d-md-none
Siirry pääsisältöön

Raclette takaa sulavat ja vaivattomat ruokahetket ympäri vuoden

Racletten tarina alkoi perimätiedon mukaan Sveitsistä, jonka alppimaisemissa vaeltaneet paimenet sulattivat juustoa iltanuotiolla rankan päivän päätteeksi. Leivän sekä muiden ruokien dippaaminen helposti sulavaan juustoon takasi ruokaisan aterian vaivatta. Myös Suomessa suosiotaan kasvattaneen racletten perusidea on pysynyt samana. Sulata, dippaa ja nauti. Takan edessä, paistinpannulla tai raclette-grillillä.

Liekö syy mielikuvassa alppimaan lumisista vuorenhuipuista, kun raclette mielletään edelleen talviseksi ruokalajiksi. Pannussa tai grillillä sulatettu juusto toimii kuitenkin erinomaisesti koko vuoden ympäri kaavittavaksi.

– Raclette on helppo ja valtavan maukas ruokalaji, joka kuuluu ehdottomasti niin grillisesonkiin kuin talvi-iltoihin, kertoo Entremont-juustoja edustavan John W. Halla Oy:n Sebastian Smeds.

Sulavaa yhteistyötä racletten kanssa tekee vaikkapa suomalaisen suven ykköstähti – uusi peruna. Tulevan grillikauden kokoontumisia suunnitellessa voi olla varma, että täydellisesti sulanut juusto miellyttää myös seurueen kasvissyöjiä esimerkiksi grillattujen vihannesten kanssa tarjoiltuna.

Eikä tämä keskieurooppalainen juusto merkitse mitään hienostelua. Racletten nimikin tulee kaapimista tarkoittavasta racler-verbistä. Seurusteluruoaksi erinomaisesti sopivan juuston kanssa ei siis turhia pönötetä.

Juusto, kuuma pannu ja hyvä seura

Kaupoista on saatavilla erityisiä raclette-grillejä. Niissä juuston sulattaminen erillisiin astioihin luonnistuu vaivatta laitteen alatasolla. Samalla grillin yläosaa voi käyttää kyytipoikien, kuten vihannesten, leivänpalojen tai esimerkiksi kuivatun kinkun lämmittämiseen. Näin racletten taika tapahtuu koko seurueen silmien edessä.

Sosiaalinen ruoanlaitto ja grillin ympärillä seurustelu onkin varmasti laitteen tärkein luoma lisäarvo. Mikään pakollinen hankinta se ei kuitenkaan ole. Raclette-hetkeen riittää juuston lisäksi lähes joka kodista löytyvä teflonpannu.

– Toki grilli on hauska tapa tarjoilla ruokaa, kun jokainen sen ympärille kertynyt voi osallistua helppojen annosten luomiseen. Mutta muuten grilli ei eroa perinteisestä pannusta millään tavalla, Smeds huomauttaa.

Ruokaisaa ja helppoa

Muissa juustoissa on aina se riski, että ne kuumennettaessa palavat. Tällöin maku ei ole sama. Raclettessa tätä ongelmaa ei ole. Raclette sulaa nimittäin hyvin helposti. Itse asiassa niin hyvin, että jos sen jättää kuumalle pinnalle pidemmäksi aikaa, haihtuu koko rasvainen herkku harakoille.

– Myös raclettessa on tietysti kuori. Ainakin itse pidän sen mausta. Tämä on kuitenkin makuasia, ja kuoren voi aina poistaa ennen juuston sulattamista, Smeds vinkkaa.

Racleten kanssa on perinteisesti syöty leipää, lihaa ja kasviksia. Smeds suosittelee keittämään kasvikset ennen niiden erikseen grillaamista. Näin vältytään kitkerältä maulta. Kesän kohdalla on edelleen mainittava uudet perunat, joita monessa kodissa voi jäädä suuriakin määriä yli. Tässäkin raclette pelastaa osoittaen voimansa myös taistelussa ruokahävikkiä vastaan.

Yleisesti racletten kanssa vain kokin tai kokkien mielikuvitus on rajana. Oli illallishetken tarjoilukokonaisuus millainen tahansa, on yksi asia varma. Juusto täyttää vatsan.

– Yleisesti racleten ruokaisuudesta kertoo paljon, että joskus sitä sulatellessani pelkkä ruoan valmistus tuntuu täyttävän vatsan, Smeds naurahtaa.

– Valmistus ja lautasellisen kokoaminen on iso osa kokemusta. Vieraiden odottaessa hieman erilaisempaa ruokaelämystä voidaan nauttia yhdessä vaikkapa lasilliset hyvää viiniä.

Katso tästä vinkit täydelliseen Raclette-iltaan! Entä mitä muuta voit tehdä raclette-juustosta? Kokeile vaikka tätä herkullista ja helppoa Raclette mac and cheese -ohjetta!

raclette-juustopakkaus
Entremont RACLETTE 250 g
Aromikas, puolikova, täysrasvainen, sisältä kypsytetty juusto
 
Raclette on pakattu helppokäyttöiseen rasiaan ja paloiteltu valmiiksi raclettepannun muotoon. Juusto sopii erinomaisesti myös uunissa valmistettaviin lämpimiin voileipiin ja uuniperunoiden kanssa. Rasiassa on 12 viipaletta.

Teksti: Joonas Ranta

Lue myös