Siirry pääsisältöön

Turun kauppahalli tarjoaa todellista lähiruokaa

Suomen toiseksi vanhin kauppahalli sijaitsee Suomen Turun ytimessä. Suomalaisen rakennusperinteen helmi avasi ovensa 1896. Hallin lämmin tunnelma ja rikas tarjonta houkuttelevat ihmisiä tiloihinsa sankoin joukoin. Turun kauppatorin remontista huolimatta hallin kävijämäärä on kasvanut tänä vuonna kymmenillä tuhansilla. Hallin 35 yritystä kattavat niin monipolviset perheyritykset kuin nuoremmatkin tulokkaat.

Laadukkaaseen ruokaan panostava kauppahalli ei ole jäänyt laakereilleen lepäämään. Turun kauppahallin tekemisen meiningistä kertoo muun muassa hallin modernissa siivessä reilut 10 vuotta toimineet lihan- ja kalankäsittelylaitokset. Linjat mahdollistavat lukuisat erilaiset leikkeleet, kalaruoat ja vaikkapa ainesosat luisen lihakeiton valmistamiseen – suoraan asiakkaan mukaan napattavaksi.

Ostaessaan aineksia arki- tai joulupöytään voi Turun kauppahallin asiakas olla varma, että mukaan lähtee aitoa lähiruokaa. Saariston ja Ahvenanmaan vapaana laiduntavan naudan lihasta Varsinais-Suomen vesistöjen tuoreeseen kalaan. Hallista saa myös vastaleivottua leipää ja leivoksia sekä itse tehtyä suklaata.

Viihtymistä ja hiljentymistä arjessa

Ruokaostosten lisäksi Turun kauppahalliin tullaan viihtymään. Ravintolat suomalaisesta kotiruoasta sushiin vegaanibrunssista gourmet-pizzaan pitävät tästä huolen. MBakeryn leipomo voitti Suomen paras leipomo -kisan vuonna 2015.

Hallissa asioivalle voi tulla yllätyksenä, että esimerkiksi tiloissa toimivana lihaliikkeen liikevaihdosta puolet tulee tukkumyynnistä. Kauppahallin tukkurien asiakkaita ovat muun muassa lähialueen ravintolat, lounaspaikat, päiväkodit ja koulut.

Keskellä jouluaattoa kohti tiivistyvää ihmisvilinää ja kauppahallin täyttävää, iloista kauppiaiden ja asiakkaiden porinaa Turun kauppahallissa osataan myös hiljentyä. Jo vuodesta 1920 Turun Kauppahalliyhdistys ry. on järjestänyt jouluaattona pidettävän aamunavauksen. Halli aukeaa puoli seitsemältä. Seitsemältä seuraa kuoroesitys, aamuhartaus sekä kauppiasyhdistyksen joulutervehdys.

Sitten kauppiaat ryhtyvät vielä viimeiseen rutistukseen ennen joulunviettoa.

Teksti: Joonas Ranta

Lue myös