d-md-none
Siirry pääsisältöön

Tunnetko valkoiset kalat?

Seiti:

Turskakaloihin kuuluva seiti on yksi maailman suosituimmista ruokakalalajeista. Mieto ja makea seiti on rakenteeltaan kevyt ja kypsyy nopeasti. Se soveltuu hyvin moniin kalaruokiin. Atlantin pohjoisosissa elävä seiti on turskan ja koljan ohella alueen tärkeimpiä saaliskaloja. Terveellinen seiti sisältää paljon valkuaisaineita, B12-vitamiineja ja hyvin vähän rasvaa. Kaupasta seitiä löytyy hyvin MSC-sertifioituna sekä tuoreena että pakasteena.

Turska: 

Monille tuttu turska on erittäin suosittu kala ja se on ollut suuri osa eurooppalaisten ruokavaliota jo kivikaudelta asti. On olemassa kolme turskalajia: Atlantin-, Tyynenmeren- ja Grönlanninturska. Turskakantoja on aina ylikalastettu, joten on elintärkeää ostaa vastuullisesti pyydetty turskaa ja tukea MSC:n ja kestävien kalastusten toimia kalakantojen toipumisen eteen. Turskan leuan alla on pieni, mutta paksuhko viiksisäie, jossa on makusilmuja, jotka auttavat sitä löytämään ruokaa sameissa vesissä.

Kolja: 

Kolja on miedon makuinen, kiinteä lihainen kala, joka soveltuu valkoisista kaloista parhaiten savustukseen, kiitos sen makean maun. Koljaa kalastetaan Koillis- ja Kaakkois-Atlantilta. Kolja on monipuolinen kala, josta valmistettuja MSC-merkittyjä tuotteita myydään ympäri maailmaa. Koljan kylkien tummia läikkiä kutsutaan joskus ”paholaisen sormenjäljiksi”.

Nappaa herkulliset ja vastuulliset kalareseptit:

Seitiä, talvisia vihanneksia ja sitruunainen yrttimuru

Edullista ja terveellistä, seiti on hyvä vaihtoehto koljalle tai turskalle. Höyryttämällä sitruunan kanssa saat siitä nopean ja terveellisen aterian ja lanttu ja kaali ovat täyttäviä ja edullisia kauden kasviksia. Yrttimuru antaa tekstuuria ja viimeistelee annoksen. Tutustu reseptiin: Seitiä, talvisia vihanneksia ja sitruunainen yrttimuru.

kalaresepti
Kuva: @davidloftus

Korealainen turska-boribap

Boribap on perinteinen ja terveellinen korealainen ohrasuurimopohjainen ruoka. Tämä resepti on moderni versio, joka yhdistää herkullisen valkoisen kalan ja korealaisen makumaailman ja tekstuurin. Tutustu reseptiin tästä: Korealainen turska-boribap.

msc korealainen turska
Boribap on perinteinen ja terveellinen korealainen ohrasuurimopohjainen ruoka. Kuva: @davidloftus

Kalaburgeri koljasta

Tämä herkullinen koljaburgeri on täynnä makuja ja sopii koko perheelle. Mukava, kevyt vaihtoehto perinteiselle burgerille. Tutustu reseptiin tästä: Kalaburgeri koljasta.

Kalaburgeri
Kuva: @davidloftus

Mikä on Merien Keittokirja?

Merien Keittokirja on 12 maan kokkien, vastuullisten kalastajien ja voittoa tavoittelemattoman MSC:n yhteistyön tulos. Ilmaisesta keittokirjasta löytyy 12 helppoa reseptiä vastuullisista merenelävistä. Katso kaikki reseptit: www.msc.org/fi/merien-keittokirja-2023

Marine Stewardship Council (MSC) on kansainvälinen voittoa tavoittelematon organisaatio. MSC käyttää ympäristömerkintä- ja sertifiointiohjelmiaan maailman valtamerten hyvinvoinnin edistämiseen huomioimalla ja palkitsemalla kestävän kalastuksen käytäntöjä, vaikuttamalla kuluttajien valintoihin sekä työskentelemällä yhteistyökumppanien kanssa kala- ja äyriäismarkkinoiden saattamiseksi kestävälle pohjalle.

Lue myös