Siirry pääsisältöön

Fiskarsin luovuus tekee pienestä suurta

– Meidän toimintaa on käytännössä mahdotonta erottaa Fiskarsin Ruukista.

Näin sanoo Ägräs Tap Roomin pyörittäjä ja käsityöläistislaamo Ägräs Distilleryn perustajaosakas Susanna Kankare

– Niin iso osa tekemisestämme ja ideologiastamme ammentaa artesaanikylän hengestä sekä paikallisesta yhteistyöstä.

Vuoden kotimaiseksi matkakohteeksi 2019 valittu Fiskars Village ei ole mikään syrjäkylä. Helsinki, Turku ja Tampere ovat kaikki lähes yhtä lähellä.

Entinen Fiskars Oy:n teollisuuskeskittymä on nykyään luova, 600 asukkaan käsityöläiskylä, jossa on edustettuna yli 15 kansalaisuutta. Kylästä löytyy kahden fine dining -ravintolan lisäksi kahviloita ja pienempiä ruokapaikkoja.

Teollisuushenkinen Ägräs Tap Roomin maisteluhuone on mainetta niittäneen Ägräs Distillery -tislaamon kyljessä. Siellä vieraat pääsevät maistelemaan paikan päällä tehtyjä ginejä ja akvaviitteja sekä muiden paikallisten valmistajien, Fiskarsin panimon, Noita Wineryn ja Kuura Ciderin tuotteita. Tapahtumissa on tarjolla myös muiden lähiseudun tuottajien juomia ja ruokia. Kesällä tapaslautasilla ja talvella cocktaileissa näkyvät Raseborgs Fermenterin tuotteet.

Liikuntaa, ruokailua ja häähuumaa

Vaikka Ägräs Tap Roomin baari on sulkenut ovensa talveksi, kiertelee maisteluhuoneessa säännöllisesti varauksen tehneitä seurueita.

– Maistelukierrokset ovat oiva lisä kokouspäivän kylkeen tai kaveriporukan kesken koettaviksi, Kankere sanoo.

Myös Ägräs Tap Roomin kierrokset ja paketit ovat kansallisesti ja kansainvälisesti palkittuja. Muun muassa Kolmen Käsityöläisalkoholivamistajan kierros on palkittu Merkittävänä Ruokamatkailutekona vuonna 2017.

– Yritysvieraita varten Ägräs Tap Roomista löytyy myös kokoustekniikkaa. Isommille ryhmille Fiskars Villagella on tarjota useita tiloja. 

Pelkän ginin tai akvaviitin lisäksi Ägräs tarjoilee juomasekoituksia omalta cocktail-listaltaan. Lista on kansainvälisesti menestyneiden baarimestareiden Laura Hujasen ja Eetu Topon sekä Ägräs Tap Roomin omien baarimestareidenkäsialaa. Cocktailit saavat raikkaan makunsa kotimaisista villiyrteistä valmistetuista siirapeista ja tiivisteistä, jotka valmistetaan yhteistyössä paikallisten villiyrttipoimijoiden kanssa.

Myös Tap Roomin sisustus ja astiat ovat suurelta osin paikallisten huippumuotoilijoiden ja hienopuuseppien käsityötä.

Fiskarsin Ruukin alue on paljon muutakin kuin artesaanijuomia kattaen muun muassa maan parhaat maastopyöräilyreitit sekä mahdollisuudet sup-lautailuun, joogaan ja lasinpuhallukseen.

– Autamme kierrosvarauksen yhteydessä mielellämme varaamaan myös pöydän jostain Fiskarsin loistavista ravintoloista. Paikalliset ravintolat tarjoilevat myös omiin tiloihimme catering-palveluna.

Ägräs Tap Room maisteluhuone

Teksti: Joonas Ranta

Lue myös