Siirry pääsisältöön

Yksi maa, monta unohtumatonta makumatkaa

– Voit matkustaa minne vain Espanjassa ja kokea gastoronomisen elämyksen. Kaikkien alueiden ruokakulttuuri on omanlaisensa, Espanjan matkailutoimistoa Helsingissä johtava Salvador Robles toteaa. 

Hän lisää Espanjan olevan ruokamatkailijalle hyvä kohde myös siksi, että espanjalaisesta ruokakulttuurista löytyy runsaasti vaihtoehtoja eri ruokavalioita noudattaville. 

Robles kertoo monen ruokailijan yllättyvän Espanjassa siitä, että annokset ovat suuria ja hintataso on yleisesti hyvin kohtuullinen – myös huippuravintoloissa. Makuelämysten lisäksi ravintolassa syntyy tyytyväisyys siitä, että nautittavaa on riittävästi. 

Robles muistuttaa myös viinien ja jälkiruokien tärkeydestä. – Meille espanjalaisille hyvä viini on oleellinen osa ateriaa ja jokainen ateria kuuluu päättää makeaan jälkiruokaan.

Espanja on tunnettu churroistaan, mutta makeiden espanjalaisten herkkujen lista on todella pitkä. Jokaiselle löytyy varmasti oma suosikkinsa.

Ateriahetki jaetaan seurassa

Kaikista tärkeintä on kuitenkin tunnelma, josta myös matkailija pääseenauttimaan espanjalaisen pöydän ääressä. Mieltä ja kehoa ravitsevan ruoan lisäksi nautitaan aina siitä, että ateriahetki saadaan jakaa tuttujen tai tuntemattomien kanssa.  Moni Espanjassa matkaillut muistaa ateriat ja niihin liittyvät hyvät tunteet. 

Helsinkiläisen ravintola Nollan keittiömestari, monissa huippuravintoloissa työskennellyt Albert Franch muistuttaa, ettei ruoassa ole kyse vain ravinnosta. Ruokailu on parhaimmillaan myös seurasta nauttimista. 

Pikkukaupungista Barcelonan läheltä kotoisin oleva Franch haluaisi tutustuttaa suomalaiset espanjalaisen ruokakulttuurin runsauteen. – Ihmiset yleensä kyllä tuntevat paellan, tapakset ja sangrian, mutta Espanja on niin paljon enemmän. Toivon, että jokainen suomalainen saisi tutustua espanjalaisen kulttuurin sieluun, myös ruoan kautta, Franch sanoo.

Robles pohtii, että joskus espanjalaisen ruoan ajatellaan olevan tulista. Hän uskoo, että taustalta löytyy meksikolaisen ruoan suuri suosio ympäri maailmaa. – Me espanjalaiset käytämme valkosipulia ja yrttejä, mutta emme juuri koskaan chiliä. 

solomillo

Mutta millaisen ruokamatkan Espanja tarjoaa? 

Tutusta Madridista löytyy gastronomian ystävälle kaikkea Euroopan vanhimmista ravintoloista aina tämän hetken trendikkäimpiin herkuttelupaikkoihin asti.  Mutta Madrid on kuitenkin vain yksi mahdollinen gastronomian ystävän matkakohde. 

Pohjoisen baskialueen erikoisuus ovat herkulliset pienet sormin syötävät suupalat, joita kutsutaan nimellä pintxos. Niissä maistuvat esimerkiksi liha, kala, äyriäiset, kasvikset – vain mielikuvitus on rajana. 

Baskialueella pääsee halutessaan mukaan myös gastronomiaan vihkiytyneiden txokos-yhteisöjen kokoontumisiin. Yhteisöt ovat tulleet hyvin suosituiksi ja tapaamisia järjestetään myös muualla Espanjassa.  

Kataloniasta löytyy laaturavintoloita niin molekyyligastronomiasta kiinnostuneille kuin perinteisen espanjalaisen ruoan ystäville.  Kataloniassa kannattaa kokeilla vaikkapa butifarra-makkaraa ja unohtumattomia makuelämyksiä löytyy myös munakoison, paprikan ja esimerkiksi calcot-sipulin makuun tykästyneille. Galiciassa nautitaan raikkaista kala- ja äyriäisruoista, kuten grillatuista tai pannulla paistetuista äyriäisistä koostuvasta mariscadasta. 

Vaikka riisiruokia on  valmistettu  myös muualla Espanjassa, Valencia on paellan koti. Valenciassa ja Murciassa kannattaa nauttia myös vailla vertaa olevista vihanneksista ja hedelmistä. Andalusiassa ollaan välimerellisen ruoan äärellä: oliiviöljyä, pähkinää, kalaa, hedelmiä ja vihanneksia. 

Tampereelta kotoisin oleva ruoka-alan ammattilainen Jakke Mattila on asunut vuosia Espanjassa. Hänellä on omat suosikkinsa. – Parasta Espanjassa ovat kala ja äyriäiset. Niitä on aina tuoreena saatavilla. 

Mattila korostaa Franchin ja Roblesin tavoin sitä, että Espanja on suuri maa ja joka alueella on omat erikoisuutensa, joita kannattaa matkustaa maistamaan. Yhtä herkkua löytyy kaikkialta. Se on serranokinkku. 

Mattila muistuttaa matkailijoita siitä, että suomalaisten tyypilliseen ruoka-aikaan, noin kello 16-18 moni espanjalaisravintola on siestan vuoksi suljettuna. – Poikkeuksen tekevät suosittujen lomakohteiden ”turistiravintolat”, Mattila sanoo. 

Robles suosittelee kokeilemaan viiniretkiä, joita järjestetään lähes kaikkialla Espanjassa. Vannoutuneen viininystävän lisäksi retkillä riittää koettavaa arkkitehtuurista ja lumoavista maisemista nauttiville. Retkillä on mahdollisuus lisäksi osallistua sadonkorjuuseen ja kulkupelin voi valita itse. 

Espanjaa voi fiilistellä myös Suomessa

Suomen suurissa kaupungeissa on monia espanjalaista ruokaa tarjoilevia ravintoloita. Osalla niistä on jo vuosikymmenien perinteet. – Suomeen on perustettu myös uusia ravintoloita, joissa on espanjalainen kokki. Niissä on tarjolla nykypäivän trendit huomioon ottavaa perinteistä espanjalaista ruokaa. Espanjalaisia makeisia ja jälkiruokia on saatavilla myös joissain kaupoissa, Robles sanoo.

www.spain.info | www.tourspain.es

Lue myös