Siirry pääsisältöön

WeFood-kauppa täyttää vuoden – hävikkiä vähennetty lähes 100 000 kiloa

Kirkon Ulkomaanavun hävikkiruokamyymälä avasi ovensa vuosi sitten. Ensimmäinen toimintavuosi on ollut menestys. Tavoite hävikin vähentämiseen on ylitetty reilusti.

Suomen ensimmäinen hävikkiruokamyymälä WeFood täyttää vuoden. Myös ensimmäisen vuoden tulos on juhlimisen arvoinen.

– Vuodessa olemme vähentäneet hävikkiä 93 500 kiloa. Alkuperäinen tavoite oli 50 000 kiloa vuodessa. Olemme todella tyytyväisiä tähän tulokseen, kertoo WeFoodin myymäläpäällikkö Eveliina Pöllänen.

WeFood-myymälässä myydään 30 eri tavarantoimittajan tarjoamia lahjoituksena saatuja tuotteita, jotka muuten olisivat päätyneet hävikkiin. Tuotteiden ”parasta ennen” -päivä on lähestymässä, pakkaus on muuttunut tai ne ovat muulla tavalla kakkoslaatua.

Kaikki elintarvikkeet ovat kuitenkin myytäessä syöntikelpoisia. Eniten myydään hedelmiä ja vihanneksia. – Hedelmiä ja vihanneksia on myyty vuoden aikana yhteensä noin 40 000 kiloa. Leipää ja pullaa on myyty noin 10 000 kiloa, Pöllänen kertoo.

WeFoodia tehdään yhdessä

Heinon Tukku on yksi perustamisesta asti mukana olleista yhteistyökumppaneista. – WeFood oli enemmän kuin osasimme toivoa! Nyt meillä on selkeä toimintamalli, jolla voimme merkittävästi vähentää toiminnastamme muutoin biojätteeseen päätyvän elintarvikkeen määrää ja samalla jätteen käsittelyn kustannuksia, kertoo Heinon Tukku Oy:n pikatukkupäällikkö Tomi Lotvonen.

Sekä kaupan asiakkaille, että vapaaehtoisille ruuan pelastaminen jätteeksi joutumiselta on tärkeä asia.  WeFood tuo ruokahävikin pienentämisen tutuksi myös tavalliselle kuluttajalle.

WeFoodissa on tähän mennessä ollut mukana yli 100 vapaaehtoista. Myymälässä vapaaehtoiset palvelevat asiakkaita sekä huolehtivat myymälän yleisilmeestä ja hyllytyksestä. Osa vapaaehtoisista noutaa lahjoituksia tavarantoimittajilta sähköpakettiautolla.

Hävikkiruuan myynnistä syntyneet voitot ohjataan Kirkon Ulkomaanavun kehitysyhteistyöhön.

WeFood sijaitsee Helsingin Kalasatamassa, kauppakeskus REDIN K1-kerroksessa.

Lue myös