Siirry pääsisältöön

Musta Lammas avattiin vuonna 1982 vanhan olutpanimon kivijalkaan. 1862 rakennettu talo luo jykevät puitteet perinteikkäälle ravintolalle: on holvikaarta, kivilattiaa ja katosta roikkuvat takoraudasta tehdyt kattokruunut. Oluttynnyreiden sijasta kellareista löytyy nyt valkoisin pöytäliinoin katettuja pöytiä, fine dining-ruokaa ja laadukkaita viinejä.

”Täältä ei ikkunapaikkaa saa, vaikka haluaisi”, ravintolapäällikkö Kata Shecter naurahtaa. Sen sijaan illallinen nautitaan kynttilöiden tunnelmallisessa valossa. Musta Lammas oli 80-luvulla ensimmäisiä Helsingin ulkopuolelle avattuja fine dining-ravintoloita. ”Haluamme viedä suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria eteenpäin. Vaalimme perinteitä, mutta haluamme myös löytää ja kokeilla uutta”, Shecter kuvailee.

Keittiöfilosofia

Ravintolan kattoterassilla komeilee upea hyötypuutarha, josta saadaan yrttejä käyttöön. Nyt Mustan Lampaan sankarit ovat perustaneet oman pellon Kurkiharjuun, jossa he viljelevät tuoreita raaka-aineita ravintolan käyttöön. ”Olemme aina pitäneet käyttämiemme raaka-aineiden alkuperää ja satokausiajattelua suuressa arvossa. Kasvikset tulevat aina mahdollisuuksien mukaan lähialueilta, lihat ja munat hankimme paikallisilta pientuottajilta. Marjat, villiyrtit ja sienet poimimme usein itse henkilökunnan kesken Savon puhtaista metsistä”, Mustan Lampaan keittiömestari Juuso Rautiainen kertoo.

Esimerkiksi syksyllä metsästyskauden aikaan ravintola saa paikallisilta metsästäjiltä lihaa käyttöönsä. Paikalliset kalastajat tarjoavat järvien antimia. ”Listamme elää juuri satokauden mukaan, sillä haluamme hyödyntää parhaimpia raaka-aineita. Haluamme myös tietää, mistä ruoka on peräisin”, Shecter kuvailee.

Listalla on ollut joskus myös alueen klassikkoruoka: ”Teimme oman modernin version mustikkakukosta”, Shecter muistelee.

Juomapuolella Musta Lammas ei jätä kuivaksi, sillä kattavalta listalta löytyy toistasataa viiniä. Kellariviinilistalta löytyy myös spesiaalimpia tapauksia, joiden vuoksi väkeä ajaa paikalle joskus Helsingistäkin asti.

Ilahduttavaa on myös se, että Musta Lammas panostaa alkoholittomaan juomatarjontaan täydellä sydämellä. ”Olemme luoneet alkoholittomien juomien menun, jonka voi nauttia yhtä lailla kuin viinit kunkin ruoka-annoksen kanssa”, Shecter kertoo ylpeänä. Teepohjaisia, yrteillä ja marjoilla maustettuja juomia nauttiessa ei tunnu siltä, että joutuu tekemään kompromissin juomansa suhteen.

Heittäydy henkilökunnan vietäväksi

Yllätysmenu on Mustan Lampaan suosituin kokonaisuus. ”Sinun ei tarvitse muuta kuin kävellä sisään, tilata yllätysmenu ja istua pöytään, me hoidamme loput”, Shecter kuvailee. Tarjoilijat tuovat annos toisensa jälkeen herkullisia ruokia, jotka saat tietää vasta siinä vaiheessa, kun ne ovat nenäsi edessä pöydässä. Ihmiset ovat ihastuneet tähän konseptiin, sillä se helpottaa valinnan vaikeutta ja luo pientä jännitystä iltaan. ”Monet ovat kiitelleet siitä, että he ovat maistaneet aivan uusia herkkuja – sellaisia, joita ei tulisi itse omatoimisesti koskaan tilattua ”, Shecter kertoo ilahtuneena.

Musta Lammas taipuu niin yritystilaisuuksiin, häihin, polttareihin kuin pienen seurueen illallisnautiskeluun. Ravintolassa on ison ja pienen salin lisäksi kaksi holvikabinettia, jotka voi varata vaikka karonkkaillalliselle.

Musta Lammas kuuluu yhteen Kuopion ensimmäisistä ja suurimmista yksityisistä ravintolayrityksistä. Ravintolamestarit-nimellä kulkeva komppania on Shecterin mukaan kuin yksi iso perhe, jossa kaikki tuntevat toisensa.

Aukioloajat

Ta-la 17 alkaen

Osoite

Satamakatu 4, 70100 Kuopio

Musta Lammas

Satamakatu 4, 70100 Kuopio, Suomi

Lue myös