Siirry pääsisältöön

Saimaalla kukoistaa gastronomia ja yrittäjien yhteistyö

Saimaa on täysin ainutlaatuinen osa suomalaista luontoa. Suomen suurimman järven ympäröimän alueen tarjonta koostuu myös kaupunkielämästä sekä vaikuttavista ruoka- ja elämyskohteista. Saimaa Gastronomy -verkosto kokoaa nyt alueen yrittäjät yhteen.

Näiden yrittäjien tiiviille yhteistyölle perustuvan verkoston ytimessä on herkullinen ja paikallinen ruoka. Ruoan lisäksi alueen yrittäjät tarjoavat kuitenkin myös majoitusta, kulttuuria sekä käsitöitä. Vain oma mielikuvitus rajana.

Mukana ovat arvostettu Hotelli Punkaharju, maineikas Sahanlahti Resort Saimaan rannalla, Suomen ainoa englantilainen teehuone Teahouse of Wehmais sekä uniikki ja upea kahvilan, kartanoravintolan ja hotellin yhdistävä Tertin kartano.

Kaikille kohteille on yhteistä paikallisten, puhtaiden lähiraaka-aineiden sekä pientuottajien tuotteiden käyttäminen.

Kurkistuksia kulissien taakse

Sahanlahti Resort Puumalassa, upean Saimaan äärellä seisovine vierassatamineen tarjoaa rentouttavia matkoja vuoden ympäri. Sen tarjonta koostuu herkullisen ruoan lisäksi tarinoista – vaikkapa kesäteatterin muodossa.

Sahanlahti Resortin Jaana Kuivalaisen kanssa keskustellessa, alueen muut yrittäjät nousevat nopeasti esille.

– Vaikkapa Niskasen Hannan ja Tiisanmäen lammastilan kanssa olemme säännöllisesti tekemisissä. Sieltä tulevat ainekset muun muassa keittiömme karitsa-annoksiin. Jos jostain syystä tiettyä tuotetta ei ole juuri sillä hetkellä saatavilla, he etsivät toisen tuottajan, Kuivalainen kehuu.

Saimaa Gastronomy -verkosto näyttäytyy tiukasti yhteen nivoutuneelta ryhmältä alueen elinvoimaisuudesta sekä ympäristöstä vilpittömästi välittäviä ihmisiä. Porukan filosofia kulminoituu kolme kertaa vuodessa järjestettäviin teemaviikonloppuihin. Tällöin jokainen verkoston yritys esittelee hieman erikoisempaa tarjontaa.

– Täällä on tietysti aina tarjolla hyvää ruokaa, mutta teemaviikonloppuisin loihdimme erityisempiä juttuja. Tämä on verkoston ykkösjuttu, Kuivalainen jatkaa.

Teemaviikonloppuisin asiakkaat pääsevät mukaan osallistumaan ruoan valmistukseen tai vierailemaan tiloilla sekä kalastajien kanssa verkoilla. Ja siitä keittiöstä. Sahanlahden tilan menusta vastaava, vasta 23-vuotias keittiömestari Markus Kaihola on juuri edennyt Vuoden kokki -kilpailun Gastromessuilla maaliskuussa pidettävään semifinaaliin.

Luomulampaita on karvaan katsominen

Ei ole siis yllätys, että Kuivalainen tuntee Tiisanmäen Lammastilan Hanna Niskasen erittäin hyvin. Ja toisin päin. Savonlinnalainen lammastila tuottaa karitsan- ja lampaanlihaa täysin luomuna. Laadun merkkinä tilalta löytyy marraskuussa 2016 myönnetty arvostettu D.O. Saimaa -alkuperämerkki.

– Vain hoitamalla lampaitamme hyvin voimme tarjota parasta mahdollista karitsanlihaa, Niskanen painottaa.

Luomutilallisille luomu-sana ei myöskään ole sanahelinää, vaan toiminta täyttää hyvin tarkat kriteerit eläinten hyvinvoinnin suhteen. Kun lampaat laiduntavat ulkona mahdollisimman pitkään, voittaa sekä eläinten että ympäristön hyvinvointi.

– Kesätöissä laitumilla viihtyvät lampaat syövät tietysti ruohoa. Tämä tekee ihmeitä suomalaiselle maalaismaisemalle mahdollistaen erilaisten kasvien ja jopa eri eläinlajien, kuten perhosten, ilmestymisen kuvaan.

Karitsanlihan lisäksi Niskasen tila tuottaa luomuvillalankaa. Kotimaiset suomenlampaat eivät jää kakkoseksi edes maailmankuuluille merinolampaalle. Ne ovat nimittäin maailman kaksi ainoaa lammaslajia, joiden villan “suomut” kääntyvät sisään eivätkä näin ärsytä ihmisen ihoa.

Lampaista huolta pitävä tila ja sen koko ekosysteemiä tukeva työ edustavat Saimaan henkeä erinomaisesti. Lammastilalta majapaikkoihin ja teehuoneista kesäteatteriin – ihmisten ja ympäristön hyvinvointi ovat alueen luovan ja vastuullisen työn ytimessä.

Lopulta vastuullinen toiminta merkitsee ainutlaatuisen luonnon lisäksi myös alueen yrittäjäkollegoiden työn arvon tunnustamista.

Saimaa Gastronomyn tiimiä
Saimaa Gastronomy

Saimaa Gastronomy

”Saimaa Gastronomy -yrityksiä yhdistää rakkaus Saimaata ja sen ainutlaatuista luontoa kohtaan. Kaikissa kohteissa arvostetaan paikallisia puhtaita lähiraaka-aineita sekä pientuottajien tuotteita. Maittavat menut rakentuvat kausituotteiden ympärille ja pöytien antimet vaihtuvatkin vuodenaikojen mukaan.”

Saimaa Gastronomy-kohteet:

  • Hotelli Punkaharju
  • Sahanlahti Resort
  • TeaHouse Wehmais
  • Tertin Kartano

Saimaalla tapahtuu! Saimaa Gastronomyn teemaviikonloppuina kohteissa nautitaan teemaohjelmasta ja herkullisesta ruoasta. Viikonlopun aikana ehdit vierailla vaikkapa kaikissa kohteissa. Nappaa alla olevat viikonloput talteen:

  • Rakkauden aikaa 14.-16.2.
  • Kevättä rinnassa 21.-24.5.
  • Sadonkorjuu 18.-20.9.

Lue myös