilee saaristomeren kainalossa. Höyrylaiva s/s Ukkopekan kotisatama on Turussa, Aurajoessa Martinsillan vieressä. Kesäiltaisin Ukkopekalla risteillään Loistokarin saaren laituritansseihin. Neljän tunnin risteilyn aikana nautitaan elävästä musiikista, saaristolaisruoasta loimukaloineen ja grillattuine herkkuineen sekä tietysti upeista saaristomeren maisemista. Illan kruunaa laituritanssit saaressa, hiljalleen pimenevässä kesäillassa.

Illallisristeilyjä järjestetään 1.7.-29.8.2020, keskiviikosta lauantaihin.

Tutustu risteilyihin ja osta liput ennakkoon!

VISIT_FINLAND_SS_Ukkopekka©Steamship_Ukkopekka
Höyrylaiva Ukkopekan illallisristeily kuljettaa laituritansseihin.
Kuva: VISIT FINLAND | STEAMSHIP UKKOPEKKA

3. Kasnäs on portti saaristoon ja Bengtskärin majakalle

Kemiönsaaressa sijaitseva Kasnäs on oiva päiväretkikohde terasseineen ja rantoineen. Jos aikaa on enemmän, kannattaa yöpyä Kasnäsin merellisessä kylpylähotellissa, jonka rakennukset on sijoitettu keskelle luontoa meren rannalle. Kasnäsin maisemissa viihtyvät niin perheet kuin pariskunnat. Kasnäs on väylä saaristoon ja Suomen eteläisimpään matkakohteeseen, Pohjoismaiden korkeimpaan majakkaan, Bengtskärin majakkaan. Hyppää joko taksiveneeseen ja suunnittele retki oman aikataulusi mukaan tai valitse vuorolaivaliikenteen valmis retki.

Tutustu kohteisiin: Kasnas ja Bengtskärin majakka

VISIT_FINLAND_Bengtskar_Archipelago_drone_by_Jaakko Kivela
Bengtskärin majakka on Pohjoismaiden korkein majakka ja kiiinnostava retkikohde.
Kuva: VISIT FINLAND | Jaakko Kivelä

4. Liikuttavan kaunis loma Keurusselällä

Keurusselän luontomaisemissa vietät liikuttavan kauniin loman! 30 kilometriä pitkästä Keurusselkä-järvestä voi nauttia meloen, soudellen, kalastellen tai hiekkarannalla lojuen. Lisämausteen joutenoloon tuo rantaan tiettyinä viikonloppuina pysähtyvä siipirataslaiva Elias Lönnrot, jonka kyydissä pääsee ihailemaan Keurusselän maisemia tai pistäytymään Keuruun keskustassa. Päiväretki Keuruun keskustaan taittuu hetkessä myös polkupyörällä. Makoisat yöunet on taattu järvenrantahotelli Keurusselässä, joka soveltuu mainiosti niin pariskuntien kuin perheiden tarpeisiin.

”Hotelli Keurusselkä tarjoaa parasta lähimatkailua kauniissa järvimaisemissa upean rantalaguunin mahdollistaessa useat vesiaktiviteetit ja monenlaiset harrastusmahdollisuudet, kuten frisbeegolfin, tenniksen ja minigolfin.”

– Iris Mäkinen, Hotelli Keurusselän yrittäjä

Katso kesän tarjouspaketit ja varaa majoitus!

Juha-Matti–Koppelomäki–Pelismo–Oy
Keuruselän kaunista järvimaisemaa.
Kuva: Juha-Matti Koppelomäki | Pelismo Oy

5. Saimaallista gastronomiaa

Upeista järvimaisemistaan tunnettu Saimaa on myös kulinaristia kiehtova kohde. Saimaan ruokakulttuuria edistää neljän yrityksen verkosto Saimaa Gastronomy, johon kuuluvat Tertin Kartano Mikkelissä, Teahouse of Wehmais Juvalla, Sahanlahti Resort Puumalassa ja Hotelli Punkaharju Punkaharjulla. Nelikko on lyöttäytynyt yhteen silkasta rakkaudesta Saimaan luontoon ja sen lähiraaka-aineisiin. Menut rakentuvat pientuottajien tuotteista ja pöydän antimet vaihtuvat vuodenaikojen ja jopa päivän sään mukaan. Saimaalle kannattaa matkustaa kauempaakin maistelemaan paikallista lähiruokaa sekä kokemaan kartanotunnelmaa ja luontoelämyksiä. Osassa kohteista on myös majoitusmahdollisuus. 

Lue lisää Saimaan alueen matkailumahdollisuuksista!

Saimaa Gastronomy -verkosto tarjoaa matkailijalle ruokaelämyksiä. Kuva Teahouse of Wehmaisista.
Saimaa Gastronomy -verkosto tarjoaa matkailijalle ruokaelämyksiä.
Kuva Teahouse of Wehmaisista.

6. Merenkurkun maailmanperintösaaristo

Suomen Merenkurkun saaristo ja Ruotsin Korkearannikko muodostavat yhteisen UNESCOn maailmanperintökohteen. Alueelle avattiinkin keväällä oma Maailmanperintöportti palvelemaan merenkurkun kävijöitä. Portissa on maailmanperintönäyttely, galleria, ravintola ja matkailuinfopiste, josta saa parhaat tärpit siihen, mistä kulmasta Merenkurkun luotoa kannattaa lähestyä: opastetulla risteilyllä, vuokrapyörällä vai kenties luontopoluilla patikoiden?

Aloita matkan suunnittelu täältä!

Saltkaretin näköalatorni Vaasassa
Saltkaretin näköalatornista aukeaa upeat näköalat.

Lue myös