d-md-none
Siirry pääsisältöön

Yllättävän runsaan makujen kirjon tarjoava Puola on lähellä

Puola sijaitsee historiallisessa kauppateiden risteyskohdassa. Kauppiaat tulivat Puolaan meripihkankiilto silmissään ja toivat mukanaan eksoottisia mausteita ja ruokaideoita. Historia näkyy maan ruokakulttuurissa keskieurooppalaisina ja slaavilaisina tuulahduksina. Puolan ruokakulttuurissa ammennetaan myös vähemmistöjen perinteistä ja tarjolla on esimerkiksi juutalaista alkuperää olevia ruokia. 

Monipuolinen puolalainen ruokakulttuuri

Perinteet eivät ole Puolassa painolasti, vaan tänä päivänä erityisesti nuoret keittiömestarit  ryydittävät perinteitä trendeillä. Yhdistelmänä syntyy persoonallisia makuelämyksiä, joita ei koe missään muualla. Nykypäivänä kehuja saa myös ekologisesti kestävä laadukkaiden ruoan raaka-aineiden tuotanto. Monilla puolalaisilla maatiloilla luotetaan edelleen perinteisiin viljelymenetelmiin.

Puolan matkailutoimistossa Tukholmassa työskentelevä Monika Pawlowska hymyilee ja toteaa, että puolalaisen ruokakulttuurin saatetaan olettaa koostuvan vain perunasta, lihasta ja oluesta. Totuus on kuitenkin toinen. Puolalainen ruokakulttuuri on hyvin monimuotoinen.

– Meillä on paljon vegaaniravintoloita ja jokaisella maakunnalla on omat herkulliset ylpeytensä. Juomista todettakoon, että maukkaiden oluiden lisäksi suosittelen maistamaan myös puolalaista viiniä, joka ei kalpene tunnettujen viinimaiden tuotteiden rinnalla. Sen hinta on toki toinen kuin halpana tunnetun oluen, Pawlowska toteaa. 

Oluen ja viinin lisäksi Pawlowska mainitsee biisoninruoholla maustetun vodkan. Ja millaiselta makuelämykseltä kuulostaa olut lämmitettynä? 

Jokaisen Puolassa vierailevan soisi maistavan puolalaista ainutlaatuista hapankaali-lihapataa nimeltään bigos sekä pierogeja, jotka ovat täytettyjä piiraita. Täytteeksi sopii melkein mikä vaan, niin sienet ja kaali kuin liha ja sipuli. Joskus pierogin sisästä löytyy makea täyte. 

Bigoksen lisäksi Puolassa makuaisti lumoutuu muista lihaisista padoista, keitoista ja suussa sulavista jälkiruoista. Kokeilla kannattaa puolalaista verimakkara kaszankaa ja usein raastetun punajuuren tai hapankaalin kanssa tarjottavaa schabowy-leikettä. Maininnan ansaitsevat myös Puolan maukkaat riistaruoat ja vientituote hunaja. 

Puolan makumatkakohteita riittää

Pawlowskalla on iso nippu vinkkejä unohtumatonta ruokaseikkailua Puolaan suunnittelevalle. Makumatkakohteiksi sopivien kaupunkien lista on pitkä.  Monen puolalaisen kaupungin ylpeydenaihe on nimenomaan ruoka ja jokaisella maakunnalla on omat perinneruokansa. 

Gastronomian ystävä löytää paljon uutta koettavaa esimerkiksi Gdańskista ja biisoneistaan tunnetussa Podlasiassa. Kaivosperinnekaupunki Kotowicen ravintoloissa nautitaan naudanlihakääryleistä ja ryynimakkarasta.  Matkata kannattaa Krakovaan, Varsovaan, Łódźiin ja monia tunnustuksia saaneista fine-dining-ravintoloistaan tunnettuun satumaiseen Wrocławiin sekä makeiden St. Martinin croissanttien ja kauniin vanhankaupungin Poznańiin.  

Monipuolisen ravintolatarjonnan lisäksi, hyvä ruoka on läsnä Puolan viehättävillä kaduilla.  Ruokakioskeissa ja -rekoissa myytävissä annoksissa sekoittuvat ikivanhat ruokaperinteet nykyajan trendeihin. 

Puola on oiva tutustumiskohde myös makean, erityisesti leivonnaisten ystäville. St. Martinin croissanttien lisäksi mmm-huokauksia saavat aikaan esimerkiksi puolalaiset munkit ja rahkakakut. 

Pawlowska muistuttaa, että Puolasta löytyy ruokaperinteitä, jotka ovat arvotettu virallisesti suojeltaviksi.  Oscypek-juusto on Euroopan Unionin alkuperäisnimityksen suojan saaneiden tuotteiden listalla. Oscypekin historia ulottuu aina 1100 – 1200-luvuille asti. 

Jos puolalainen ruoka olisi henkilö, se olisi Pawlowskan mukaan helposti lähestyttävä ja mielenkiintoinen tyyppi – eikä missään tilanteessa tylsä.  Kuvaus sopii hänen mukaansa Puolaan matkailumaana myös muuten. Historiaa pulppuavassa Puolassa näkyy jälkiä Euroopan surullisista vaiheista, mutta läsnä on myös paljon menneistä ajoista muistuttavaa kauneutta: linnoja, kirkkoja, muureja. Aktiivilomaa etsivä ei joudu Puolassa pettymään. Maa on suosittu talvilajien sekä luonto- ja vaellusretkien ystävien matkakohde. 

Päivät täyttyvät Puolassa helposti unohtumattomilla kokemuksilla riippumatta siitä missä päin Puolaa matkailee. Kauniisiin kirkkoihin, linnoihin ja muihin historiallisiin rakennuksiin sekä postikorttimaisemiin tutustumisen jälkeen on aika nauttia vaikkapa vähän tuhdimmasta illallisesta hyvine juomineen ja makeine herkkuineen.

www.puola.travel

Lue myös