Siirry pääsisältöön

Vastuullisempi cocktail ilman jätettä – baarit ottivat haasteen vastaan

Pääkuva: kuvituskuva

Zero waste -ajattelua voi soveltaa lähes missä vain – jopa baaritiskillä juomaa tilatessa. Niinpä viisi suomalaista baaria viidessä eri kaupungissa tarjoavat teemaviikon aikana osittain tai kokonaan kierrätetyistä raaka-aineista valmistettuja cocktaileja. Niiden runkona toimii Discarded Spirits -tuotteet, jotka on valmistettu kokonaisuudessaan elintarviketuotannon ylijäämäraaka-aineista. Discarded-tuoteperheen tavoitteena on minimoida valmistusprosessissa syntyvä hävikki ja käyttää raaka-aineita innovatiivisilla tavoilla. Esimerkiksi Discarded Cascara Vermouth -vermutti syntyy kahvipapua ympäröivän kahvimarjan hedelmälihasta, cascarasta. Cascara heitetään kahvintuotannossa tavallisesti hukkaan, mutta Discarded Vermouthissa se on yhdistetty viskiteollisuuden sivutuotteena syntyvän vermutin kanssa. Myös pullo, korkki ja etiketti on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista. Itse alkoholituotteiden lisäksi Zero waste -teemaviikkoon osallistuvat baarit hyötykäyttävät muun muassa sitrushedelmien kuoria ja muun elintarviketeollisuuden sivutuotteita.

Fiksua, vastuullista ja nautinnollista

Raaka-aineiden resurssiviisas käyttö on sekä fiksua että vastuullista liiketoimintaa. Näin uskoo Discarded Spiritsin Mika Koivula, joka kouluttaa baareja ja kuluttajia hävikin vähentämisessä ja vastuullisissa toimintatavoissa.

“Cocktaileissa käytetään paljon kalliita ja toisaalta nopeasti pilaantuvia raaka-aineita. Kun niitä opitaan hyödyntämään fiksummin, kuluttamisestakin tulee kokonaisuudessa järkevämpää.”

Koivulan mukaan teemaviikkoon osallistuvat baarit ovat tehneet joukon innovatiivisia mutta täysin toteutuskelpoisia ratkaisuja hävikin minimoimiseksi. Etusijalla on kuitenkin lopulta se, että kun asiakas astuu ravintolaan ja tilaa cocktailin, lopputulos on ensiluokkainen. “Hävikkicocktail ei saa jäädä maun ja ulkonäön puolesta kakkoseksi perinteiselle cocktailille, vaan päinvastoin. Käyttämällä tuttuja raaka-aineita uudella tavalla voimme saavuttaa jotain aivan uutta.” Baarien reseptiikka ja valmistusohjeet hävikkicocktaileihin löytyy tämän tiedotteen liitteistä. Discarded Spiritsin tuotteet ovat saatavilla myös Alkon valikoimassa. 

Kampanjassa mukana tänä vuonna ovat seuraavat baarit

  • Bar Mate, Helsinki Mika Ammunét Cocktail: Disco Aren’t Dead Sisältää: Discarded Rum with Banana Peel / Hävikki sitruscordial / ylijäämä kuovuviini
  • Bar4, Turku Niclas Lungren / +358415125049 Cocktail: Banana & OJ Express Sisältää: Discarded Rum with Banana Peel / Kahvi+Appelsiini siirappi (valmistettu käytetyistä kahvinpuruista ja mehustetuista appelsiineista)
  • Tiima, Tampere Juho Tuppurainen / +358503042616 Cocktail: Bio Fuel Sisältää: Discarded Rum with Banana Peel / Cutting Board Falernum / Sitruunaa
  • DeLorean, Jyväskylä Samppa Tukia / +358442916042 Cocktail: Negroni with Orange Sisältää: Discarded Sweet Cascara Vermouth / Campari / Gin / Hävikkiappelsiinia Cocktail: King of Daiquiri Sisältää Discarded Rum with Banana Peel / Hävikkisitruscordial
  • Cocktail Company, Oulu Jani Virta / +358401834692 Cocktail: Sustainable Mr. Hanky Panky Sisältää: Discarded Sweet Cascara Vermouth / Hendrick’s Gin / Fernet Branca / Cutting Board Cordial Cocktail: Roger Rabbits Highball Sisältää: Discarded Rum with Banana Peel / ruokakaupan ylijäämä porkkanoista tehtyä cordialia / soda

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt: Mika Koivula, Trade Ambassador, Discarded Spirits 045 165 6555, info@mikakoivula.com 

Lue myös