d-md-none
Siirry pääsisältöön

Toptaste ruokamatkailee: Svedjehamn

Yövyimme Svedjehamnissa, jossa saimme nauttia sekä paikallisen Salterietin keittiön antimista että upeista luontopoluista. Pääsimme myös mukaan päiväretkelle, jossa meidät kuljetettiin veneellä läpi upean Merenkurkun saariston! Tervetuloa mukaan Toptasten makujen matkalle Vaasan suuntaan!

Merenkurkun alue

Ainutlaatuinen Merenkurkun saaristo on Suomen ainoa luonnonperintökohde kansainvälisellä Unescon maailmanperintölistalla. Yhdessä Ruotsin Korkearannikon kanssa matala Merenkurkun saaristo muodostaa parhaan paikan maailmassa kokea ja ymmärtää viimeisen jääkauden aiheuttamaa maankohoamista.

Heti saapuessamme, lähdimme kipuamaan Saltkaretin näköalatornille nähdäksemme tämän paljon puhutun maankohoamisen. Ja olipa vaikuttava näky – näköalatornista pystyi selkeästi erottamaan saariston erikoiset De Geer -muodostelmat, jotka näkyvät selkeinä raitoina maisemassa. 

Toiseen suuntaan avautui upeat näkymät Svedjehamnin kalasataman suuntaan. Sieltä löytyi myös yöpymispaikkamme lisäksi upea Salteriet, jossa nautimme aamiaiset, lounaat ja illalliset seuraavien päivien aikana!

Kun saavuimme Svedjehamniin, emme voineet kuin ihastella sitä kalastajakylän tunnelmaa joka uhkui joka suunnasta. Söpöt punaiset venevajat ja mökit koristivat tien sivua ja sai meidät miettimään että olemmeko sattumoisin eksyneet Ahvenanmaalle huomaamattamme!

Salteriet

Oih, tämä oli niin ihana paikka. Pelkästään paikan nimen lausuminen saa minut hykertelemään kaipuusta! Täällä nauttii aamiaisen, kahvin ja kahvileivän tai kolmen ruokalajin illallisen. Tässä teille kuvissa hieman esimakua herkuista, joista saimme nauttia kesällä 2020. Tulevana kesänä kauden menusta vastaa ravintolapäällikkö Jessica Lindgren.

Salteriet tarjoaa paikallista ruokaa, alueen kulttuuria ja historiaa kunnioittaen. Kalapainotteinen menu sopii paikan ja alueen henkeen. Kaikki valmistetaan itse ja pääraaka-aineet saadaan lähialueen toimijoilta. Tarjolla on tulevana kesäkautena mm. Ylämaankarjasta tehtyä burgeria, tuoretta päivän kalaa sekä tietenkin jo perinteeksi muodostunutta Kermaista lohikeittoa, herkullista saaristolaisleipää unohtamatta!

Jessica Lindgren, Salterietin ravintolapäällikkö

Katso Salterietin ravintolaesittely täältä.

Yöpymistä vailla?

Me pääsimme yöpymään ihanassa saunamökissä, Fisherman’s cottagella. Ihana mökki veden äärellä, omalla puulämmitteisellä saunalla ja freesillä kuivakäymälällä. Haaveilen tästä paikasta edelleen aina välillä. Tunnelma oli paikassa jotenkin maaginen. Mieti herätä, keittää kahvit ja istahtaa alas omalle laiturille huljuttelemaan jalkoja puhtaassa merivedessä. Halutessasi voit saada kanootin tuotua suoraan luoksesi merellistä päiväretkeä varten. Tai jos ei retki juuri nyt kiinnosta, voit vaan löhöillä aurinkotuoleilla ja nauttia rauhallisesta saaristotunnelmasta. Tai vaikkapa paikallisen Kvarken Breweryn tuotteista! Varaa mökki täältä.

Retkelle!

Svedjehamnissa on todella paljon tekemistä. Voit esimerkiksi lähteä pyöräretkelle Björköbyssä, ja samalla vierailet Mårten’s Museossa sekä vanhassa Björköbyn puukirkossa, ja retki päättyy ruokailuun Café & Restaurant Salterietissä. Voit vuokrata Salterietista Maailmanperintöpyörän hintaan 10 € päivä ja 5 € / 4 tuntia. Pyöräilykypärä sisältyy.

Jos ei pyöräretki kiinnosta juuri tänään, voit valita jonkun monista, upeista luontopoluista. Luontopolut lähtevät Salterietin vierestä, jossa on myös kätevästi parkkipaikka.

Uutuutena alpakkaretket

Tämän vuoden uutuutena on alpakkaretket. Lähde kahden tunnin alpakkaretkelle Bodvattnetin ympäri, luontopolkuja pitkin rauhalliseen tahtiin, jonka jälkeen tarjoillaan lohikeittoa, kahvia ja kotona leivottua piirakkaa Salterietissa. Tämän jälkeen on 3h saunavuoro tai yöpyminen ihanassa Fisherman’s cottagessa. Maksimissaan 6hlöä per retki. Varaukset Aava-Kertun kotitilan kautta.

Huippuammattilaisen vetämät vene-ja kalastusretket

Paikalliset yrittäjät puhaltavat yhteen hiileen, ja ovat myös täten yhdistäneet voimansa maksimaalisen vierailuelämyksen luomiseksi. Meribjörkön ammatti-opas Jukka Viita-Aho tarjoaa vene- melonta- ja kalastusretkiä. Lisäksi heillä on myös luksusmökki, Villa Meribjörkö, joka tosin on hyvin kysytty ja lähes aina täynnä. Mutta jos kiinnostuit, niin kannattaa kysellä saatavuutta! Villa Björkön sivut löydät täältä.

Me pääsimme vene-ajelulle Jukan asiantuntevassa seurassa. Saimme kuulla alueen historiaa ja kehitystä, kun ajelimme upean saariston läpi. Meidät kuljetettiin saariston läpi luontopolun toiseen päähän, josta oli aivan ihana patikointireitti takaisin Svedjehamniin. Suosittelen kysymään reiteistä ja pyytämään aikatauluihin ja säähän sopivaa retkitarjousta suoraan Jukalta.

Raippaluodon helmi Restaurant Arken

Tässä on todella herkullinen pysäkki matkalla Svedjehahmiin, jota et halua missata! Tämän vuoden menuuta ei löydy vielä heidän verkkosivuiltaan, eikä myöskään aukioloaikoja, mutta saimme paikalliselta lähteeltä tiedon että Arken avataan samoihin aikoihin kuin Salteriet, eli toukokuun alussa. Pian siis! Keittiömestari on myös sama kuin viime vuonna, joten pääsette hieman tunnelmiin meidän viime vuoden vierailustamme. Keittiömestari on muuten myös Arkenin omistaja, Kimmo Kauppila. Arkeniin voit tutustua täältä.

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös