Siirry pääsisältöön

Harri Syrjänen kehitti suositun virtuaalikokkikoulun

– Ravintolakoulu Perho oli ensimmäinen koulu, missä pärjäsin hyvin. Aiemmin yleismääritelmä oli ollut se, että olen tyhmä, mutta nyt yhtäkkiä minulla olikin koulun paras keskiarvo, Syrjänen kertoo elämänpolkunsa löytymisestä.

Nuori kokki päätti kokeilla siipiään ja pyörähti Lontoossa muutaman vuoden ajan hakemassa oppia maailmalta. Nämä vuodet toimivat kovana kouluna, mutta samalla ne avasivat Syrjäselle uusia mahdollisuuksia myös Suomessa, jossa loppu onkin historiaa.

Syrjänen on elementissään etäkokkikoulun vetäjänä

Aiemmin ruokamainoksia ja -stailausta tehnyt julkkiskokki on pysynyt taitavasti kiinni ajan hermoilla kehittäessään Ohjelmakaupan kautta tilattavaa yritysten pikkujouluihinkin sopivaa virtuaalikokkikoulukonseptiaan. Samaan aikaan kun pandemia on rokottanut yhteisöllisyyttä, etäkokkikoulu on tuonut sitä jollain tapaa takaisin. Etätyöskentelyssä on löytynyt hyviä puolia, sillä omassa keittiössä kokkaaminen ammattilaisen johdolla on turvallista, hauskaa ja opettavaista. – Työskentely tuntuu olevan jollain tavalla jopa tehokkaampaa. Virtuaalikokkailu toimii valtavan hyvin rentouttavana elementtinä, ja lisäksi siinä on vahva osallistamisen puoli, Syrjänen avaa konseptiaan.

Lasten kanssa opetellaan ruoanlaittoa heidän ehdoillaan

Syrjäsellä on kolme lasta, jotka saavat isältään oppia ruoanlaitossa. Samaan aikaan kokki itse opettelee hidastamaan sykettään lasten kanssa keittiössä. Innostus ruokaan pitää lähteä lapsista, joten kotona hän etenee lasten tahdissa. – Koen olevani nopeatempoinen ihminen ja se vaatii minulta viitseliäisyyttä tehdä yksinkertaisia asioita hitaasti, Syrjänen kuvailee omaa oppimiskaartaan ja jatkaa: Ruoka on myös muuta, kuin perusreseptien tekemisen oppimista. Se on sitä, miten ruoasta keskustellaan kotona, millaista ruokaa laitamme ja millainen asenne ruokaa kohtaan lapsille kehittyy.

Uutta sekä hyväksi koettua oikeassa suhteessa

Syrjänen kuvailee itseään hetkessä eläjäksi, mutta samalla pitää kiinni hyväksi kokemistaan asioista. Pilke silmäkulmassa kokki kertoo, että hän on esimerkiksi käynyt espoolaisessa pihvipaikassa syömässä jo 45 vuoden ajan, mutta ensimmäiset 30 vuotta tilasi aina saman annoksen: filet mignon choronkastikkeella.

Vaikka omakohtaisia reseptejä kokilla on takana tuhansia, optimistinen Syrjänen innostuu edelleen ruoasta samalla tavalla kuin aina aiemmin. Hän vertaa reseptiikan luomista muusikoiden hittibiisien tekemiseen. Kaikki tekeminen ei synnytä uusia helmiä, mutta tasaisin väliajoin jackpot osuu kohdalle. – Tämän hetken hittiresepti sopii täydellisesti joulupöytään, Syrjänen kertoo iloisesti.

Katso tästä resepti: jeeramarinoitua lohta, hunajapaahdettua palsternakkaa ja pähkinäsalaattia.

Etäkokkailun lisäksi Syrjänen nähdään totuttuun tapaan MTV3:n ruokaohjemissa ”Mitä tänään syötäisiin? Perjantai”, sekä uusimman Kokkisodan tuotantokauden vakiokokkina.

Muista katsoa!

Mitä tänään syötäisiin? Perjantai -ohjelma MTV3-kanavalla ja mtv:ssä perjantaisin klo 18.30-19.00. Maanantaista torstaihin Mitä tänään syötäisiin? esitetään tutulla paikallaan klo 9:05 ja 18.55.

Kuva MTV / Jari Fagerlund

Lue myös